Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Izložba fotografija: Mogućnosti

U galeriji Pikto (Branimirova 29, Branimir centar) u utorak 20.3.2018. u 19 sati otvorila se izložba fotografija iz Nacionalnih parkova i Parkova prirode – Mogućnosti fotografa Antuna Cerovečkog. Izložba ostaje otvorena do 2.4.2018.

IZ PREDGOVORA MARIJE VIZNER

“Osjećaj koji ostaje nakon 5000 km provedenih u Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode je onaj potpune zahvalnosti i ispunjenja. Stajao sam ispod tisuća zvijezda na Kornatima, doživio stvaranje bure na rubu Velebita, razgovarao sa ždrebetom koje je grickalo moj stativ u Lonjskom polju i gledao kako se Zagreb budi s vrha sljemenskog tornja.”    Antun Cerovečki

Zvuči nevjerojatno? Upravo tako ćete se osjećati promatrajući fotografije najljepših predjela Hrvatske koje je na svome nevjerojatnom putovanju električnim automobilom od 5000 kilometara doživio Antun Cerovečki. Dvjestotinjak profesionalnih fotografija ovog fotografa i putopisca ispričat će vam nestvarne priče u kojima se objekti i boje poigravaju s vremenom, stvarajući potpuno zamrznute prizore u vremenu, kao spomenike vječne ljepote u prolaznosti okoline u kojoj su se zatekli. U njima se ogleda ne samo istančan osjećaj za ljepotu trenutka i duhovno nadahnuće, već i duboki čvrsti stavovi autora u pogledu vlastite odgovornosti prema okolišu i načinu života u suglasju s prirodom. Iskušenja i ustrajnost u ovoj istraživačkoj avanturi, bili su podrška Nacionalnim parkovima i Parkovima prirode koji su u sklopu programa “Zelena linija” nabavili električna i Plug-in električna vozila s pripadajućom infrastrukturom promovirajući e- mobilnost, ali i mnogo više od toga.

Prvo CO2 neutralno putovanje s Mitshubishi iMiew započeo je u listopadu 2016. godine u Parkovima prirode kontinentalne Hrvatske: Kopački rit, Papuk, Lonjsko polje i Žumberak. Bila je to inspiracija za nastavak istraživanja na znatno dužem putovanju od Zagreba do Dubrovnika, krajobrazima Nacionalnih parkova i Parkova prirode, u rujnu 2017. godine. Nacionalnim parkovima Risnjak, Plitvička jezera, Sjeverni Velebit, Paklenica, Krka i Kornati, ali i Parkovima prirode Učka, Vransko jezero i Medvednica, promovirao je futuristički način putovanja i doživljaja prirode „iz prve ruke“ u prvim redovima – najbližim prirodi, što je zabilježio na fotografijama.

Poruke koje autor upućuje gledatelju, cijelom svijetu, vrlo su snažne i pozivaju sve nas da mu se pridružimo u očuvanju ovih krajolika, očuvanju ljudskog dostojanstva i duhovnosti, očuvanju suživota čovjeka i prirode, očuvanju ljepote svijeta i života. Odgovornost za svijet u kojem živimo možemo preuzeti samo ako ga poštujemo, razumijemo i upoznamo, poruke su to Antuna Cerovečkog kojima nas uvodi u svoje fotografije, upoznajući nas s vlastitim snagama koje mogu donijeti pozitivne promjene sredini u kojoj živimo i uljepšati živote svih nas. Jeste li iskusili sličnu avanturu? Vrijeme je za promjenu!

Oznake: