Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

upper town

Bez ovih mjesta Gornji grad ne bi bio isti

Gornji grad predstavlja niz veza s davnom i nedavnom kulturnom prošlošću , ali i suvremenim događanjima koji imaju i svjetskih odjeka. Prošetali smo njegovim ključnim mjestima s onima koji ga najbolje poznaju – njegovim stanovnicima

Divanila: Emily Ema Sedlar

Gornji grad je neizbježno mjesto u Zagrebu – ondje se svako malo organiziraju umjetničke, kulturne, povijesne i zabavne manifestacije koje su nerijetko raznolike. Iako dobro poznat, Gornji grad još uvijek uspije iznenaditi. Jeste li znali da se ondje nalazi galerija-muzej jednoga od najvećih svjetskih kipara, Ivana Meštrovića, u kojemu je za života sam Meštrović projektirao i izradio taj kompleks?

Sigurno ste mnogo puta prolazeći Tomićevom ulicom čuli kako puca Grički top, a koji svakodnevno više od stotinu godina puca točno u podne. Prema legendi, za vrijeme kada su Turci bili preko Save, topovskom kuglom točno u podne pogođen je ručak koji je jeo paša, a za ručak su imali kuhanu kokoš. Tako da možete zamisliti kako je kokica poginula dva puta! Priča se kako su se nakon toga, Turci razbježali i nikad više nisu napali Zagreb. Prošetala sam Gornjim gradom i otkrila još njegovih smiješnih i nostalgičnih priča. S kim drugim nego onima koji ga najbolje poznaju – njegovim stanovnicima!

Sve počinje u Radićevoj

Foto: Lice Grada

Na avanturu Gornjim gradom krenula sam Radićevom ulicom. Negdje na sredini me čekao istaknuti hrvatski filmski redatelj, Zvonimir Rumboldt. Ne samo da već 30 godina živi na Gornjem Gradu, nego ima nevjerojatnu priliku stanovati u kući gdje u filmu ‘Tko pjeva zlo ne misli’ Kreše Golika živi obitelj malog Perice Šafraneka!

Možda stoga ne čudi da mu je vrlo ugodno živjeti na toj adresi, no Rumboldtu tu ugodu pružaju neki drugi razlozi. Kazao je da cijeni mirnoću i tišinu Gornjeg grada, te da ga uz njega veže niz sjećanja. „Sjećanja i uspomena je previše, ne usudim se nabrajati ih“, napomenuo je te istaknuo kako mu je Gornji Grad poseban po spoju prirode i kulture koja je nezamjenjiva. Dodao je da primjećuje sve veći broj turista koji cijene stare dijelove grada čime se najviše ponosi. „Gornji Grad je očito vrlo atraktivan svim uzrastima i ne čudi me što je dobni raspon posjetitelja toliko širok“, zaključio je redatelj.

Kofeinska okrijepa za dalje

Prije nego što smo zašli u gornjogradske odaje, vrijedilo je popiti kavu u simpatičnoj Kavani Lav – ugostiteljskom, ali i kulturnom znaku Zagreba. Za to postoji i razlog, a to je da je smještena u prostoru palače Luval Nugenta! Voditelj kavane Marko Majnarić najbolje mi je mogao približiti vrijednost same kavane.

Dijelimo s Kamenitim vratima jedan od najstarijih ako ne i najstariji zid u Zagrebu, prelijepu terasu s koje uživate u jedinstvenoj atmosferi Gornjeg grada, izuzetno magičnoj u jutarnjim i predvečernjim satima. Kip Lava na spomenutoj terasi donio je Laval Nugent i datira iz 17 stoljeća, a bio je poznat kao ‘čuvar grada’ dok se ispod njega nalazi poznati lanac s Nelsonovog broda koji je bio vlasništvo njegovog sina vojvode Arthura Nugenta“, kazao mi je Majnarić.

Ne biste vjerovali kako su u Lavu već  nekoliko puta organizirali modna, književna i umjetnička događanja; već dva puta su ugostili predstave i održali modne revije! Nedavno su počeli surađivati s OPG-ovcima koji im nude domaće rakije i likere, a ako ste tip koji voli slatko, u ponudi imaju i tri standardne torte: Markovu tortu od mrkve i ananasa koja je godinama apsolutni favorit gostiju, Zmajsku tortu bez glutena ˝a la Saher˝ i Katarininu tortu od banana i datulja. „S programa koji organiziramo, vjerojatno su Zagrepčanima najdraže jazz večeri koje se održavaju petkom navečer, gdje uz ritmove poznatog gypsy jazz sastav Gadjo Manouche mnogi amaterski i profesionalni swing plesači zapale podij“, zaključio je Majnarić.

Muzej koji podsjeća na bivše

Jedan od sinonima Gornjeg grada jest i mnoštvo muzeja. Ipak, kao najoriginalniji, titulu odnosi Muzej prekinutih veza. Iako još uvijek nisam donirala vlastiti eksponat u njegovu promjenjivu kolekciju, rado ga posjetim. Na vratima muzeja dočekala me Ivana Hrgovčić, muzejska suradnica koja se pohvalila da je prošle godine postav posjetilo više od 100.000 posjetitelja. Osim što je muzej istaknut po raznim predmetima koji su dio nekadašnjih ljubavnih veza, on se sastoji i od gift shopa te kafića poznatijeg po imenu Brokenships.

Posebnost muzeja je ta da se zbog njegovog koncepta posjetitelji mogu lako poistovjetiti s pričama koje se nalaze u Muzeju“, napomenula je Hrgovčić. Na stranu izložba – mnogi ne znaju kako u ljetnim danima, četvrtkom, organiziraju glazbene večeri.Do sada su na našoj pozornici nastupili  Duetto Chapetlewsky, Janko Novoselić & Co., ManGroove, Oridano Gypsy Jazz Band, Sfumato, Sonic Diptych, Živa voda i mnogi drugi“, konkretnija je Hrgovčić. No, kako su ljetni mjeseci iza nas, za jeseni i zime, svakako provjerite koji su to novi sjetni eksponati koji će vas s lakoćom uroniti u more sjećanja.

Na kraju puta svatko ogladni

Dok sam obišla Gornji grad, dobrano sam ogladnila. Na sreću, i gastronomija je prisutna na Gornjem gradu pa sam se spustila do Mletačke ulice u Didov san. Riječ je o poznatom restoranu koji uspješno posluje već 11 godina. Poznati su po ponudama tradicionalnih specijaliteta Dalmatinske zagore. Leonard Topić, vlasnik restorana ispričao mi je po čemu je Didov San poseban.

Turisti su u potrazi za posebnostima grada i države koju posjećuju, njih ne zanimaju burgeri, pizze i sve ono što imaju kod kuće. Zbog toga se oduševe našim pekama od teletine i hobotnice, didovoj i babinoj tavi i svim ostalim specijalitetima. Puni smo i zimi i ljeti no ljeto je atraktivnije zbog predivnih ljetnih terasa“, rekao je Topić. Po njegovom mišljenju, Gornji grad je muzej na otvorenom, a istaknuo je kako je izazovno voditi restoran na mjestu s ovako posebnim ambijentom koji očara svaku osobu.

U okruženju je užurbanost, gužva, pojačan promet i gradska vreva, a samo pet minuta dalje je Gornji grad koji predstavlja  suprotno – mir, tišinu, predivne stare povijesne građevine, muzeje, važne institucije i ,naravno, posebne ugostiteljske objekte“, zaključio je Topić.

Mjesto za sva godišnja doba

S obzirom na to da je Gornji grad broj jedan destinacija svakom turistu, tako bi trebalo vrijediti i za osobe koji godinama žive u Zagrebu jer se svaki dan otkrivaju nova mjesta i događanja koja su istaknuta po svojim pričama, baš poput Muzeja prekinutih veza i Kavane Lav.

Teško je odrediti kada je Gornji grad najljepši – za vrijeme Adventa kada se po starinskim ulicama širi miris kuhanog vina koje daje dodatnu mističnost i toplinu ili za vrijeme Ljeta na Strossu odnosno Cafea kod Matoša, kada svi u ljetnim kostimima plešu do zore!

Bez obzira na to tražite li zgodan kafić ili restoran ili se želite kulturno uzdizati, Gornji grad je mjesto za vas – svaki dan!

Oznake: ,