Divan.hr

Infopult

haustor haus4

Haustor Haus: Kuhanje bez filozofiranja

Jedna od najpoznatijih zagrebačkih dvorišta zasigurno su ona na Gornjem gradu. Ipak, i dvorišta Donjeg grada mogu biti puna iznenađenja. To nam je dokazao restoran(čić) Haustor Haus i njegov zagonetno maštovit chef Lovro Smetiško

Divanila: Emily Ema Sedlar

Poduzetništvo u gastronomiji, kuhanje te stvaranje originalnih i kreativnih jelovnika izuzetno je zahtjevno i stresno, posebice u Zagrebu gdje je konkurencija velika. I dok se mnogi možda i žale kako je inovativnih restorana sve manje, Lovro Smetiško dokazuje suprotno! Ovaj mladi ambiciozni chef osnivač je Haustor Hausa koji je ove godine osvanuo u šarmantnoj Masarykovoj ulici. Lovro se tako upustio u stvaranje novih recepata gdje uspješno spaja tradicionalno jelo sa svojim novim idejama i maštom. Kazao nam je kako je upravo kreativnost presudna u kuhinji.

  1. Što Vas je inspiriralo da otvorite restoran na takvom mjestu, koje na prvi pogled nije atraktivno? 

 Haustor Haus sam otvorio na lokaciji bivšeg Juice & Juice bara gdje sam često provodio vrijeme u Zagrebu. Ta lokacija mi je bila idealna za ostvarenje zamisli u kontekstu restorana: mali bistro u samom centru grada koji gostima nudi kvalitetne namirnice po pristupačnim cijenama, a istovremeno nudi mirnu atmosferu gdje su gosti izolirani od strke i brzog ritma grada. Zadržali smo dio ponude Juice & Juice bara pa tako u ponudi uz hranu imamo desetak smoothija.

  1. Koliko je kreativno Vaše kuhanje? Stvarate li samo svoje recepte ili se držite tradicije ako to nije tajna? 

Namirnice su naša filozofija, ali i tajna. Nastojimo da namirnice u Haustor Haus dolaze direktno s farmi – domaćih OPG proizvođača s kojima surađujemo – svaki dan svježe i sezonske. Prema njima krojimo recepte odnosno samu ponudu. Ponuda nam se sastoji od doručka, ručka i večere, a svakodnevno mijenjamo jelovnik koji je determiniran namirnicama koje su dostupne pojedini dan. Nastojimo za svakoga imati nešto, a sva jela s jelovnika uvijek možemo adaptirati ako recimo netko ne jede meso odnosno ako je alergičan na neki sastojak. Svakodnevno slaganje jelovnika prema namirnicima predstavlja izazov, a nerijetko u kuhinji ostajemo do kasnih sati kako bismo isprobali nove recepte koji prate jednostavnost i kreativnost bez previše filozofiranja.

Uska suradnja sa samim proizvođačima i dobavljačima rezultira kvalitetnim proizvodima koje poslužujemo našim gostima. Uostalom, zato smo prije nekoliko mjeseci krenuli s videima vlastite produkcije kroz koje nam je intencija prezentirati naše dobavljače, a kako bi gosti mogli vidjeti odakle stižu namirnice kao i saznati o njima nešto više.

  1. Kako biste opisali Haustor Haus našim čitateljima? 

Haustor Haus je mali bistro u samom centru grada, izoliran od buke i strke, u kojem možete jesti kvalitetnu i sezonsku hranu po pristupačnim cijenama.

  1. Kakvi su dojmovi mladih ljudi koji dolaze kod Vas? 

Dojmovi su uglavnom pozitivni. Držimo da svatko ima pravo na mišljenje i cijenimo kada su gosti iskreni prema nama jer uvažavamo svačiju kritiku. Mladi ljudi su uglavnom oduševljeni lokacijom kao i samim ambijentom, a hrana je ono zbog čega dolaze. Možemo reći kako smo u kratkom periodu postigli da imamo veliki broj mladih ljudi koji nam se redovito vraćaju što nas posebno veseli.

  1. Smatram kako je kuhanje velika umjetnost, a da su osjetila okusa i mirisa jako važna. Koje jelo smatrate svojom najboljom kreacijom?

Iskreno, ni jedno jelo ne smatram najboljom kreacijom jer je svako jelo posebno i specifično na svoj način. Jela u Haustor Hausu su sezonska pa samim time svaka sezona sa sobom nosi kreacije specifične za to doba, a što je naravno uvjetovano namirnicima.

  1. Tko Vam je pomogao u dizajnu prostora?  

U dizajnu prostora su mi pomogli arhitekt Matija Androić i najbolji prijatelj Matija Raos. Imao sam viziju i nekakvu ideju kako bi stvari trebale izgledati, a oni su mi pomogli usmjeriti razmišljanja. Prema onome što nam gosti kažu, izgleda da smo dobro to sve posložili.

Oznake: