Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

cest_02

LIKOVNI PROGRAM CEST IS D’BESTA

Svake godine u festivalsko vrijeme u gradu osvanu neke neobične stvari na običnim mjestima ili obične na neobičnim mjestima. Likovne instalacije svake su godine ukras festivala i posebne male priče o kreativnosti. Ove godine raspisali smo pet javnih natječaja u kojima sudjeluje oko 170 umjetnika. Instalacije su privremena intervencija u postojeće stanje u prostoru grada i autorski su doprinos oplemenjivanju arhitekture u kojoj živimo.

8. MEĐUNARODNI FESTIVAL UMJETNIČKIH ZASTAVICA

Već tradicionalno, osmu godinu na Trgu bana Josipa Jelačića izložene su umjetničke zastavice renomiranih likovnih umjetnika iz Hrvatske i inozemstva. Radovi izrađeni na temu KAD LJUBAV ZAVIJORI pridonose posebnoj atmosferi u dane festivala, a ujedno su umjetnički vrijedna ostvarenja. Ove godine primili smo oko 40 radova umjetnika iz: Finske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Hrvatske. Stručno povjerenstvo u sastavu Marta Crnobrnja, Branka Hlevnjak, Marina Tenžera, Dijana Nazor i Zlatan Jaganjac dodijeliti će tri nagrade i jedno priznanje. Na stranicama http://ulicnifestival. weebly.com može se vidjeti kako je izložba na trgu izgledala prošlih godina.

5. FESTIVAL UMJETNIČKIH NALJEPNICA – ART WALK

Peti put na Trgu bana Josipa Jelačića moći ćemo hodati po umjetnosti, to jest po umjetničkim naljepnicama kojim će nas zaintrigirati razni autori iz Zagreba. Tema natječaja je LJUBAVNA PORUKA, a odnosi se na umjetničke radove i poruke kojima autori izražavaju svoj doživljaj za zadanu temu. Svaki rad ima napisanu i osobnu poučnu ili duhovitu poruku autora. Radovi u izvedeni u različitim tehnikama (akrilu, pastelu, kolažu, fotografiji i kombiniranim tehnikama), a printani su na podne naljepnice. Neki radovi su postavljeni i u jedan tramvaj u kojem će vjerujemo svojim slikovnim i tekstualnim porukama raspoložiti putnike.

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA NAJFOTOGRAFIJA

U atriju Gradskog poglavarstva Grada Zagreba od 24. 5. do 5. 6. izloženo je oko 180 najboljih fotografija mnogobrojnih fotografa koji su bilježili brojna neponovljiva događanja na Cestu. Uz brojne nagrađene, pohvaljene i primljene fotografije izložene su i fotografije počasnih gostiju festivala: Slavke Pavić i Petra Dabca.

REZERVAT ZA OPASNE I UGROŽENE ŽIVOTINJE NA ZRINJEVCU

Punih 19 godina naš se rezervat puni životinjama u nevolji. Od životinja koje ugrožavaju ljude do onih koje su od ljudi ugrožene. Ugroze i opasnosti su bile vrlo konkretne od svinjske i kokošje gripe te kravljeg ludila do žaba i pčela ugroženih zagađenjem, polarnih medeka natjeranih na Zrinjevac otapanjem leda… Ove nam se godine pridružuju prvi put životinje k ojima j e u grožen d ruštveni p oložaj i s tatus, a i bez toga ih se jako rijetko može vidjeti. Šišmiši su tajnovita bića koja najčešće, ali i sve rjeđe možete vidjeti u brišućem letu šumama… Oko njih se vežu razne priče, ali ova na Cestu kaže sljedeće – super su i volimo ih, k vama ih u park dovodimo. Životinjama je dušu i šarm dao legendarni Lunar, a ove godine na sudjelovanje pozvao ih je direktor festival.

PASTE LIZACIJA PLOČNIKA

Tradicionalna manifestacija „Pastelizacija pločnika“ i ove vam godine pruža mogućnost da razveselite zagrebačke pločnike. Pastelizira se pastelama po pločnicima, a potrebno je malo mašte, malo pripreme, dobra volja i prijava na stranici: www.pastelizacija.com do 23. 6. Slikat će se u četvrtak 26. 5. 2016., s početkom u 10 h. Mjesto održavanja je park Zrinjevac u Zagrebu s početkom u 10h. Festival pod nazivom Pastelizacija pločnika je besplatno jednodnevno događanje otvoreno za sve koji se žele likovno izraziti bez obzira koliko su u tome vješti ili koliko su stari. Ove godine natjecateljski dio ima zadanu temu “Zagreb i Zagrepčani“, a ostali slikaju po vlastitom odabiru. S obzirom na ograničen broj mjesta i potrebu da unaprijed osiguramo dovoljno prostora i pastela, potrebna je prijava na stranici pastelizacija.com do 23. svibnja.

DRVO OBILJA

Ova instalacija je potaknuta idejom solidarnosti, darivanja, ali i prihvaćanja. Pozivaju se posjetitelji i prolaznici da zastanu, promisle i uzmu predmet s drveta za koji smatraju da im treba ili im se sviđa, a za uzvrat stave neki drugi. Prerasli su majicu, odrekli se slatkiša, promijenili modne dodatke ili samo žele darovati od srca. Narukvicu, kapu, bilježnicu ili čokoladu, igračku i majicu….Stvari koje će nekoga razveseliti, natjerati da skače od sreće ili nešto treće. Ako stvar koju osoba želi pokloniti nema pored sebe, privezat će kamen na kojem piše: Svečano prisežem da ću se vratiti. S tim činom daje obećanje da će uzetu stvar s drveta obilja zamijeniti s drugom koja će na isti način biti poklonjena. Na kraju zadnjeg dana sve stvari koje su ostale na drvetu bit će poklonjene humanitarnim udrugama.

PRVA POKRETNA GALERIJA U HRVATSKOJ

Mirko Puljič Galijot sudjeluje na festivalu s prvom pokretnom galerijom u Hrvatskoj. Nosit će specijalno sašiveno odijelo na kojem će izložiti svoju pomno odabranu Galeriju. Na samom otvorenju festivala pokretnu Galeriju otvoriti će likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti Branka Hlevnjak. Orden Dobre Duše, tom prilikom bit će dodijeljen Slavki Pavić, našoj dragoj i priznatoj fotografkinji. Vjerujemo da ova hodajući galerija neće proći neprimijećeno.

DIGITALNO CRTANJE PORTRETA

Umjetnik Leonardo se drugi put predstavlja na festivalu. Crta zanimljivom tehnikom na touchscreenu i radove printa na crtaćem papiru s mogućnosti dorade olovkom ili drvenim bojicama portreta prolaznika. Portret koji će vam ujedno ostati i trajna uspomena bit će vještinom umjetnika gotov za par minuta. Vrijedi izdvojiti malo vremena i pozirati umjetniku.

GLAZBE NA OGRADA – Odsvirajte Beethovena u hodu!

Glazbena ograda sastoji se od 30 vertikalnih cijevi i predstavlja pravi melodijski instrument. Ako ste ikad poželjeli zasvirati poznatu melodiju, to nikada nije bilo lakše nego sada. Uzmite ponuđeni batić i počnite zdesna lupkajući svaku od cijevi jedanput. Čestitamo, odsvirali ste melodiju Ludwiga van Beethovena, poznatu kao „Oda radosti“!

PROLAZ DOBRIH ŽELJA

„Prolaz dobrih želja“ interaktivna je instalacija koncipirana potragom za čarobnim svijetom ostvarenih želja. Ispisane misli, želje i pozitivne poruke na zidovima ovog urbanog portala stvaraju konačni vizualni identitet instalacije. Leteći zmajevi načinjeni od eksperimentalnog materijala – najlona sastavljaju površinu plašta instalacije. Tako posloženi predstavljaju savršenu simbiozu zajedništva i ljubavi te lansiranje želja u svemir.

SPIRALA ADAPTACIJE – Zavrtite svoju percepciju!

Slika u vrtnji upoznaje nas s pojavama tromosti ljudskog oka i njegovom adaptacijom. Ako pogled zadržimo na vrtećem dijelu eksponata, doživjet ćemo nesvakidašnju optičku iluziju. Zavrti, odmakni se, promatraj!

AMBIJENTALNA GLAZBA

Ove godine na Zrinjevcu uživat ćemo u određenim satima u ambijentalnoj glazbi multimedijalnog umjetnika Vilija Miličevića. Instrumentalna pozadinska glazba, ambijentalnog karaktera. Sastavljena podjednako od elektroničkih/programiranih te odsviranih akustičnih instrumenata. Atmosfera, suzvučje te spori i nenametljivi razvoj bile su osnovne odrednice prilikom stvaranja same glazbe.

VESELA GIPSAONICA

Gipsanje je obično negativno iskustvo koje se povezuje s prijelomima i osjećajem boli. Mi ćemo općim zagipsavanjem pokazati da to može biti i veseo, a isto tako i likovno profilirani doživljaj. Odrasli i starija djeca koja požele da nam budu modeli, za nagradu će dobiti na licu mjesta uzet gipsani otisak lica, postupak koji podsjeća na crtanje portreta po velikim svjetskim centrima. Mlađa djeca gipsanjem će obrađivati ekološki otpad, stvarajući tako fantastične tipove lutaka. Oni najmlađi, gipsat će svoje prstiće kako bi dobili slatke male lutkice zvane Puppet Fingers. Iako je svođenje svega oko nas na sam oblik bez boje (bijelo) već zanimljiv i začudan doživljaj, djeca će sigurno poželjeti da svoje „proizvode“ i oboje, pa ćemo im za to dati priliku. Radionice se održavaju na Strossmayerovom šetalistu.

RADIONICA „ŠKOLE U AFRICI I LATINSKOJ AMERICI“

Na radionici će djeca moći sjesti za klupe koje predstavljaju školske klupe Afrikanaca i Latinoamerikanaca te će moći nacrtati neki svoj crtež. Taj će se njihov crtež proslijediti preko naših misionara djetetu u Africi i Južnoj Americi, te ćemo na taj način povezati djecu svijeta. Kao uspomenu na događanje na Cest is d’Best-u djeca će poštom dobiti odgovor od svog afričkog ili južnoameričkog vršnjaka kojem su pisali (po povratku naših volontera iz misija). Udruga Zdenac utemeljena je od časne sestre Ljilje Lončar. Glavna misija Zdenca je pomagati onima najpotrebnijima i donijeti im život dostojan življenja u Hrvatskoj i u siromašnim zemljama svijeta. Radionice se održavaju na Zrinjevcu.

KREATIVNE RADIONICE FILCANJA VUNE

Želite li doznati nešto više o bajkovitim likovima šireg zagrebačkog područja koji i danas obitavaju u tajnovitim bespućima Medvednice, ovo je mjesto za vas. Radionica je namijenjena svima, osobito djeci (koja ne pate od noćnih mora), a na kojoj se kroz zanimljive priče mogu upoznati s vilama, vješticama (gričkim i inim), zmajevima koji izazivaju potrese, musekima, pesoglavcima i brojnim drugim zanimljivim likovima s mjestom prebivališta na Medvednici. A kada ih kroz priču upoznate i doživite, možete ih izraditi tehnikom filcanja vune.

NAJLONICE

Grupu „Najlonice“ čine studentice Dizajna tekstila Tekstilno-tehnološkog fakulteta koje će kroz radionice za djecu demonstrirati tehniku reciklaže najlona. Iza ovog veselog društva stoji velik broj projekata, izložbi, umjetničkih i dizajnerskih radova izrađenih jednostavnim glačanjem plastičnih vrećica, a ovoga puta svoje znanje odlučile su prenijeti malim sugrađanima. Plastične vrećice koje su dio svakog kućanstva vrlo jednostavno mogu postati lampe, papuče, novčanici, vjetrenjače, nakit… sve što vam je potrebno je malo mašte. Tokom radionica djeca će naučiti kako reciklirati najlon vrećice, izrezivati različite oblike, bojati, lijepiti, nizati ogrlice, izrađivati vjetrenjače, zastavice, krune, te na kraju sa sobom ponijeti što su sami izradili, a najvažnije od svega, uz smijeh i radost naučiti da i otpadu možemo uz malo truda udahnuti novi život. Radionice se održavaju na Zrinjevcu.

D’ BEST ŠARAONICE:

D’ Best šaraonice namijenjene su za najmlađe koji će tu moći šarati, slikati i crtati na velikim i manjim papirima akrilnim i pastelnim bojama. Radionice se održavaju na Zrinjevcu.