Divan.hr

Infopult

zagreb-film-festival-6

15. Zagreb Film Festival počinje ove subote

15. ZAGREB FILM FESTIVAL ZA FILMSKO ZAGRIJAVANJE U STUDENOM!

Najzanimljiviji filmovi dugog i kratkog metra iz cijeloga svijeta u Zagrebu od 11.–19. studenog ● Devet festivalskih dana na nekoliko gradskih lokacija ● Žaba, prvi film snimljen nakon sudjelovanja na ZFF-ovoj radionici Moj prvi scenarij ● Andrej Zvjagincev u programu Ponovno s nama ● Popratni program Revolucija/Neposluh
zagreb-film-festival-5

Ove jeseni, od 11.–19. studenog Zagreb će još jednom postati središtem filmske umjetnosti jer će Zagreb Film Festival u svojem 15. izdanju još jednom publici predstaviti najzanimljivije igrane filmove dugog i kratkog metra iz čitavoga svijeta. U devet festivalskih dana projekcije će se održavati na nekoliko gradskih lokacija, s glavninom programa u kinima Europa i Tuškanac.

Debitantski autori u ZFF-ovom su fokusu od samoga početka pa je glavni (natjecateljski) program posvećen isključivo redateljima koji predstavljaju svoj prvi ili drugi igrani film, dok će nacionalni  natjecateljski program (Kockice)  publici  predstaviti  nova  imena  na domaćoj kratkometražnoj  filmskoj  sceni  koja  zadnjih  godina doživljava  svoj  uzlet  i procvat.

U natjecateljskom će dijelu biti prikazan bosansko-hercegovački film Žaba nastao u koprodukciji BiH, Hrvatske, Makedonije i Srbije uz potporu Eurimages prema istoimenoj kultnoj kazališnoj predstavi hrvatskog pisca i dramaturga Dubravka Mihanovića, a u režiji debitanta Elmira Jukića. Film  je premijerno prikazan ovo ljeto na Sarajevo Film Festivalu gdje je s izuzetno visokom ocjenom dobio nagradu publike. Žaba je i prvi film snimljen nakon sudjelovanja na radionici Moj prvi scenarij Zagreb Film Festivala što je u vremenima nestalne regionalne filmske produkcije veliki uspjeh. Industrija, zaseban ZFF-ov program u sklopu kojeg se radionica  održava  svake  godine  i  koji objedinjuje različite aktivnosti namijenjene filmskim  profesionalcima, i ove će godine  dovesti  u Zagreb brojna imena filmskog svijeta.

U programu Ponovno s nama koji je od prošle godine natjecateljskog karaktera bit će prikazani filmovi renomiranih filmaša koji su na neki  način odrastali sa ZFF-om, a ove godine uključivat će imena poput Andreja Zvjaginceva, velikog ruskog redatelja čiji je novi film Bez ljubavi u Cannesu ove godine nagrađen nagradom žirija. Zvjagincev je stari ZFF-ov znanac, čak dvaput je nagrađen glavnom festivalskom nagradom za svoje filmove Povratak i Izgnanstvo.

Ususret vremenu kada će se posvuda obilježavati 1968. godina koja je i danas sinonim za (građanski) neposluh, sa stotom obljetnicom Oktobra za  leđima, a pod pritiskom aktualnog vremena i prostora koji izaziva nove otpore, Zagreb Film Festival evocirat će u svom  popratnom  programu pod nazivom Revolucija/Neposluh provokativne i buntovne trenutke filmske povijesti. U selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić bit će prikazan raspon filmova od klasika žanra do recentnih ostvarenja.

Program Zagreb Film Festivala možete unutar zasebne kategorije pratiti i na DiVanu, službenoj aplikaciji Zagreb Film Festivala.

Oznake: ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *