Divan.hr

Projekcija filmova iz arhiva KKZ-a _90. godina Kinokluba Zagreb

U subotu, 21. travnja u 19:00 u galeriji Greta prikazuje se prva u nizu projekcija (90/00 – testna projekcija) iz arhiva Kinokluba Zagreb, a povodom 90. obljetnice djelovanja Kinokluba Zagreb.  
 
Devedesete su poznate kao razdoblje stvaralačkog zatišja i smanjene proizvodne aktivnosti, no početkom tog desetljeća u Požegi je pokrenuta revija jednominutnih filmova koja je kreativno zahvatila i dio autora okupljenih u KKZ-u. Lakoća i brzina snimanja, magnetske intervencije u slici i zvuku te pojava digitalne animacije savršeno su se uklopili u jednominutne propozicije požeške revije, čiji filmovi predstavljaju okosnicu prve ovogodišnje projekcije radova iz arhiva Kinokluba Zagreb. Pored tada izuzetno aktivnih i danas legendarnih članova poput Alana Bahorića i Vedrana Šamanovića, na rasporedu se nalaze filmovi redatelja koji su kroz klub u nekom trenutku prošli i ostavili svoj filmski otisak (Siniša Bajt, Tajana Tikulin, Alen Forjan), a njima pridružujemo novije radove onih autora, poput Mladena Burića i Vedrana Šuvara, koji još uvijek u određenom obliku sudjeluju u radu i djelovanju Kinokluba Zagreb.    
 
Ovom projekcijom želi se odati počast autorima koji su djelovali 90ih i 00ih godina u Kinoklubu Zagreb, a na čijem filmskom naslijeđu i entuzijazmu Kinoklub Zagreb danas nastavlja svoje djelovanje. 

Oznake: