Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Portreti: Woody Allen 6

19:00 Hannah i njezine sestre

Hannah and Her Sisters, igrani,humorna drama, SAD, 1986

REŽIJAWoody Allen

Svake godine na Dan zahvalnosti okupljaju se sestre Hannah, Lee i Holly s ostalim članovima njihove mnogobrojne obitelji, a to je prilika za svođenje životnih računa i razvijanje novih odnosa. Hannah ostavlja dojam uzora čitavoj obitelji, kao idealna supruga, majka i sestra, kao cijenjena glumica te inteligentna i privlačna žena. Na ovogodišnjem okupljanju Hannah, bivša supruga hipohondra Mickeyja, ne sluti da će se tog dana njezin novi suprug Elliot zaljubiti u njezinu sestru Lee, nekadašnju alkoholičarku udanu za starijeg mizantropa i slikara Fredericka. Dok Hannahina druga sestra Holly ne uspijeva ostvariti svoje umjetničke ambicije, nesigurna želi li biti spisateljica, glumica ili nešto treće, Mickeyjeva hipohondrija poprima gotovo kritične razmjere te je ovaj put možda uistinu bolestan.

U suptilnoj humornoj drami ovjenčanoj Oscarima za najbolju sporednu mušku i žensku ulogu te najbolji scenarij, kao i Zlatnim globusom za najbolju komediju ili mjuzikl, Woody Allen je maestralno kreirao galeriju slojevitih i intrigantnih likova te mrežu njihovih obiteljskih, ljubavnih i poslovnih odnosa. Filmska priča proteže se kroz dvije godine, uokvirena je proslavama Dana zahvalnosti, što pridonosi svojevrsnoj ritualiziranosti zbivanja, baš kao i pravilan raspored i ritam profiliranja pojedinih likova, njihovih stanja i međuodnosa. Dramske situacije i relacije uvjerljive su podjednako kao i rasplet, fokus je na neskladu između ambicija – poslovnih i ljubavnih – i stvarnosti, a cjelina imponira i elegantnim pripovijedanjem, dojmljivom ugođajnošću, kompozicijama kadrova i nenametljivim estetizacijama, elaboriranjem motivacija likova te promišljenim izborom klasične glazbe, jazza i popularne glazbe iz 30-ih i 40-ih godina prošlog stoljeća.

BOJA, 107′

21:00 Purpurna ruža Kaira

The Purple Rose of Cairo, igrani, romantična komedija, SAD, 1985

REŽIJAWoody Allen

New York 1935. godine, u vrijeme velike gospodarske krize. Dok emotivna Cecilia naporno radi kao konobarica u kafiću, njezin neodgovorni suprug Monk teško zarađeni novac troši na piće i kocku. Razočarana Monkovim zanemarivanjem, Cecilia jedinu utjehu pronalazi u obližnjem kinu, gdje često gleda romantičnu komediju Grimizna ruža Kaira, s markantnim junakom, arheologom i pustolovom Tomom Baxterom. A onda jednog dana, nakon što na projekciji opet primijeti Ceciliju, Tom neočekivano siđe s ekrana i priđe nesretnoj ženi. Isprva izuzetno iznenađena događajima, Cecilia ubrzo dozna da je Tom romantičan mladić koji se, videći ju često u kinu, u nju naposljetku zaljubio. Čini se, međutim, da Tom nema pojma o stvarnom svijetu, jer nikad nije čuo za trudnicu ili seks, ali i da njegov izlazak iz filma uznemirava Gila Shepherda, glumca koji ga tumači.

Premda nije potvrdila nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg izvornog scenarija, za koji je autor osvojio Zlatni globus, u Cannesu nagradom FIPRESCI ovjenčana fantastična romantična komedija još je jedno impresivno ostvarenje Woodyja Allena. U filmu nadahnutom komedijom Sherlock Jr. Bustera Keatona iz 1924. godine, u kojoj Keaton također silazi s filmskog ekrana, Allen se na vrlo zanimljiv, inventivan i nostalgično-romantičan način pozabavio razlikama između stvarnog života i načina na koji je on prikazan u klasičnim holivudskim filmovima. Sjajno s osloncem na satiru ukidajući granicu između stvarnosti i filmske fikcije, Allen je kreirao izuzetno šarmantan, maštovit i emotivan prikaz razlika između realnosti i snova koje gledateljima posreduje holivudska fikcija. Djelo u kojem je glavnu mušku ulogu prvotno trebao tumačiti Michael Keaton, ujedno i drugi Allenov redateljski projekt u kojemu autor nije i glumio, raskošna je pirandelovska komedija o prirodi filmske iluzije, s protagonisticom koja stvarnost uči voljeti podjednako kao i čaroliju pokretnih slika.

BOJA I C/B, 82′

Oznake: