Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

tamara-obrovac

Divanimo s Tamarom Obrovac!

Hrvatska pjevačica, skladateljica i flautistica Tamara Obrovac na sceni je poznata kao jedna od najoriginalnijih glazbenih autorica u Hrvatskoj. Prepoznatljiva je po redovitom spajanju različitih glazbenih formi i improvizacije u jedinstvenu izvedbu, te se uvijek zabavlja  stvaranjem nove glazbe za svoju publiku. Sutra nas čeka njezin veliki koncert u legendarnom Vintage Industrial Baru

Divanila: Emily Ema Sedlar

Glazbu Tamare Obrovac mnogi opisuju kao spontanu, kreativnu, duhovitu, a istovremeno emotivnu i iskrenu. Rođena 1962. godine u Puli, ova talentirana glazbenica ima bogatu biografiju ne samo po svojim scenskim nastupima, nego  i u skladanju glazbe za niz kazališnih i filmskih naslova, poput popularnog  filma „Što je muškarac bez brkova?“ za koju je dobila Zlatnu arenu za najbolju glazbu.

Za cijenjenu prošlosezonsku predstavu zagrebačkog HNK „Kralj Lear“ skladala je glazbu za koju je dobila pozitivne kritike i nagradu stručnog žirija 24. Međunarodnog festivala malih scena Rijeka. Pamti se  i 2012. kada je dobila svoj sedmi Porin za najbolji album etno glazbe „Madirosa“.

  1. U Vašoj glazbi možemo prepoznati kombinaciju jazza, istarske narodne glazbe i dijalekta. Od kuda Vam dolazi ljubav da kombinirate različite koncepte i žanrove u jedinstvenu glazbu koja lako ostaje ljudima u pamćenju?

Često sam znala reći da je to bila potraga za originalnošću uz prepoznavanje vlastitog identiteta; spojila sam Istru kao svoju unutrašnju istinu i jazz kao slobodu glazbenog izražavanja. A sam čin stvaranja glazbe je intuitivan proces čiji se rezultat ne može predvidjeti. Drago mi je ako moja glazba iako relativno kompleksna ostaje ljudima u pamćenju.

  1. Vrlo se malo govori danas o važnosti jazza ne samo kao pojave, nego i o njegovim suvremenim autorima koji su napravili veliku promjenu na glazbenoj sceni. Kako Vam je jazz utjecao na život?

Kad sam dolaskom u Zagreb na studij sociologije otkrila jazz to je bio vrlo važan trenutak za mene; iako sam završila srednju glazbenu školu za flautu dok nisam otkrila jazz i njegovu slobodu i improvizaciju, za mene najvažniju odrednicu tog žanra, nisam znala da ću se baviti glazbom kao životnim poslom i opredjeljenjem.

  1. Dosta ste putovali ovog ljeta. Možete li opisati osjećaj kako je to nastupati pred različitim scenama po Europi?

Pa već mi je to sasvim normalan osjećaj, pozornica je pozornica, a publika se može razlikovati, negdje su mirniji i opušteniji, negdje disciplinirano slušaju, a negdje reagiraju na svaki solo uzvicima i aplauzom…to ovisi o mentalitetu, ali moram reći da su nas uvijek jako dobro primili, kako publika tako i kritika.

  1. Na sceni ste vrlo komunikativni s Vašom publikom i uvijek ih iznenađujete s Vašim nevjerojatnim nastupom. Koliko Vam je ta sloboda važna u nastupu i u stvaranju glazbenog sadržaja?

Za istinitost izričaja u jazzu za mene je sloboda presudna i utoliko najvažnija. Naravno, ona mora biti potkovana znanjem i vladanjem vlastitim instrumentom.
Vrlo je važno imati i dobre glazbenike, a moji su svi zaista sjajni, pa se  komunikacija između nas odvija s lakoćom, a ja sam na pozornici sklona komunikaciji sa publikom koja ovisi o cijeloj atmosferi i raspoloženju.

  1. I vani ste puno toga postigli. Kakav je to osjećaj?

Svakako je dobar osjećaj kad čovjek može normalno raditi svoj posao, a iskustvo općenito donosi i određenu mirnoću u funkcioniranju.

  1. Godinama ste radili u filmu i kazalištu kao glazbena autorica. Mnogi Vas pamte po moćnoj glazbi koju ste napravili za HNK-ovu predstavu „Ljudi od voska“. Po Vašem mišljenju i iskustvu, koja je razlika u stvaranju glazbu za kazalište i film, i ovako kada stvarate za sebe? Što Vam je draže?

Da, radila sam glazbu za dosta predstava i nekolicinu filmova; u primijenjenoj glazbi koncept glazbe ovisi o redatelju koji definira njenu funkciju u predstavi ili filmu. Kad radim svoje skladbe onda one izlaze iz moje nutrine, ponekad izađu sasvim gotove, ponekad krenu od neke melodije, riffa ili teksta…  volim biti dio tima koji zajedno stvara predstavu ili film, a skladanje je moj habitus, tako da se ne bih mogla odlučiti oko toga što mi je draže.

  1. Mogu li Vaši slušatelji očekivati neko iznenađenje u Vintageu?

Naši nastupi nisu nikad isti i uvijek je moguće očekivati neko glazbeno iznenađenje, sve ovisi o trenutku, situaciji, publici, zvijezdama… U electric formaciji u Vintageu možete očekivati istarski soul & funky, energičnu klupsku glazbu sa primjesama jazz improvizacije…dobrodošli!

Oznake: ,