Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

mocvara

Kultno mjesto koje raspleše fanove Britney Spears, ali i okorjele rokere

Godinama pratite strane i domaće alternativne glazbene bendove i klasične rock sastave, a istovremeno su vam guilty pleasure Shakira i Pink? Tražite mjesta gdje biste se u popodnevnim satima mogli opustiti uz književne i filmske večeri? Izgleda da je onda Močvara mjesto za vas!

Divanila: Emily Ema Sedlar

Već gotovo 20 godina, Močvara je glavna kulturna i zabavna scena za starije i mlađe generacije. Što iz nostalgije za nekadašnjim glazbenim hitovima – od rock and rolla iz 60-ih do ex-yu rocka, a što iz ljubavi prema suvremenoj eksperimentalnoj glazbi i umjetnosti koja uključuje književnost i kazališne predstave van mainstream kulture. Ako niste znali, Močvara je nastala 1999. godine i klub je neprofitna udruga građana Udruženje za razvoj kulture. Udruga je prepoznatljiva po svojim događajima na kojima uspješno skuplja mlađe i starije osobe raznih subkultura.

Tako su kroz godine organizirali vrhunske koncerte poput Darka Rundeka, The Residents, Scout Kelly, Gogol Bordella i mnogih drugih. Na njihovom kalendaru se svakodnevno mogu pronaći novi događaji s kojima će se mnogi moći identificirati. U to ime razgovarali smo s voditeljem kluba, Danijelom Badanjkom.

  1. Već godinama ste poznati po tome što dovodite alternativne bendove u Močvaru, poput Soviet Soviet i Sunflowers. Koliko je mladima danas zanimljivo slušati strane bendove koji nisu na svjetskoj ljestvici slave, ali ipak rade vrlo kvalitetne i originalne pjesme?

    Močvara se u svojih 19 godina postojanja uvijek trudila domaćoj publici pružiti najbolje u okviru trenutnih mogućnosti. U Močvari smo u 2017. godini imali više od 280 različitih događanja (glazbenih i neglazbenih),  od toga više od 140 koncerta domaćih i stranih bendova, kako u samostalnoj, tako i u produkciji drugih booking agencija s kojima surađujemo ili im ustupamo prostor kluba (Žedno uho, Los Angeles Agency, Good Vibrations, Subsonic Events, Raw Booking Syndicate, Doomtown,…). Radimo koncerte različitih žanrova, a kroz različite tjedne termine i kroz sve te godine rada naučili smo da su posjeti i zainteresiranost za koncerte ciklični procesi koje nitko ne može kontrolirati niti u potpunosti predvidjeti – posjeti su nekada u skladu s očekivanjima, nekada ispod, a nekada iznad svih očekivanja. Na posjete utječu i vremenske okolnosti, i dani u tjednu, i trenutna zasićenost publike… Jedno je sigurno, sve dok postoji interes i financijska održivost, Močvara će svoj program realizirati jednakim entuzijazmom.

2. Kako je došlo do ideje da napravite kultni Quentin Tarantino Night?

Sasvim slučajno. Osobno sam velik fan Quentin Tarantina i jednog dana dobio sam ideju za party u čemu mi se  pridružio kolega iz kluba (Mr. Wolf) i od tada svako malo rokamo hitove iz Quentin Tarantino filmova.

3. Mnogi se iznenade da na repertoaru imate pop pjesme,  petkom ili subotom vodite “Croatian Trash Mafia: Back to Nulte”, a ponekad puštate i pjesme Gwen Stefani, Flo Ride, Britney Spears i sličnih izvođača. Kakav je odaziv, kakva publika posjećuje ova događanja?

Back to nulte program je počeo u kolovozu 2017. godine. Dvije dražesne djevojke koje inače rade kod nas u klubu izrazile su želju da naprave program u kojemu će puštati nulte. Odaziv je bio prilično velik i tada smo smo odlučili uvesti Back to nulte kao mjesečni program. Nedavno je party proslavio svoj prvi rođendan, a odaziv je i dalje velik. Postoji naravno dio publike koji dolazi i na ostale partyje koje radimo u klubu, a postoji i dio publike koji dolazi samo na taj party.

4. Niste samo usmjereni prema glazbi, već i prema književnosti, poeziji i kazalištu. Koliki je interes upravo za tu vrstu umjetnosti gdje pokušavate spojiti niz umjetnika koji bi htjeli pokazati svoju originalnost?

Pojedine programe kluba vode afirmirani stručnjaci u svojim područjima kao što su primjerice Višnja Vukašinović (filmski program), Robert Perišić (književni program), Mario Kovač (kazališni program), Nina Romić (Začarana Močvara), Ana Kovačić (Galerija Močvara), Vjeran Pavlinić (Beat City), tako da je bez obzira na nekomercijalnost pojedinih programa kvaliteta ključan kriterij. Takav koncept programa stvara stalan prostor za razvoj manje zastupljenog, netipičnog tipa klupske i izvaninstitucionalne kulture u Zagrebu i Hrvatskoj – onog čija misija nije isključivo zabava, već i aktivan utjecaj na širi društveni i kulturni kontekst te osjetljivost na potrebe različitih skupina, pogotovo mladih s naglaskom na dolazeće generacije koje se programskim aktivnostima educira, senzibilizira za shvaćanje “scene” u širem smislu i otvara im “prozore u svijet”. Za interes je teško reći jer varira od događaja do događaja. Pozivamo vas da dođete na neko od njih i sami provjerite.

5. Smatrate li da je danas teško privući mlade na događanja koji se tiču književnosti i kazališta? Kakva su Vaša iskustva kao organizatora/promotora Močvare?

Teže je privući mlade na književnu večer nego na primjer na Balkan rock party. Međutim, konceptom organizacije svakodnevnih programa koji su međusobno vrlo različiti dolazimo do toga da uz te razlike postoje zapravo i mnoge sličnosti, jer ljudi koji recimo vole glazbu i kazalište vole i film, a sve to mogu naći kod nas, tako da u nekoj mjeri imamo i stalno preplitanje publike, što nam je i cilj.

6. DJ Kneža poznato je lice. U kolikoj je mjeri njegova ličnost danas važno, te kakve su reakcije na njegove nastupe?

Marko Knežević aka DJ Kneža je svestran mladić koji je u Močvari radio i još uvijek radi više programa (Balkan Rock, Valhalla festival, Metalizacija, Sudar titana, Iron Maiden partyi, Rock alter, Classic metal night,…). Kneža je odličan primjer kako se razne osobe mogu uključiti u rad kluba tako da pozivamo i ostale kreativne ljude (poput Kneže) da nam se jave ako imaju ideju za neki program (glazbeni ili neglazbeni) u našem klubu. Trenutno najpopularniji party kreiran od DJ Kneže je Balkan Rock na kojem je uvijek prepun klub. Reakcije su više nego odlične, a na vama je da dođete sami i provjerite kako je na nekom programu koje radi DJ Kneža, kao i na ostalim programima koje radimo.

 

Oznake: