Divan.hr

Infopult

radolfi_lea

“Ne biste vjerovali koliko seksizma ima u glazbenom svijetu!”

Iako je zaštitni glas, ali i stas benda Judette, Lea Lucija Radolfi piše scenarije te montira i spotove kolega glazbenika. Nakon spektakularnog nastupa u prepunom Malom pogonu Tvornice kulture, bend ide na zasluženi odmor, a nakon toga punom parom pripremaju – novi album

Piše: Tina Ozmec-Ban

Početkom prosinca, zagrebački rock bend Judette predstavio je svoj prvi album “27” koji od puštanja u javnost ne prestaje biti hvaljen od strane kritike. Prošlotjednim nastupom u Malom pogonu Tvornice kulture publici su predstavili svoje pjesme, a mi smo nakon što su se dojmovi slegnuli uspjeli uhvatiti njihovu pjevačicu Leu Luciju Radolfi i propitati ju kako stoji s vlastitom glazbenom karijerom, ali i što iduće Judette smjera na svojem glazbenom putu. U nedjelju 18. prosinca ponovno će stati pred mnogobrojne uši i zasvirati u sklopu Adventa na Europskom trgu!

lea_radolfi
Kad si se počela baviti glazbom i zašto?

Od malena sam pjevala po zborovima kao sopran, doma sam slušala svoje najdraže bendove te vježbala uz njih. Prvi bend sam imala s 14 godina i to s današnjim bubnjarom Judettea Danijelom Plasajcem Plajom. Zajedno smo odrastali na Trešnjevci te me Plajo uveo u taj svijet. Svi smo posuđivali kazete punk i rock bendova na kvartu! Poslije toga sam pjevala u nekoliko bendova, no to nije bilo ništa ozbiljno. Iako je Judette nježniji pop rock bend – i dalje se osjete muzički temelji svih članova benda.

Kako je išao tvoj glazbeni put?
Trnovito i dugo. Dosta sam se kasno odvažila početi pisati tekstove na hrvatskom. Čak je postojao period kada sam prestala pjevati na četiri godine, pa sam se počela baviti plesom. Ali opet je to isplivalo iz mene. Sada sam sigurna da bih to trebala raditi, jer ako neću- bit ću nesretna. Ne bih mogla zamisliti život bez toga!

llr2

Koji su tvoji glazbeni uzori?
Stevie Nicks, Annie Lenox i moji dragi prijatelji glazbenici.

Na kakve si reakcije nailazila? Jesi li imala podršku u tome što radiš ili neke zapreke?
Uvijek sam imala podršku od najbližih, čak i u trenucima kad sam nesigurna i prekritična prema sebi. Na primjer, imam groznu tremu prije svakog koncerta. Uvijek mislim da ne mogu ispuniti očekivanja publike, pa se dosta razveselim kad ispadne suprotno. Što se tiče zapreka, ne biste vjerovali koliko seksizma ima u glazbenom svijetu, u smislu da žena ne bi trebala pjevati rock jer to nije za ‘njih’. No zasad sam naišla na maksimalno poštovanje muškog roda, bez obzira na sve.

Možeš li uskladiti faks uz glazbu?
Evo napokon sam diplomirala. Bila sam izvanredan student pa je bilo vremena za sve, ali sam dugo studirala jer sam se ulijenila. Trenutno mislim upisati još jedan faks!

Kako su Judette započeli?
Počeli smo negdje 2012. Prije toga smo kratko svirali covere, dok se nismo odlučili baciti u autorske vode. Izbacili smo pjesmu “Voli me” i stvari su se počele kuhati sve više i više. Nismo to planirali, no sve je nekako krenulo svojim tijekom, iako se postava tijekom vremena malo izmijenila.

llr1

Osim glazbe, snimaš i spotove – na čemu trenutno radiš?
Snimam spotove nekim glazbenicima, no to radim iz sjene. To je jedna ljubav sa strane kojom se bavim kad imam vremena ili inspiracije, ali više volim montažu od snimanja. Problem je što za to trebam imati inspiracije – često mi se događa da kad mi netko da pjesmu, a ako mi odmah ne dolaze slike, ne mogu napisati scenarij jer nisam inspirirana. Trenutno razrađujem ideje za dva spota.

Album prvijenac je ostvarenje sna – jesi li zadovoljna albumom?
Za mene je to veliki uspjeh, autorski rad u fizičkom i auditivnom obliku koji ostaje za cijeli život. Promocija u Tvornici je ispala odlično, recenzije su mrak, ekipa je oduševljena! Napunili smo Mali pogon, a ljudi kažu da je bilo jako zabavno i šareno te da je atmosfera bila odlična! Mislim da je to prekretnica u karijeri benda jer smo pokazali našu zrelost i autorstvo.

Koji je tvoj plan za dalje i što će Judette dalje raditi? Krećete s novim stvarima i na turneju ili na odmor?
Za početak odmor, odmor i još malo odmora! Nakon toga slijedi novi singl i spot za pjesmu “U Mrak” na kojoj gostuje pjevač M.O.R.T- a, John. Čeka nas još nastup na Adventu i rad na drugom albumu. Nadamo se da ćemo potegnuti i do susjeda u Srbiji, Sloveniji, Bosni i Crnoj Gori!

judetteFoto: Milan Krkač

Oznake: ,