Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

fpd2017

Kreativno, dostupno, zabavno!

LISTOPAD – MJESEC DJECE I MLADIH

Dok osnovnoškolci i srednjoškolci kreću u novu školsku godinu, pravi je trenutak da se zapitamo što im društvo nudi da postanu bolji ljudi? Kao i odrasli, uvučeni su u užurbani ritam globalizirane kapitalističke zbilje. Od malih nogu nametnut im je sustav vrijednosti koji u prvi plan stavlja karijeru, natjecanje, status te vrednovanje drugih kroz prizmu materijalnog bogatstva. No, djeca i mladi najviše uživaju u zajedništvu, razmjeni mišljenja, kreativnosti, zabavi, raznolikosti i istraživanju novoga.

Srećom, najvrjednije u životu mlade osobe nije materijalno bogatstvo, najbolje stvari ne mjere se novcem; besplatne su. Festival prava djece, kojeg organiziramo već devetu godinu zaredom, besplatan je i dostupan svima. Djeca i mladi na Festivalu sudjeluju u raznim kulturnim aktivnostima, gledaju filmove, sudjeluju na radionicama, debatiraju i stvaraju. Deveti Festival prava djece održava se od 5. do 25. listopada 2017., s težnjom da cijeli listopad u Hrvatskoj trajno postane mjesec djece i mladih.

Kreativno, dostupno, zabavno

Festival prava djece slavi stvaralaštvo djece i mladih, filmsku umjetnost i dječja prava –  ponajviše pravo na izražavanje, sudjelovanje te na dostupnost svih kulturnih sadržaja svima. Promičemo zajedništvo i jednakost, a najviše osluškujemo: nastojimo čuti glas djeteta i onih koji govore o djeci i njihovim pravima. Trudimo se prenijeti poruke djece i mladih, razumjeti, naučiti i zabaviti se. Zajedno. Iz godine u godinu sve je više programskih aktivnosti: osim filmskih projekcija, radionica i debata. Program se odvija u osamnaest gradova, a u Zagrebu na nekoliko lokacija – u kinu Cinestar Avenue Mall, kinu Tuškanac i Muzeju suvremene umjetnosti.

Sve su brojnije naše publike. Govorimo u množini jer mislimo na svakoga – na pojedince, obitelji, grupe, na svaku dob. U programu je ponešto za svakoga, bez obzira na njezinu ili njegovu dob, ukus, interes, znanje, raspoloženje. Film, radionica ili debata. Najviše mislimo na one kojima je, nažalost, još uvijek velika većina audiovizualnih sadržaja nedostupna. Na djecu s teškoćama u razvoju, na osobe s invaliditetom. Na slijepe i slabovidne te gluhe i nagluhe.  Svi oni mogu pratiti sve sadržaje Festivala.

Program Festivala

Dvije su velike platforme programskih aktivnosti – na jednoj su programi rezervirani za škole u 18 gradova, na drugoj aktivnosti otvorene za sve: djecu, mlade, odrasle (zasad samo u Zagrebu). Školski, organizirani dolasci prilika su za osiguranje poticajnog okvira djeci i mladima za upoznavanje sa stvaralaštvom njihovih vršnjak(inj)a, s riječju bliskih im života, pitanja, problema, prava da se i sami izraze, ukažu, pohvale, prosvjeduju. Posebno je važno da se na Festivalu upoznaju s nepreglednim mogućnostima umjetničkog izričaja – da se susretnu s umjetnošću. Školske projekcije su matineje 10 filmova iz stvaralaštva djece hrvatskih osnovnih škola te 17 filmova mladih srednjoškolske dobi iz cijeloga svijeta Aktivnosti otvorene za sve uključuju radionice, panel rasprave uz projekciju filma te obiteljske filmske matineje.

„Dobre vibracije“ naziv je zadnje spomenute programske aktivnosti, a puno je razloga za to ime: od toga da prikazujemo zabavne i poučne filmove do činjenice da je zajedničko gledanje filmova jedna od najdražih obiteljskih aktivnosti djece. Tri filma, tri projekcije, kino Novi Zagreb, rezervirajte vaša mjesta već sada, nećete požaliti!

Kako sudjelovati na Festivalu?

Svi sadržaji Festivala su besplatniPrijave za obiteljske filmove (Dobre vibracije) i radionice moguće su putem maila ili preko inboxa na Facebook profiluPrepustimo se filmu i umjetnosti, naučit ćemo o sličnome i različitome, a ponajviše o sebi. I zabavimo se…

Dobro došli svi na 9. Festival prava djece!

 

Oznake: