Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

hanatintor

Hana Tintor: Pas Lola kao nepresušna inspiracija

Mlada i talentirana umjetnica u svoje radove utkala je ono najljepše iz djetinjstva – simpatične likove, glazbu iz crtića i slikovnice, a završni touch ponekad da i njezina najbolja prijateljica – pas Lola

Piše: Tina Ozmec-Ban

U slučaju da još niste upoznali radove mlade talentirane umjetnice Hane Tintor, ne trebate čekati izložbu da upoznate mali dio njezinog opširnog opusa. Sve što trebate je sjesti na kavu (a nećemo se lagati, svi vole piti kavu!) u Vinyl gdje od prošlog tjedna možete pronaći njezine novije radove. Životinje, ljudi, zabavne i zanimljive situacije u kojima se svakodnevno možemo naći samo su dio tema Haninih radova. Doista, tko ne bi htio popiti kavu u društvu simpatičnih likova? Upravo je otvorenje izložbe u ovom kafiću u središtu Zagreba Hani bila jedna od najdražih zbog – opuštene atmosfere.

Vinyl je bar koji ima i galerijski prostor pa je atmosfera zapravo više barska nego izložbasta. Nisam morala ništa službeno govoriti (to ne volim jer mi se od toga tresu noge) i svi su se dobro zabavili”, kaže Hana. Izložba na kojoj je izlagala svoje radove s nedavno održanog zimskog izdanja festivala Grafitti na Gradele, a čije se otvorenje, kako kaže, na kraju pretvorilo u odličan izlazak. Ono što joj je najbitnije je dobra zabava i što manje mikrofona i kamera, a kad su u Vinylu dobili cijelu tacnu rakija – to je bio znak neraskidive ljubavi umjetnika i dobrih izložbenih prostora!

hanatintor2

Pa iako većina djece u vrtiću črčka po papirima, Hana taj dio svog djetinjstva i dalje nosi sa sobom. Nakon što se iz jezične gimnazije prebacila u umjetničku srednju školu, postalo joj je jasno da je crtanje, koje je nekoć bilo hobi, preraslo u nešto veće. Sama forma ilustracije kojom se trenutno bavi zaintrigirala je um ove zanimljive djevojke na trećoj godini Studija dizajna na kojemu je nedavno i diplomirala. “Mislim da mi je u početku crtanje bilo vrsta terapije, onda je postalo igra i zabava, a sada ga shvaćam drugačije. Sada učim i istražujem“, ukratko je sažela.

Za diplomski rad izradila je slikovnicu koja raste zajedno s djetetom, a upravo taj rad ističe kao najdraži. “To nije samo obična slikovnica, već slikovnica koja prati djetetov razvoj fine motorike i potiče ga na istraživanje“, objasnila je, sakrivajući detalje jer ju trenutno usavršava, a možda uskoro i proizvede.

hanatintor3

Kao što ju ljubav iz djetinjstva prati u stopu, negdje usput priključila se još jedna mrvica iz rane dobi. “Volim slušati (nemojte se smijati) glazbu iz crtića! Jedna od omiljenih mi je iz crtića The Aristocats – Everybody wants to be a cat.Glazba koju sluša ne utječe značajno na njezino crtanje. “Često slušam glazbu dok crtam, ali ne dok razmišljam jer se onda ne mogu skoncentrirati”, kaže. Sluša ono što odgovara njezinom raspoloženju u trenutku. Ponekad je to stoner, ponekad rock, a ponekad i blues, ali ne svira uvijek nešto u pozadini. “Nekad uživam u tišini i vlastitim mislima, a nekad odškrinem vrata sobe da čujem TV i tatino mrmljanje iz dnevnog boravka.”

Iako u Haninoj najdražoj pjesmi svi žele biti mačka, sama Hana ima – psa Lolu, najbolju frendicu koja ponekad da i svoj doprinos radovima. “Pojest će apsolutno sve pa je tako jednom i pojela jedno malo platno koje sam planirala izložiti u Vinylu. Na kraju ga i jesam izložila, ali sam ga potpisala kao Lolin doprinos izložbi.” Osim što ju može potpisati kao koautora, mala Lola i njezine dogodovštine nepresušan su izvor Haninih crteža. “Obožavam svakodnevnicu s njom i volim crtati naše smiješne trenutke. Na nasipu smo najblatnjaviji par među psetarima, doma skupa jedemo špagete i naravno da spava sa mnom u krevetu. Ne bih ju mijenjala ni za što na svijetu!”

hanatintor4

Pa iako je Lola zasigurno glavni protagonist i suputnik na Haninom putovanju morem ilustracija, nije jedina koja ju inspirira. “Sve što primjetim i osjećam mi može biti inspiracija”, objašnjava. “Inspiracija su mi i snovi, bajke, smiješne izjave mojih roditelja, prijatelji, ljubav, putovanja. Volim pronalaziti inspiraciju u svakodnevnici jer ju tako učinim posebnom.” Trenutno ju muči jako vjetrovito vrijeme, pa joj se po glavi mota crtež o njezinoj “borbi” s vjetrom od stanice do stana.

Na njezine radove mogli ste nabasati na raznim izložbama poput Dan D, Tjedan dizajna, Izložba hrvatskog dizajna, te na izložbi GNGa u SCu, a samostalno je izlagala na Legendfestu u Lukavcu i u galeriji Anima u Zaprešiću. Hana je otkrila kako sprema još jednu, ali kad vrijeme malo zatopli. Do tad – pravac u Vinyl!

Oznake: ,