Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

ivica buljan

FSK 2018: Divanimo s Ivicom Buljanom

Želite otići u kazalište na neku novu, drugačiju predstavu koju ćete rijetko kad moći ponovno pogledati? Sutra počinje 16. izdanje Festivala svjetskog kazališta, gdje ćete s užitkom moći izabrati predstavu za koju do sada niste čuli!

Divanila: Emily Ema Sedlar

Uvijek je gušt i zadovoljstvo pogledati neku predstavu na stranom jeziku, posebice ako se radi o komadu i redatelju koji imaju globalnu prepoznatljivost. I mi imamo priliku pogledati predstave iz drugih zemalja, posebice na zagrebačkom Festivalu svjetskog kazališta koji će se održati od 15. do 29. rujna. Predstave će se izvoditi na sceni HNK-a, a ove godine ćemo upoznati radove umjetnika koji do sada nisu gostovali u Hrvatskoj. Oni su Milo Rau i Alessandro Serra. Više o festivalu govori nam direktor drame HNK-a Ivica Buljan.

buljan ivica

  1. Zbog čega smatrate da je Svjetski festival kazalište važan?

Festival je osnovan 2003. kao mjesto informiranja domaće publike o onome što se događa u Europi i svijetu, ali i kao mjesto usporedbe i vlastitog pozicioniranja u europskom i svjetskom teatru. U ovih desetljeće i pol koliko festival postoji, u Zagreb je doveo neke od najvećih svjetskih i europskih umjetnika, one koji su mijenjali teatar posljednjih desetljeća kao što su Thomas Ostermeier, Robert Lepage, Frank Castorf, Pippo Delbono, Rezo Gabriadze, Ivo van Hove, Pjotr Fomenko, Antonio Latella, Pascal Rambert i mnogi drugi. Kroz sve ove godine trajanja festivala, hrvatski kazališni umjetnici dobili su priliku odrediti se prema onome što se u teatru događa izvan naših granica te uspostaviti dijalog s europskim i svjetskim kazalištima, a sama manifestacija je u međuvremenu stekla ugled značajne kazališne institucije i izvan Hrvatske pa mnogi misle da je itekako važno gostovati u Zagrebu.

  1. Kakve su bile pripreme za Festival i koliko su trajale?

Pripreme nikada ne prestaju. Tijekom cijele godine gledamo predstave u europskim i svjetskim kazalištima i tražimo ono što bi moglo biti zanimljivo našoj publici. Prilikom izbora naslova oslanjamo se na kritike i reakcije publike, a nerijetko se konzultiramo i s ljudima iz kazališta, pritom pazeći da gledamo predstave iz perspektive naše publike jer smatramo izrazito važnim upoznati publiku s novim tendencijama i stilovima, kakve nismo imali priliku vidjeti.

  1. Dolazi li mnogo mladih ljudi na festival te dobivate li redovito upite o programu?

Volimo vjerovati da smo kroz dosadašnji rad stvorili tradicionalnu publiku koja nam se vraća svake godine i zna što očekivati od festivalskih predstava, ali isto tako svake godine nam dolazi sve više mlađe generacije koja raste uz festival i postaje njegova redovna publika. Trenutno nam je Facebook stranica zatrpana upitima o predstavama.

  1. Kakvi su najčešći komentari i dojmovi?

Ideja Festivala svjetskog kazališta nije zabaviti publiku, već pobuditi u njima emocije, zaintrigirati ih, natjerati na razmišljanje i potragu za odgovorima.  Zato se i trudimo dovoditi inovativne i provokativne predstave, a pritom se susrećemo s raznim komentarima i uvijek smo otvoreni za dijalog. Već nekoliko sezona pokušavamo predstaviti Mila Raua, švicarskog redatelja, koji je nedavno objavio provokativan kazališni Manifest koji zagovara spoj političkog i empatijskog teatra. U njegovoj predstavi, u ulogama zločinaca, političara, policajaca, nastupaju adolescenti. Vjerujem da će izazvati različite reakcije.

pet lakih komada

  1. Kojoj predstavi se posebno radujete?

Festival će ove godine ugostiti tri iznimno atraktivne predstave velikih europskih i svjetskih redatelja i teško mi je izdvojiti jednu. U tri jako različite predstave publika će imati priliku vidjeti najbolje od dokumentarnog fikcijskog teatra s Milom Rauom u njegovoj predstavi Pet lakih komada, predstavu Macbettu Alessandra Serre koja donosi jedan fantastični ritualni teatar na tragu talijanske fikcije od Fellinija do Viscontija u  suludoj mješavini koja podsjeća na koreografirano plesno dramsko kazalište, do krajnjeg intelektualnog užitka u Rikardu III. Thomasa Ostermeirea..

Oznake: , ,