Divan.hr

Infopult

autechre

Začetnici eksperimentalne elektroničke glazbe otvorili Illectricity Festival

Autechre, engleski elektronički glazbeni duo i pioniri eksperimentalne elektroničke glazbe, otvarili su Illectricity Festival u zagrebačkoj Močvari, u nedjelju 6. studenog.

Sjajan rasprodani nastup Autechrea u KSET-u 2008. ostao je upisan kao jedan od najupečatljivijih koncerata te sezone, a ovoga puta se pred zagrebačku publiku vraćaju u sklopu europske turneje “Autechre live Europe – onesix” kojom promoviraju novi album “elseq 1–5“.

Autechre čine Rob Brown i Sean Booth, a od 1987. godine naovamo ostali su zapamćeni kao dvojac koji prkosi žanrovskim ograničenjima, te su jedni o začetnika onoga što danas poznajemo kao IDM – Intelligent Dance Music. Od početaka s jasnim korijenima u technu, electru i hip-hopu, do kasnijih albuma koji su eksperimentalni, puni kompleksnih ritmova i prikrivenih melodija, njihovi nastupi uživo poznati su kao mračna glazbena putovanja koja će vam u potpunosti zaokupiti um. Dvojac se upoznao s 15 odnosno 17 godina, a još su u školskim klupama počeli stvarati zajedno. Njihov zvuk je bio daleko od konvencionalne glazbe, te su istraživali razne electro, techno i house struje. 1991. objavili su prvi singl “Cavity Job” što ih je ohrabrilo da se jave Warp etiketi za koju su izdavali Aphex Twin i Squarepusher. Warp ih je odmah uzeo pod svoje okrilje, te Autechre do danas ostaju jedno od najznačajnijih imena koji su proizašli s te etikete.

Stil se konačno kristalizirao na prvom albumu “Incunabula” s kojeg su lansirali singl “Basscadet”, a dvojac je postao jedna od ključnih figura UK techno zvuka, dok 1994. objavljuju ambijentalni album “Amber”. Remek djelo iz 1995., “Tri Repetae”, je uradak koji je zauvijek promijenio zvuk Autechrea, ali i smjer elektroničke glazbe općenito označavajući ih electro-noise kraljevima koji se poigravaju s jungle, hip-hop i eksperimentalnom glazbom.

Kada Autechre nastupa, s tehničke strane postava je ogoljena, a dvojac izbjegava biti središte pozornosti. To je odlika njihove filozofije, jer Autechrea ne stvara plesnu elektroničku glazbu, ne žele biti kult ličnosti, ne smatraju da je njihova glazba instant proizvod te zahtijevaju od slušatelja da je uživljen u zvuk. Njihova glazba i dalje nastavlja prkositi pravilima i inspirirati dok oni u svom radu cijeli spektar zvukova o kojima stalno promišljaju prenose u stvarni svijet.

Nastup Autechrea je ujedno i prva večer 12. Illectricity Festivala. Njima će se priključiti multidisciplinarni umjetnik Russell Haswell. Od skulptura preko video i audio instalacija do performansa, doista nema smjera u kojem se nije okušao. Njegov glazbeni stil pod utjecajem je black metala, noisea, techna i solo improvizacija, a surađivao je sa Apex Twinom, Gescomom, te Florianom Heckerom na albumu “Blackest Ever Black”, koji se smatra prijelomnim trenutkom u kompoziciji moderne elektroničke glazbe. Andy Maddocks glazbenik je koji stoji na čelu neovisne izdavačke kuće Skam Records, te je bio član kolektiva Gescom. Uz njega, Skam je dom Boli, Jegi i Freeformu, a izdali su i neke od prvih albuma Boards of Canada.

Ulaznice

Ulaznice su u pretprodaji 100 kuna, dok će na dan koncerta na ulazu iznositi 120 kuna.

Ulaznice su dostupne u sustavu Entrio od najznačajnijih glazbenih događaja u godini, na rasporedu je od 6. studenog do 9. prosinca 2016. po cijelom Zagrebu. U više od mjesec dana donosi sjajan glazbeni program, bogat raspored radionica i audio-vizualnih projekata. Festival se otvara nastupom dvojca Autechre, Ilectricity live je rezerviran za Guy Andrewsa, a na glavnu festivalsku večer dolaze Luke Vibert, Synkro, Gary Gritness i Ivna Ji.

Organizator festivala je Confusion – udruga za promicanje audio-vizualnih umjetnosti.

Oznake: , , , ,

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *