Divan.hr

Lolacoaster: “Cilj je ne ograničavati se”

Umjetnost unutar svoje glazbe postižu upravo višesmislenim tekstovima i ne svrstavanjima niti u jedan žanr, što je savršen način za privući raznu publiku, a istovremeno joj ne robovati

Piše: Tina Ozmec-Ban

“Jednom davno između dva kvarta stvorilo se prijateljstvo”, kaže Julija Savić, polovica dueta Lolacoaster.

A sad za ozbiljno: ona je htjela pjevati, a on (Nikola Betica) je htio neki projekt u kojem može slobodno i bez ikakvih ograničenja raditi vlastite pjesme. Nisu baš bili sigurni kada točno je to glazbeno prijateljstvo procvalo i stvorilo savršenu simbiozu, pa su nakon duljeg prisjećanja došli do datuma – 4th of July 2012.! Tog dana u budućnosti se neće slaviti američki praznik, već Dan Kad Su Dali Ime Bendu. A zašto Lolacoaster, sigurno se pitate?

lola

Foto: Lucija Ercegovac 

“Jednom smo bili u Purgeraju i bio je prazan jer je bilo ljeto. Bio je Take Me Out i muzika, pa sam čagala tak da sam se vrtila po cijelom Purgeraju i Nikola mi je rekao da sam Žena-Rollercoaster“, objašnjava Julija. “Onda sam jedan dan slušala pjesmu Whatever Lola Wants Sare Vaughan i ono – mogli bi nešto Lola, pa je Nikola rekao Lolacoaster. I to je to!” Njihovo ime ima priču, iako oni ne misle da je to baš fascinantna priča. Kada bi pjevali na hrvatskom, vjerojatno bi se zvali Lolašpil. No, ostavimo to nekom paralelnom svemiru i vratimo se na naš šareni duet.

Njihov žanr glazbe je nepostojeći. Oni su sve i ništa, neograničena skupina zvukova koja skladno odgovara svemu, ali ne uklapa se nigdje. “Pokušavamo maksimalno izbjegavati klasificiranje po bilo kakvom žanru”, reče Nikola, a Julija se nadoveže s ostatkom odgovora: “Zato jer nam je cilj ne ograničavati se u smislu definicije i ne pratiti neki tok, nego istraživati kaj se može pokupiti iz svih mogućih žanrova koji nam padnu pod ruku i koje čujemo i koje volimo – i zmuljat to u neki svoj sound.”

lola2

Foto: Marija Gašparović 

Nikola svira sve u bendu, iako priznaje da dio ponekad odsvira i računalo, dok Julija piše tekstove i pjeva. “Pjesme su o bilo čemu što me pukne. Na prvom albumu je bilo dosta osobnih tema jer sam tako naviknula pisati do tad”, objašnjava Julija. Njihov prvijenac napravljen je kao konceptualni album u kojem se radi upravo o imaginarnoj Loli. “Povezivala sam to sa svojim iskustvima i pokušala provući neki njezin mindflow, ali se ta Lola izgubila negdje. Još nam je uvijek draga i dobra, ali nismo više toliko konceptualni“, prepričala je tekstopiskinja. Za cijeli projekt htjeli su napraviti još i strip i puno toga još, ali su se te ideje, kao i Lola, negdje izgubili po putu, što ne znači da nekad opet neće niknuti na površinu misli ovog kreativnog dvojca.

Tekst njihovog novog singla temelji se na poglavlju knjige. “To nije nešto s čime ja imam ikakve veze jer se u poglavlju radi o gay orgijama na kojima svi dobiju AIDS, no to nije eksplicitno izrečeno u pjesmi, nego povezujem same motive koji se nalaze u knjizi. Vidi se da je nešto mračno i krvavo, ali ne znaš kaj je točno“, objasnila je Julija. Cijeli cilj njezinih novijih tekstova nalazi se upravo u stvaranju višesmislenosti, tako da svatko može pjesmu interpretirati na svoj način. Nikola pak pjesmu čuje kao “mračno religijsku”.

A ako ste znatiželjni i želite više od ovog čudnovatnog i beskrajno simpatičnog bezžanrovskog dvojca, upustite se u avanturu zvanu – interpretacija Lolacoasterove nove pjesme – BHMS !

Oznake: