Divan.hr

Infopult

Sljeme

Top 5 aktivnosti na Sljemenu

Tijekom sva četiri godišnja doba, Zagrebačka gora pruža brojne mogućnosti. Skijanje i sanjkanje zimi, duge šetnje i planinarenje u ljeto i proljeće te prijeko potrebni zaklon od nesnosnih gradskih vrućina ljeti. Za vas smo odabrali pet aktivnosti kako bi što kvalitetnije proveli dan na popularnom Sljemenu

Veternica

pp-medvednica-spilja-veternica-3

Foto (http://www.pp-medvednica.hr/)

Spomenik prirode, spilja Veternica stara između 50 000 i 100 000 godina, danas je dom brojnim šišmišima, a nekad je utočište pružala špiljskim medvjedima, lavovima, hijenama nosorozima, pragovedu, golemom jelenu, divljim mačkama i mnogim drugim životinjskim vrstama. Veternica je četvrta najdulja spilja u Hrvatskoj (7128 kn), a posjetiteljima je otvoreno njenih prvih 380 metara. Ime je dobila po kajkavskoj riječi veter (struja zraka), koji će vam dobro doći u nadolazećim vrućim danima. J Spilja je otvorena subotom, nedjeljom i praznikom od 10 do 16 sati, a radnim danom po dogovoru.

Rudnik Zrinski

pp-medvednica-rudnik-zrinski-3

Foto (http://www.pp-medvednica.hr/)

U blizini popularnog planinarskog doma Grafičar, nalazi se područje Rudarski vrt u kojem se od davnina tragalo za vrijednim, plemenitim kovinama. Tamo se od 16. stoljeća nalazi i Rudnik Zrinski. Rad u rudniku bio je iznimno mukotrpan, a istovremeno nije bio pretjerano izdašan stoga su njegovi vlasnici obustavili rad rudnika već u 17. stoljeću. Od 2004. godine nedjeljom i praznikom,od sredine travnja do kraja listopada od 11:00 do 16:00 sati, vodiči očekuju sve znatiželjne koji žele istražiti sve tajne rudnika.

Medvedgrad

medvedgrad-utvrda-18042018-22

Foto (licegrada.hr)

Zaputite se na put kroz prošlost šetnjom kroz tvrđavu Medvedgrad! Zidovi Medvedgrada kriju bogatu povijest punu mitova i legendi. Uz živopisnu povijest, Medvedgrad plijeni pažnju pogledom na Zagreb koji oduzima dah kako danju tako i noću.

Planinarenje i bicikliranje

pp-medvednica-biljni-svijet-suma-1-1024x576

Foto (http://www.pp-medvednica.hr/)

Na Zagrebačkoj gori postoji čak sedamdeset označenih planinarskih staza koje se protežu kroz prekrasnu prirodu. Za one željne adrenalina, tu je devet biciklističkih staza među kojima postoje dodirne točke tako da sami možete kreirati svoju rutu.

Gastro ponuda

Beans Sausage Wood Round Dish Soup Rustic Bowl

Nakon uspona pješke ili biciklom, ništa ne „sjedne“ bolje od fine porcije graha ili poznatih Zagorskih štrukli. Uz nezaobilazni grah i štrukle, svaki od ugostiteljskih objekata na Medvednici nudi (ovisno o godišnjem dobu) izdašne porcije bunceka sa zeljem, purice s mlincima, jela s roštilja, domaćih štrudli i savijača. Svježi zrak navodno otvara apetit, a na Sljemenu ga ima koliko želite. Stoga, put pod noge i dobar tek!

Oznake: , , , , , ,