Divan.hr

Čovjek koji je ukrao Banksya

Tijekom trajanja izložbe Potraga za stvarnošću: Jadranka Fatur i hiperrealno, međunarodno priznatistreet art umjetnikLonac u muzejskom kafiću oslikavao je mural Hat Wearers. U povodu predstavljanja ovog novog murala u MSU, u dvorani Gorgona ekskluzivno ćemo prikazati dokumentarni film Čovjek koji je ukrao Banksya, priču o crnom tržištu umjetnina i stiliziranom portretu javnog prostora, te pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti.

Banksy, svjetski poznati slikar uličnih murala, 2007. otputovao je u Palestinu te po cijelom gradu na tamošnjim zidovima i zgradama naslikao nekoliko politički provokativnih djela. I dok su neki u crtežima vidjeli prijetnju, a drugi ih hvalili kao prava umjetnička djela, samo je jedna osoba u tome vidjela poslovnu priliku. Bodibilder i lokalni vozač taksija znan pod nadimkom Walid Zvijer osmislio je pravi poduzetnički plan: uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko za njega ponudi najviše novca.

Dokumentarni film “Čovjek koji je ukrao Banksya” provokativna je priča o crnom tržištu umjetnina; dok gledatelji prate Banksyev rad, istovremeno otkrivaju tajne tržišta umjetninama ukradenih zidova diljem svijeta. Riječ je o stiliziranom portretu javnog prostora, pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti, a ponajviše o tome što se događa kada se politika Bliskog istoka susretne sa zapadnjačkim tržištem umjetninama.

Režija: Marco Proserpio, Italija, 2018.
Trajanje: 93′
TRIBECA FILM FESTIVAL 2018. – Nominacija za najbolji dokumentarni film

Broj karata je ograničen, cijena karte je 30 kn i može se kupiti na blagajni MSU-a i na stranicama Entrio.hr.

Film Čovjek koji je ukrao Banksya će se prikazivati u dva termina u MSU, u subotu 1.12., i petak, 7. 12. 2018. u 19 sati.