Divan.hr

Infopult

mm_centar

Kultni zagrebački MM centar otvara svoju 41. sezonu

Kultni zagrebački MM centar svoju 41. sezonu otvara Oskarom nagrađenim dokumentarcem o borbi za radnička prava te najavljuje dva nova projekta koji televizijske serije prenose na veliko platno.

Program kreće 7. rujna projekcijom filma Okrug Harlan SAD (Harlan County USA) redateljice Barbare Kopple, a u okviru projekta Kratke slike kojim je 2015. započela programska revitalizacija MM centra. Okrug Harlan nagrađen Oscarom 1976. u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, bezvremenski je prikaz života rudara i njihovih obitelji za vrijeme 18-mjesečnog štrajka.  Već 8. rujna krećemo s Filmskim (pri)povijestima, novim projektom inspiriranim istoimenim serijalom Jeana-Luca Godarda. U 8-dijelnom video eseju Godard, kroz kolaž klasika svjetske kinematografije, daje jedan mogući pogled na prošlost filmske umjetnosti i njezinu povezanost s 20. stoljećem. Godardove Pripovijesti poslužit će kao inspiracija za diskusiju uživo u kojoj će sudjelovati vodeći domaći filmolozi i kritičari, a moderirati ih filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

unnamed

I dok se Godard fokusirao na filmsku prošlost, austrijski redatelj Michael Palm u dokumentarcu Budućnosti filma (Cinema Futures), koji prikazujemo 15. rujna, govori o sadašnjosti i budućnosti filma i kinematografije u digitalno doba. Ocrtavaju se mogući scenariji, kulturni strahovi i utopije koje obećavaju, prateći epohalni prijelaz s gotovo 120-godišnje povijesti analognih fotokemijskih celuloidnih vrpca na nematerijalno i radikalno kratkotrajno doba prolaska podataka digitalne slike. I ovaj film prikazujemo u sklopu Kratkih slika, programske cjeline Iz Kratke baze 25 FPS-a, a njime ujedno najavljujemo i ovogodišnje izdanje Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS koji se od 28. 9. do 1. 10. održava u Studentskom centru.

Drugom vrstom budućnosti bavi se jedinstveni dokumentarni eksperiment, Up, pokrenut sredinom 1960-ih u Velikoj Britaniji s ciljem da prikaže zadivljujući svijet sedmogodišnjaka. Iz jedne emisije, razvila se cijela serija koja svakih 7 godina prati životne puteve nekoliko djece iz potpuno različitih društvenih slojeva i okruženja. Serija Up govori o društvu u cjelini, pravilima vladajućeg sistema, o promjenama društvenih paradigmi, jednakosti šansi, klasnim odnosima, o determinizmu, o socio-ekonomskoj mobilnosti, religiji, ali i strahovima i željama, razmišljanjima o budućnosti protagonista kojoj opet, u narednim nastavcima serije, na neki način i svjedočimo. Autor i redatelj prve serije je Paul Almond, a svih ostalih Michael Apted, danas proslavljeni hollywoodski redatelj i producent. Seriju ćemo prikazivati u dvotjednom ritmu, a s prvom epizodom, 7 Up, krećemo 25. rujna.

radionica

Na rasporedu su i dvije za radionice, ona za kinooperatere te radionica 16 mm filma, kao i program domaćih kratkometražnih filmova u kojem slavimo provokatorski duh i gorku duhovitost velikoga Vlade Kristla.

 

Oznake: ,