Divan.hr

Infopult

gelato-bozic

Od ove godine Advent i ispred HNK

Svečanim paljenjem prve adventske svijeće na vijencu oko Manduševca na Trgu bana Jelačića, započeo je iščekivani „Advent u Zagrebu“, u sklopu kojega se do 7. siječnja 2018. samo središte grada Zagreba pretvara u pravu božićnu bajku. Uz već popularne adventske sadržaje i lokacije, Zagreb je od subote bogatiji za još jednu istinsku adventsku atrakciju – KUL ADVENT, koji će se od 2. do 23. prosinca, održavati ispred Hrvatskog narodnog kazališta, a sve pod motom „I kultura je Kul“!

KUL ADVENT u središte adventskih zbivanja stavlja umjetnički izričaj, onaj glazbeni, ali i likovni, a s lokacije ispred i oko Hrvatskog narodnog kazališta, tijekom trajanja premijernog izdanja ove nove manifestacije, smjenjivat će se  zvuci klasičnih, jazz i soul skladbi, uz live nastupe domaćih glazbenika, nastupe DJ-eva i neizbježne nastupe zborova, dječjih zborova i vokalnih ansambala s prigodnim božićnim napjevima i repertoarom.

Prvi dan KUL ADVENTA započeo je u subotu prigodnim programom „Božić 21. stoljeća“ u kojem su se u suradnji s Muzičkom akademijom iz Zagreba, u  kupoli ispred ulaza raskošno ukrašene zgrade HNK, smjenjivali mladi klasičari i vokalisti. Od 18,00 sati u KUL kupoli nastupili Istravaganti iz Umaga s programom hrvatskih i međunarodnih adventskih i božićnih napjeva. Za večernji program, koji je okupio najviše publike, pobrinule su se popularne Gelato Sisters, koje čine Sanja i Neda Parmać te Romana Pavliša, koje su svojim originalnim izvedbama božićnih klasika, standarda swinga 30-ih, jivea i rock and rolla šezdesetih rasplesale publiku ispred zgrade HNK. Djevojke su premijerno uživo izvele i svoj aktualni singl „Zagreb se za Božić sprema“.  Bogat kulturno-umjetnički program KUL ADVENTA nastavlja se svakodnevno od 17 do 22 sata sva do 23. prosinca.

kul-advent2-pr

U ponedjeljak, 4. prosinca, program u 17:00 sati započinje odličnim jazz programom uz nastup Tomija Novaka & Kreše Oremuša feat. Anastasija Kapetanova,  a večer će biti zaokružena uz program „Božić 21. stoljeća“. U sklopu ovog programa, studenti Muzičke akademije počastit će nas ponovno klasičnim djelima, od baroka, klasike do jazza i božićnih evergreena.

Inače, ideja da se samo Hrvatsko narodno kazalište zajedno s prostorom oko kazališta  ove godine stavi u svrhu promicanja visoke kulture, kulturnih djelatnosti i umjetnika, a sve u skladu s duhom Božića i adventskog razdoblja, inicijativa je koju je pokrenuo Grad Zagreb, zajedno s Kulturnim centrom Travno. Uz naglasak na glazbenu, scensku, likovnu i primijenjene umjetnosti te promociju, ovom se manifestacijom želi naglasiti i značaj umjetnika kao aktivnih dionika hrvatskog društva. Tako će, uz bogat program, u prigodnim adventskim kućicama oko HNK, već od ponedjeljka, 4. prosinca, mladi umjetnici  imati priliku predstavljati svoja umjetnička djela, a posjetitelji će po povoljnim cijenama moći kupiti umjetnička djela kao prigodan  dar povodom Božića i Nove godine. Cjelokupnu ponudu KUL ADVENTA zaokružuje će i posebna gastronomska ponuda, s naglaskom na kulinarske delicije i specifičnosti kulinarske tradicije iz raznih dijelova Hrvatske.

hnkpr

Oznake: