Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

ogenj

Bend koji malo tko razumije, ali svi plešu na njihove pjesme

Sigurno odbrojavate sate do FER-ove brucošijade, zar ne? Ne brinite, da bi vam vrijeme brže prošlo, razgovarali smo s frontmenom benda Ogenj, Tomo koji nam je više otkrio o bendu, te što sve očekivati u publici

Divanila: Emily Ema Sedlar

Jeste li kad čuli za bend koja ima svojevrsnu kombinaciju etno punk rocka s naglašenim kajkavskim naglaskom? Ako sutra odete na FER-ovu brucošijadu, pripremite se na upoznavanje s autentičnom glazbom benda Ogenj. Ogenj je vrlo ambiciozan i neobičan bend iz Koprivnice, a ove godine posebno su se proslavili  albumom “Domaj” koji je imao promociju u Tvornici Kulture. Preporučujemo vam da poslušate pjesme poput “Lepa Mare”, “Hote, hote”, te “Te tvoje joči”.

  1. Zašto baš kombinacija rocka, punka i folka?

Dok sve zbrojimo i oduzmemo nekako smo se u svemu tome našli. Naši životi su nam ispleli takvu priču. Od kad se bavimo glazbom bio je to žestoki rokenrol, s primjesama punka, hardcore, blackmetala, whitemetala, grindcora, pa smo u novijoj našoj prošlosti počeli koketirati i s narodnim instrumentima, violinom i tamburicom, i dopalo nam se. Zapravo najveći epitet folka je upravo zbog tekstova koji su na dijalektu.

  1. Ako trebate izdvojiti top 3 glazbena uzora i idola, koji  bi to bili?

Uh, govoreći sam za sebe, i u odnosu na Ogenj svakako Needtobreathe, Dropkick Murphys/ Flogging Molly ali i Mumford and sons.

  1. Prošle godine ostvarili  ste suradnju s Dancing Bearom. Kakav je to osjećaj?

Neopisiv.

  1. U glazbi baratate dijalektom i jezikom koji vas ističu kao posebni bend. Kakve ste do sada imali reakcije baš na takav tip identiteta koji se može lako prepoznati u vašoj glazbi?

Specifičan izričaj nam gotovo nikada do sada nije bila prepreka zasvirati bilo gdje. Od Poljske, Austrije, Slovenije, Bosne, pa uzduž i poprijeko Lijepe naše. Iako nas publika ne može razumjeti doslovno, svi oni dobro kuže mjuzu i našu iskrenost te veselje koje im šaljemo. Zarazna energija, groove koji te tjera da se pomakneš s mjesta i zaboraviš na brige svakodnevice. Vjerujemo da je naš specifičan izričaj samo dodatni element zanimljivosti Ognja.

  1. Petero vas je u bendu. Kako zajedno funkcionirate i radite?

Odlično. I prva postava benda kao i ova (nova viola uz novi bass) funkcioniraju besprijekorno. Nadograđujemo se i ispunjavamo. Aranžmasnki dotjerujemo sve nove stvari, dok starima puštamo da ih raznese energija.

  1. Danas je violina vrlo podcijenjeni instrument u rocku, a vi ste odlučili upravo nju ubaciti u Ogenj. Kako to?

Samo kaj je naša violina dolaskom Luke postala viola 😉 No, u našem rocku je tamburica kao i harmonika. Svi ti “narodni” instrumenti začinjuju tu našu mjuzu i daju joj onak’ malo štiha na kvadrat. Svakom novom probom i svirkom sve smo vještiju u “rokerizaciji” narodnih instrumenata 😊 No svakako nismo izmislili ništ’ novoga, svi irish punkeri kombiniraju električne gitare s violinama, harmonikama, mandolinama….

  1. Uskoro ćete nastupati i na Brucošijadi. Veselite li se? 

Da. Veseli nas nastup jer kao prvo imali smo pauzu od nastupa više od mjesec dana, a kao drugo, ovo je najjača brucošijada, ne? Kako sam više puta spomenul’, obnovili smo bend s novim članovima, napravili nove stvari spremne za Brucošijadu, a isto tako i novi zanimljivi merch bude spreman za subotu. Dojdite !

Oznake: ,