Divan.hr

Portreti: Damir Čučić 1

19:0 Pismo ćaći

igrani, drama, Hrvatska, 2012

REŽIJADamir Čučić

Sredovječni Milivoj (Milivoj Beader) čovjek je koji svom starom ocu Jovi (Mate Gulin) šalje video-poruke u kojima mu ponekad i pod utjecajem alkohola otvoreno nabraja sve ono čime ga je otac u životu povrijedio. Jovo živi u malom mjestu u dalmatinskom zaleđu nedaleko Drniša, a riječ je o grubu, naprasitu i također alkoholu sklonu čovjeku koji je sina u djetinjstvu često psihofizički zlostavljao te mu priređivao situacije intenzivna poniženja i straha. Kroz sinove poruke ocu otkriva se i da je otac zbog veze s jednom Banjalučankom bio spreman napustiti njega i majku te da je ciničnim komentarima i omalovažavanjem sinovih odluka i postupaka uništavao njegovo samopouzdanje. A sin posredno oca smatra odgovornim i za preranu majčinu smrt od raka te za činjenicu da se s istom bolešću bori i njegova sestra.

Na pulskom festivalu 2012. godine ovjenčana Velikom Zlatnom arenom za najbolji film, Zlatnim arenama za najbolju sporednu mušku ulogu i montažu, posebnom Zlatnom arenom za ton te nagradom Breza za najboljeg redatelja debitanta, egzistencijalna drama scenarista i redatelja Damira Čučića uspjela je adaptacija autobiografske monodrame glumca Milivoja Beadera proširene razmišljanjima redatelja, samog Beadera, glumca Mate Gulina, Marija Habera i snimatelja Borisa Poljaka. Čučićev debitantski dugometražni projekt, na Međunarodnom filmskom festivalu Cinema City u Novom Sadu 2013. godine proglašen najboljim filmom programa Exit Point, u izvedbenom smislu križanac je igranog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma koncipiran kao kombinacija intimne ispovjedi sina, portretiranja njegova oca i oslikavanja njihovog kompleksnog i sukobima obilježena odnosa. Taj odnos odlikuju međusobna zamjeranja, nerazumijevanja i prikriveni bijes, osobito sina prema ocu, baš kao i nagla mijenjanja raspoloženja, cinizam i natruhe crnog humora, ali i ljubav i posthumno mirenje u emotivnoj završnici koja metafizičkim tendencijama donekle asocira na filmove Apichatponga Weerasethakula.

Prije projekcije će uvodnu riječ dati filmolog prof. dr. sc. Hrvoje Turković.

BOJA, 72′

21:00 Ljetnikovac

igrani, drama, Hrvatska, 2018

Vojin, slijepi snimatelj dokumentarnih radiodrama, poziva protagoniste svojih radova da mu se pridruže u hotelu na osami. Sezona je prošla i mjesto je gotovo sasvim prazno. Tijekom intimnih razgovora Vojin i njegovi gosti upuštaju se u arheološko putovanje ruševinama svojih traumatičnih djetinjstava.

BOJA, 73′


Oznake: