Divan.hr

Festivali pod reflektorom / 15 DANA AUTORA

Program 15 dana autora od svog se nastanka 1968. godine bavi pronalaženjem i prikazivanjem kratkometražnih i dugometražnih filmova. Osim za otkrivanje novih talenata, program služi i kao posebno mjesto za stvaranje drugačijih i slobodnih filmskih oblika. Sljedeća selekcija iz ovogodišnjeg izdanja sastoji se od pet kratkih filmova iz pet različitih država. Svi su djelo mladih redatelja, a iz svakog od njih izvire ljubav prema pripovijedanju i odvažan pristup toj vještini.

Laurence Reymond, selektorica kratkometražnih filmova programa 15 dana autora, Cannes


  • NEOBRAĐENA PUSTOŠ

Nakon revolucije karanfila, seljaci u pokrajini Alentejo okupiraju ogromna imanja na kojima su bili podčinjeni svojim nekadašnjim gospodarima. Protagonisti filma, borci u ovoj bitci, svoju priču pričaju današnjoj omladini.

  • LA BOUCHE

Muškarac saznaje da mu je zet brutalno ubio kćer. Vrijeme stoji zaleđeno dok on oscilira između žudnje za utjehom i nagona za osvetom. Mjuzikl u kojem nastupa gvinejski majstor udaraljki Mohamed Bangoura (tzv. Crveni vrag), na čijem se životu film djelomično temelji.

  • COPA-LOCA

Ovo je priča o Copa-Loci, napuštenom ljetovalištu u Grčkoj. Paulina je duša Copa-Loce, djevojka o kojoj se svi brinu i koja se o svima brine, na svaki mogući način. Film je na 23. Sarajevo Film Festivalu nagrađen Specijalnim priznanjem žirija te je nominiran za Europsku filmsku nagradu 2017.

  • TERET

Mračan mjuzikl čija se radnja odvija u komercijalnom centru pokraj prometne autoceste. Zaposlenici različitih poslovnih odjela, prikazani u obliku životinja, nose se s dosadom i egzistencijalnom anksioznošću izvodeći vesele glazbene točke.

  • PRIČE IZ TIJUANE

Čovjek se vraća u Tijuanu u nadi da će pronaći ženu koja se izgubila u ovisnosti o drogama i tami, te je navodno postala „bijela dama“, utvara koja obitava između raja i Zemlje.

Oznake: ,