Divan.hr

Samoubojica

Jedan od najvećih klasičnih tekstova svjetske dramatrugije, satirična komedija ˝Samoubojica˝ u režiji Vite Taufera započinje svoj novi život na sceni Satiričkog kazališta Kerempuh. Autor ovog teksta, Nikolaj Robertovič Erdman, kojeg su smatrali nasljednikom Čehova i Gogolja, napisao je ovo djelo, a Staljin ga je nazvao praznim i potencijalno zloćudnim te je njegovo izvođenje u Rusiji bilo zabranjeno sve do 1982.

Sve u ˝Samoubojici˝ započinje slučajno, jednom banalnom bračnom svađom usred noći da bi odmah nakon toga protagonisti, a i publika, bili nepovratno bačeni u vrtlog društveno-političkih zbivanja. Erdman plete svoju dramsku nit na razlici između pojedinca i društva, između ljudskosti i propagande te suprotstavlja čovjeka i njegove osjećaje hladnom i proračunatom političkom establišmentu.

Na beskrajno duhovit način ova satira progovara o brojnim apsurdnima kojima smo okruženi te nam garantira da ćemo, ukoliko budemo živjeti po društvenim pravilima, sasvim sigurno propasti. Senzacija je mnogo bitnija od istine u ovom površnom medijskom teroru kojem smo okruženi, a njegova diktatura i pripadajući mu oportunizam ostavljaju posljednice tragičnih razmjera.

Kada se gubi ljudskost, kada nije bitno tko si nego kakvim se predstavljaš, kada pojedinac više vrijedi mrtav nego živ – to je definitivno znak alarma. Naše zvono već zvoni. Ne u Rusiji 1928. Nego u Hrvatskoj danas.

Oznake: