Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Etnografski muzej

Muzej je smješten na Trgu Mažuranića br. 14, u reprezentativnoj secesijskoj zgradi, koja se pripisuje arhitektu Vjekoslavu Bastlu, u doba gradnje zaposlenom u uredu arhitekata Hönigsberga i Deutscha. Građena za potrebe Trgovačko-obrtnog muzeja, otvorenog 1904. godine, sve do danas ostaje jedna od rijetkih zgrada namjenski građena za potrebe muzejske djelatnosti u Hrvatskoj. Središnji prostor, kupolu, s vanjske strane krase kipovi kipara Rudolfa Valdeca, dok je unutrašnjost kupole oslikao slikar Oton Iveković. Za izlaganje etnografske građe unutrašnjost zgrade prilagođavana je adaptacijama prostora, od kojih je posljednju osmislio 1972. godine arhitekt Aleksandar Freudnereich. 


Tijekom dosadašnjeg djelovanja prikupljeno je oko 85.000 predmeta iz svih područja Hrvatske, europskih i drugih zemalja. Najveći dio fundusa sastoji se od tekstilnih predmeta (nošnja, uporabni tekstil), no obimne su i zbirke predmeta tradicijskoga gospodarstva, rukotvorstva, pokućstva, obrta, običaja i druge. Osobito je vrijedna zbirka predmeta tradicijskih kultura izvaneuropskih zemalja nastala koncem 19. i početkom 20. st., uglavnom darovima naših pomoraca, istraživača, putnika i umjetnika. Među njima valja spomenuti Požežanina Dragutina Lermana i Karlovčane, braću Mirka i Stevu Seljana.
Muzej posjeduje obimnu fotodokumentaciju, knjižnicu s oko 20.000 svezaka; ima organiziranu preparatorsko-restauratorsku službu i razvijenu pedagošku djelatnost. Javnosti se predstavlja stalnim postavom, izloženim u prizemlju (izvaneuropske kulture) i na I. katu (narodne nošnje iz Hrvatske, s konca 19. i početka 20. st.), povremenim izložbama, predavanjima, stručnim i znanstvenim skupovima, filmskim projekcijama, koncertima i sličnim aktivnostima.

Program

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Error validating application. Application has been deleted.
Type: OAuthException
Code: 190
Please refer to our Error Message Reference.