Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Tamara Obrovac – Claudio Bernardo: Apoksiomen

Mediteransko more, kao i svako, spaja i razdvaja, daje život i nosi smrt. S jedne njegove obale na drugu, između Europe, Azije i Afrike, i dalje, mnogo dalje kroz Gibraltarska vrata, stoljećima se kreću valovi trgovaca, ratnika, zarobljenika, izbjeglica u potrazi za plijenom, bogatstvom, novim životom ili novim svjetovima. Vjetrovi povijesti određuju njihov ritam, a more, hirovito i nepredvidivo, nekome postaje izbavljenje, nekome grob. U mitskom vremenu Trojanskoga rata ili u našem dvadeset prvom stoljeću, svejedno.

Prema lošinjskom je Apoksiomenu more bilo milostivo. Dva ga je tisućljeća čuvalo u svojem krilu, u podmorju pokraj otočića Vele Orjule, kamo je bio bačen s neke rimske lađe kao suvišan teret u nevremenu. A onda ga je jedan belgijski ronilac našao slučajno, gotovo neokrnjena, prekrivena muljem i školjkama, i poslije šestogodišnjega restauratorskog struganja brončani je kip atleta, koji je sastrugao sa sebe prašinu i ulje kao poslije vježbanja, zablistao u punoj ljepoti. Čemu je sve svjedočio u morskoj dubini, tamo gdje ne postoji vrijeme? Jesu li ga plašile eksplozije podmorskih mina? Je li ga tješio pjev Sirena? Je li slušao jauke i zapomaganje izbjeglica i prognanika koji u malim čamcima pokušavaju stići do otoka Lampeduse?

apoksiomen

U predstavi kojoj more određuje poetski i misaoni prostor, koreograf Claudio Bernardo će za odgovorima, koje nam Apoksiomenova nijema usta ne mogu dati tragati zaranjajući duboko u svoju umjetničku imaginaciju. Pokretom, ali i glasom, ispunit će ga baletni ansambl, na glazbu Tamare Obrovac koja svojim melosom dodiruje sve rubove Mediterana te uz fragmente Euripidovih Trojanki, koje će odabrati i dramaturški obraditi Lada Kaštelan. Koproducent projekta belgijska je Umjetnička udruga As Palavras – Cie Claudio Bernardo.

CLAUDIO BERNARDO, brazilsko-belgijski plesač i koreograf rodio se u Fortalezi te je u domovini stekao plesno obrazovanje u školi pod vodstvom Mauricea Béjarta. Plesačku karijeru nastavio je s Frédéricom Flamandom u Belgiji, gdje je 1995. osnovao vlastitu plesnu skupinu As Palavras, s kojom ostvaruje mnoge zapažene autorske projekte koji se prikazuju i gostuju diljem svijeta.

TAMARA OBROVAC skladateljica je i glazbenica vrlo široka opusa koja u svojim autorskim skladbama rabi etno-jazz inspiriran istarskom narodnom glazbom. Uz međunarodnu koncertnu aktivnost surađuje i s kazalištima kao glazbena autorica plesnih i dramskih predstava.

Koreografija: Claudio Bernardo
Skladateljica: Tamara Obrovac
Elektronička glazba: Yves de Mey

Baletni majstori: Mihaela Devald, Ilir Kerni
Glazbeni pedagog: Sofia Ameli Gojić

U koprodukciji s Théâtre de Liège.

Oznake: ,