Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Uspjeh preko noći

U ovoj brutalnoj Mametovoj satiri, osnovni je motiv Hollywood. Tema joj je snažna, američka filmska industrija i uz njezinu infrastrukturu USPJEH PREKO NOĆI, što Mamet secira, tako britko i vješto da se ista ta satiričnost može prepoznati u svim sferama života. U tom smislu, napose u današnje vrijeme, ova Mametova satira nevjerojatno je aktualna, a atraktivnost teksta zaokružuje i  svojevrstan “muški” portret borbe za prevlast i moć u svijetu gdje se vrti veliki novac i gdje nema mjesta za iskrena prijateljstva ni emocije.

Svoj  uspjeh, otkako je napisana, predstava niže na mnogim svjetskim kazališnim pozornicama pa su se u ulogama Goulda i Foxa između ostalih našle i apsolutne zvijezde filma Jeff Goldblum i Kevin Spacey a u ulozi Karen trenutačna miljenica američke kinematografije Elizabeth Moss ali i pop zvijezda Madonna. Charlie Fox bori se za opstanak u okrutnom konkurentskom svijetu filmske produkcije i dolazi svom starom prijatelju Bobbyju Gouldu, više rangiranom producentu u filmskoj produkcijskoj kući, sa komercijalnim prijedlogom scenarija za potencijalni filmski hit. Fox sugerira da bi davanje “zelenog svjetla” za taj scenarij bio hit, jer osim poznate redateljske face ima i zatvorsku priču punu nasilja, krvi i osvete koju publika voli. Dakako davanje ”zelenog svijetla” za taj scenarij donio bi i uspjeh preko noći obojici. Uspjeh u ovom slučaju znači prvenstveno novac.  Scenarij je gotovo krenuo u proceduru kad je u priču ušla privremena tajnica Karen koja je doslovno preko noći promjenila tijek cijele situacije. Karen je “zloglasna Mametova ženka” koja vrlo vješto lovi na udicu Goulda i to upravo onu na koju se sama trebala upecati. Strastvena analiza apokaliptičnog romana koji je samo bio mamac da ju privremeni šef odvuče u krevet i Gouldovo plitko shvaćanje situacije nakratko okreće sve u korist Karen. Dakako, ona jako dobro zna što želi.

Možda bi cijeli zaplet oko Karen imao tek dopadljiv klasičan žensko-muški okršaj da Mamet nije tako vješto provukao kvazi -faustovsku studiju o moralnom iskušenju. Umjesto banalne oklade koju je pred Bobbyja stavio Fox, Karen diže ljestvicu više pa Bobby treba birati između korporativnih vrijednosti i mefisofelskog zanosa ili pak nadići svoj strah od potencijalnog neuspjeha i riskirati sa scenarijem puno ozbiljnije teme i kvalitete……

“Uspjeh preko noći” osim briljantno napisanih i glumački provokativnih karaktera kroz priču smještenu u okrutnu američku filmsku industriju je i svojevrsna posveta ljudskoj pohlepi i moralnoj praznini koju nalazimo u svim sredinama, a ne samo u svijetu stvaranja američkog filma.

“Uspjeh preko noći” bit će hrvatska praizvedba ovog već odavno svjetskog Mametovog hita, a sigurni smo da postoje svi uvjeti da bez lažne skromnosti možemo reći i nova histrionska hit predstava.

Saša Broz