Divan.hr

Portreti: Damir Čučić 2

19:00 Mitch – Dnevnik jednog šizofreničara

dokumentarni, animirani dijelovi, Hrvatska, 2014

REŽIJADamir Čučić / Mišel Skorić

Mišel Škorić zvani Mitch četrdesetogodišnji je pacijent Psihijatrijske bolnice Rab, shizofreničar čije liječenje traje već niz godina i koji je snimanje prihvatio kao svojevrsnu terapiju filmom. Tijekom razdoblja od četiri godine pratimo Mitchovu svakodnevicu koja se odvija u krugu psihijatrijske bolnice i izvan nje, a u tom vremenu i on kao suautor stvara dokumentarni film kao umjetničko djelo. Njegova filmska terapija odvija se u nekoliko faza, ponajviše kroz zadatke s kamerom i ispred nje, aktivni sudionik te terapije je i suredatelj kao svojevrsni „terapeut”, a Mitch svoje zadatke obavlja ovisno o situacijama u kojima se trenutno zatekne.

Premijera dokumentarnog filma suscenarista i glavnog redatelja Damira Čučića bila je predviđena u sklopu 10. ZagrebDoxa 2014. godine, no od toga se odustalo nakon što je producentskoj tvrtki Nukleus film od strane Psihijatrijske bolnice Rab zapriječeno sudskom tužbom zbog „neovlaštenog prisluškivanja i snimanja”. Film stoga nije doživio distribuciju kako je planirano, nije pomogla ni tvrdnja producenata i autora da su pacijenti zaštićeni korištenjem rotoskopske animacije kojom su prikazani njihovi likovi, a prikazivan je samo na inozemnim festivalima, primjerice na festivalima FIDMarseille i Pančevo Film Festival, na kojima je osvojio Posebna priznanja žirija. Riječ je o djelu koje se osim intrigantnim konceptom, nekovrsnim eksperimentom u kojem je protagonist istodobno i sukreator filma, izdvaja i neposrednošću, izraženom autentičnošću, svojevrsnom „prljavošću”, mjestimičnom šokantnošću, inventivnim montažnim rješenjima i osobito profiliranjem naslovnog lika. On je darovit i kreativan čovjek koji piše pripovijetke, fotografira i sklada, no istodobno je i, kako ga Čučić naziva, „uporni manipulator” rascijepljen nemogućnošću usklađivanja želja i stvarnosti.

BOJA, 70′

21:00 Ljetnikovac

igrani, drama, Hrvatska, 2018

Vojin, slijepi snimatelj dokumentarnih radiodrama, poziva protagoniste svojih radova da mu se pridruže u hotelu na osami. Sezona je prošla i mjesto je gotovo sasvim prazno. Tijekom intimnih razgovora Vojin i njegovi gosti upuštaju se u arheološko putovanje ruševinama svojih traumatičnih djetinjstava.

BOJA, 73′

Oznake: