Divan.hr

Mladi Frankenstein

Žanr: Komedija
Izvorno ime: Young Frankenstein
Godina: 1974 | Trajanje: 106 min
Redatelj: Mel Brooks
Scenarij: Mel Brooks, Gene Wilder
Glazba: John Morris
Država: SAD
Fotografija: Gerald Hirschfeld
Uloge: Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman, Teri Garr, Peter Boyle, Cloris Leachman

“Mladi Frankestein” je najzabavnija, ali i najstrašnija komedija svih vremena. Ako ste mislili da sve znate o dr. Frankensteinu, varate se jer Mel Brooks, kralj filmske parodije, zna bolje, više i smješnije…

Mladi neurokirurg, dr. Frankenstein (Gene Wilder), naslijedio je dvorac od svog djeda, poznatog i slavnog dr. Victora von Frankensteina. Legenda o poznatom pretku prati ga od malena i on se svoga prezimena srami. Odlazi u djedov dvorac, gdje nalazi smješnog grbavca po imenu Igor (Marty Feldman), lijepu asistenticu u labaratoriju, Ingu (Teri Garr) i staru čangrizavu domaćicu, frau Blucher (Cloris Leachman). Mladi Frankenstein smatra da je istraživački rad njegovog djeda obična besmislica, ali kada nađe knjigu koju je ostavio ludi doktor i u kojoj je potanko opisan eksperiment oživljavanja mrtvih, mijenja svoje mišljenje. Sve izmiče kontroli kada u čudovište usadi mozak luđaka.

Većinu novomilenijskih parodija filmska kritika doslovno je pokopala, smatrajući ih uvredom za dobar ukus. Međutim, nije uvijek bilo tako. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća Mel Brooks popularizirao je žanr parodije i nanizao nekoliko zbilja zabavnih naslova. “Vruća sedla” (1974.), “Mladi Frankenstein” (1974.) i “Visoka napetost” (1977.) pametno su parodirali razne žanrove i ujedno pokazivali poštovanje prema njima.

Mek Brooks ismijava sve što stigne; bijele rasiste, zle kauboje, političare, priglupe seljačine, svećenike, crnce, revolveraše, krvnike, naciste, Klu Klux Klan, Hollywood, mjuzikle, a načini na koji ismijava su toliko raznovrsni da gledatelju ni u kojem slučaju ne može biti dosadno. Film “Mladi Frankestein” sniman je u crno-bijeloj tehnici kako bi parodija na stare filmove strave i užasa bila što uvjerljivija.

Oznake: