Divan.hr

Infopult

organ

Bliži nam se deveto izdanje Organa vida

9. međunarodni festival fotografije Organ Vida “Novi građani”

Tjedan otvorenja 6 — 10.9.2017.
Izložbeni program 6 — 20.9.2016.

Festival Organ Vida najveća je međunarodna fotografska manifestacija u Hrvatskoj, ali i najveći festival suvremene fotografije u jugoistočnoj Europi koji okuplja i predstavlja fotografe i umjetnike, profesionalce i stručnjake u nekoliko različitih zagrebačkih galerija i institucija. Njegovo 9. izdanje trajat će od 6. do 20. rujna 2017. Festival je i ove godine programski intenzivan, sastavljen od niza izložbi, a prati ga bogati edukativni, diskurzivni i zabavni program s brojnim gostima iz zemlje i inozemstva te se prvi put glavni festivalski program održava se u Muzeju suvremene umjetnosti koji je ujedno i glavni partner Festivala.

Festivalski program predstavile su direktorica i osnivačica Festivala Marina Paulenka, kustosica izložbe finalista Novi građani Leila Topić, koordinatorica Konferencije o suvremenoj fotografiji Izvan dokumentarnog Lea Vene, te producentica Festivala Paola Orlić. U ime Muzeja suvremene umjetnosti novu suradnju opisala je i ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić: „Iznimno nam je drago da se Festival po prvi puta održava u partnerstvu s Muzejem suvremene umjetnosti te da će MSU, uz centralnu izložbu „Novi građani“, ugostiti i najveći dio bogatog programa ovogodišnjeg Međunarodnog festivala fotografije Organ Vida. Festival se etablirao kao najznačajniji toga tipa u jugoistočnoj Europi i zajednička nam je želja da, putem ovog partnerstva i suradnje, ostvarimo veću afirmaciju i poziciju suvremene fotografije u Hrvatskoj.“

ov_team
Foto: Tim Organa Vida

“Izuzetno nam je zadovoljstvo što će se od ove godine glavni program Festivala odvijati upravo u prostoru Muzeja suvremene umjetnosti koji se pokazao kao logičan i prirodan partner u čiju dugoročnu suradnju vjerujemo, s obzirom na nepostojanje čvrstog oslonca suvremenoj fotografskoj sceni u Hrvatskoj. I ove godine donosimo pregršt zanimljivosti iz recentne svjetske scene, kao i domaće produkcije, ali i puno noviteta koji će zasigurno dugoročno utjecati na razvoj hrvatske fotografske scene. Festivalsko deveto izdanje Novi građani programski de se odvijati od 6. do 20. rujna 2017. diljem Zagreba, a pozivamo javnost da svakako prati tjedan otvorenja Festivala, od 6. do 10. rujna, kada će Zagreb posjetiti svi naši gosti, značajni svjetski umjetnici, teoretičari, kustosi i drugi stručnjaci iz područja fotografije“, izjavila je direktorica Festivala Marina Paulenka.

Noviteti koje donosi Organ Vida

Paulenka se posebno osvrnula na programski vrlo intenzivan Tjedan otvorenja, od 6. do 10. rujna, u kojem će se svakodnevno izmjenjivati otvorenja izložbi, filmske projekcije, druženja, ali i radionice kao važni nositelji ovogodišnjeg edukativnog dijela programa. “Uzbuđeni smo zbog sjajnog programa kojeg će naša publika vjerujemo prigrliti i pratiti događanja tijekom Tjedna otvorenja. Ponosni smo jer je naša organizacija uspjela upogoniti nekoliko noviteta koji će uz ostale činiti naš kontinuirani godišnji program.

Tourists are swimming in the Antique Pool of the ancient Greco-Roman city Hierapolis, near the famous Pamukkale hot springs in southwestern Turkey. In Roman times, thousands of people used to come to the baths, of which there were more than 15. Today's Antique Pool was shaped by an earthquake in the 7th century CE. Tourism is and has been a major industry here. Most of the visitors are Russians. Hierapolis is a UNESCO World Heritage Site. From the series 'Mediterranean. The Continuity of Man' ©Nick Hannes
Foto: Nick Hannes – Mediterranean – The Continuity of Man’ ©Nick Hannes

Na prvom mjestu, kao novitet, moramo spomenuti Nagradu za suvremenu hrvatsku fotografiju Marina Viculin koju ćemo dodijeliti jednom umjetniku/ci u rujnu koji/a će tijekom godine dana razvijati svoj rad uz mentorsku podršku te ga na koncu i izložiti sljedeće godine, na 10. obljetnici Festivala. Na drugom mjestu moramo istaknuti podatak da Udruga Organ Vida započinje s izdavaštvom fotografskih knjiga, kao i s izdavanjem prvog časopisa za suvremenu fotografiju OVmag čiji ćete prvi broj imati prilike vidjeti već koncem godine, i to na hrvatskom i engleskom jeziku. Tiskano izdanje časopisa pratit će već postojeći, ali redizajnirani portal OVmag.org. Upravo redizajnirani portal OVmag.org je treći novitet kojeg predstavljamo na ovom 9.izdanju festivala.”

Radovi finalista problematiziraju glavnu temu festivala — Nove građane

Među 250 prijavljenih fotografskih projekata koji su nam pristigli iz zemalja sa svih 7 kontinenata odabrano je 10 finalista koji će se predstaviti na glavnoj izložbi u Muzeju suvremene umjetnosti. Finalisti 9. izdanja Organa Vida su: Miia Autio (Finska), John Feely (Australija), Daniel Castro Garcia (UK), Nick Hannes (Belgija), Ingvar Kenne (Australija), Annalisa Natali Murri (Italija), Drew Nikonowicz (SAD), Sarah Pabst (Argentina), Alexandra Polina (Njemačka) i Hannes Wiedemann (Njemačka).

6_john-feely-the-outsider
Foto: Nick Feely – The Outsider, ©Nick Feely

Uz 10 finalista, festival Organ Vida će putem projekcija na krovu MSU-a na dan otvorenja, ali i tijekom trajanja izložbe, predstaviti 10 dodatnih, posebno pohvaljenih, autorskih projekata. Pohvaljeni autori su: Alana Holmberg (Australija), Tanya Houghton (UK), Maria Kapajeva (UK), Amélie Landry (Belgija), Camille Lévêque (Francuska), Raffaele Petralla (Italija), Pablo Ernesto Piovano (Argentina), Christopher Sims (SAD), Bronia Stewart (UK) i Pavel Volkov (Rusija).

Organ Vida je nezavisan festival, a čini ga kreativni tim mladih profesionalaca kojima je cilj promicanje hrvatskih i inozemnih nadolazećih i etabliranih fotografa te promišljanje fotografskog medija u širem društvenom kontekstu kroz predstavljanje radova koji nose relevantne priče iz svijeta i koji mogu potaknuti publiku na kritičko razmišljanje o našoj svakodnevici. Finaliste, čije će radove imati priliku vidjeti na izložbi Novi građani/New Citizens, odabrao je žiri sastavljen od značajnih i nagrađivanih fotografa i kustosa inozemne i domaće scene koji će osobno prisustvovati festival – Christina de Middel (Španjolska), Leila Topić (Hrvatska), Katrin Koenning (Australija), Dana Lixenberg (Nizozemska), Sean O’Hagan (UK) i Pieter Hugo (Južnoafrička Republika).

opencall-ziri
Foto: žiri Organa vida

11 lokacija ‡ 13 izložbi ‡ konferencija ‡ radionice ‡ bogat edukativni i zabavni program

1. Novi građani – izložba finalista 6. — 20.9.2016. | MSU Zagreb Kustosica: Leila Topić

2. Retrospektiva Pietera Hugoa 6. — 24.9.2017. | MSU Zagreb

3. Christina de Middel — Sharkification 6. — 20.9.2017 | MSU Zagreb

4. Fotobookfestival Kassel — Izložba foto knjiga 6. — 20.9.2017. | MSU Zagreb Izložba dobitnika Dummy Award Kassel 2017.

5. Anouk Kruithof 7. — 20.09. 2017. | Francuski paviljon

6. Dragana Jurišić — YU: Izgubljena zemlja 8. — 20.9.2017. | Arheološki muzej

7. Scars of Indenpencence — suvremena finska fotografija 7. — 20.9.2017. | MUO

8. Šeng Wen Lo — Bijeli medvjedi 4. — 20.9.2017. | Galerija Greta

9. Katrin Koenning — Neodređeno 9. — 20.9.2016. | Galerija Kranjčar

10. Danko Stjepanović — Jeliba, muette 6. — 21.09. | ORIS – Kuća arhitekture

11. Davor Konjikušić — Autocesta 4. — 20.09. | Galerija Šira

Oznake: , , ,