Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

tolerancija

Mirko Ilić ponovno dolazi u Hrvatsku!

Tolerancija – međunarodna izložba plakata i predavanje Mirka Ilića

Otvorenje izložbe: vanjski prostor MSU-a, ponedjeljak, 16.4.2018. u 11.30 sati

Međunarodna izložba ‘Tolerancija’, u koncepciji istaknutog ilustratora, grafičkog dizajnera, crtača i strip autora Mirka Ilića, već više od godinu dana putuje svijetom, a kako putuje tako i raste broj autora koji na Ilićev poziv dizajniraju plakate na temu tolerancije. Izložba na otvorenom tako uskoro stiže i u Zagreb, te će dijelom biti predstavljena ispred Muzeja suvremene umjetnosti, a dijelom ispred Škole primijenjene umjetnosti i dizajna.

Ideja je autora da se s izložbom susretne i onaj dio publike koja izložbe u zatvorenim prostorima ne posjećuje često, stoga ova izložba na otvorenom poziva prolaznike da zastanu ispred plakata, promisle o temi kojom se oni bave ili da pak započnu komunikaciju s osobom koja promatra isti sadržaj. Od početnog 21. plakata izložba je narasla na njih 70, a svi oni će biti izloženi u Zagrebu, u organizaciji Mirka Ilića i UBU – Udruge bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, Škole primijenjene umjetnosti i dizajna te u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti i Akademijom likovnih umjetnosti unutar partnerskog projekta ‘Runaway Art’.

Svoje razmišljanje na temu tolerancije te polazište za ovaj rastući tip izložbe i projekta, Mirko Ilić sažeo je ovako:“Najčešći razlozi netolerancije su pripadanje “pogrešnom” plemenu, “pogrešna” boja kože, “pogrešna” seksualna orijentacija,“pogrešna” religija. Tri od ova četiri “pogrešna” razloga prouzrokovana su rođenjem. A to je nešto za što osoba zapravo nije odgovorna, nije to uopće u mogućnosti kontrolirati. Dakle, ne toleriraju te kakav si rođen. Dakle, bolje je da nisi rođen. Dakle, bolje je da ne postojiš, bolje je da si mrtav. Zar to nije užasno? Uz to, te tri “pogrešne” stvari čine maksimalno 10 posto naših razlika, u ostalih 90 posto smo isti. Želimo voljeti. Želimo biti voljeni. Želimo sigurnost. Želimo posao, hranu, vodu, krov nad glavom. Želimo dug život sebi i svojoj djeci. Zar to nije više razloga za toleranciju, nego netoleranciju? Ova izložba bi trebala biti mali vizualni podsjetnik na to.”

tolernacija izlozba

Domaći dizajneri koji su dizajnirali plakate na temu tolerancije su Boris Bućan i Dejan Kršić, a njihovi radovi također će biti izloženi ispred MSU-a i ŠPUD-a. Otvaranje dijela izložbe ispred MSU-a bit će u ponedjeljak, 16.4. 2018. u 11 i 30 sati, a prethodit će mu predavanje Mirka Ilića nazvanog prema istoimenoj knjizi ‘Design of Dissent’ za učenike ŠPUD-a i studente Studija dizajna u dvorani Gorgona MSU-a u 10 i 30 sati. Predavanje je otvoreno i za širu publiku, no zbog ograničenog broja mjesta u Dvorani, potrebno se prethodno najaviti na e-mail: ubu@ubu.hr.

Istog dana, 16.4.2018. u 18 sati slijedi i otvorenje dijela izložbe na trgu ispred ŠPUD-a, a ujedno i otvorenje izložbe radova učenika ŠPUD-a na temu tolerancije u Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi.

Kao uvod u izložbu ‘Tolerancija’, u nedjelju, 15.4. 2018. u 18.30 sati, Udruženje za razvoj kulture, UBU i ŠPUD organiziraju tribinu pod nazivom ŠPUD u prostoru i vremenu s gostima: Zrinka Tatomir, Mirko Ilić, Filip Pintarić, OKO i Mia Biondić. Tribina ‘ŠPUD u prostoru i vremenu’ bavit će se pitanjem značaja i uloge Škole primijenjene umjetnosti i dizajna kroz više njezinih generacija učenika i profesora, njezine ostavštine te funkcije u umjetničkom odgoju novih generacija.

Milton Glaser, znameniti američki dizajner, kao jedan od autora plakata, uoči izložbe ‘Tolerancija’ izjavio je: „Ključno je da ljudi prigrle toleranciju. Ona je jedini protuotrov takmičarskom duhu koji obilježava ljudski rod. U ovom povijesnom trenutku, ovoj se riječi nerado pridaje značaj. Ono što zapravo želimo je da ona znači prihvaćanje i velikodušnost”.

Autori plakata su:

Milton Glaser (SAD), Felipe Taborda (Brazil), Sue Coe (SAD/Velika Britanija), Saki Mafundikwa (Zimbabve), Jianping He (Kina), New Collectivism (Slovenija, država NSK), David Tartakover (Izrael), Fons Hickmann (Njemačka), Chaz Maviyane-Davies (Zimbabve), Istvan Orosz (Mađarska), Michel Bouvet (Francuska), Yuko Shimizu (Japan), Paula Scher (SAD), Sarp Sozdinler (Turska), Hamzah Abdelal (Jordan), Anette Lenz (Francuska), Tarek Atrissi (Libanon), Alejandro Magallanes (Meksiko), Manuel Estrada (Španjolska), Reza Abedini (Iran/Nizozemska), Peter Bankov (Rusija/Češka), Srđa Dragović (Crna Gora), Slavimir Stojanović (Srbija), Xiao Yong (Kina), Anur Hadžiomerspahić (Sarajevo, BiH), Niklaus Troxler (Švicarska), Katarzyna Zapart (Poljska), Hoon-Dong Chung (Koreja), Aleksandar Maćašev (Yugoslavia), Seymour Chwast (SAD), Rodrigo Sánchez (Šanjolska), Steff Geissbuhler (SAD/Švicarska), Un Mundo Feliz (Šanjolska), Drew Hodges (SAD), Dan Reisinger (Izrael), Marian Bantjes, Pekka Loiri (Finska), Ovidiu Hrin (Rumunjska), Uwe Loesch (Njemačka), Alex Jordan (Francuska), Garth Walker (Južna Afrika), Pepijn Zurburg/Gorilla (Nizozemska), Jessica Hische (SAD), Tom Geismar (SAD), Boris Bućan (Hrvatska), Kit Hinrichs (SAD), Fares Cachoux (Sirija), Alain Le Quernec (Francuska), Eric Belousov (Rusija),Nancy Stahl (SAD), Chago Garcia (Dominikanska Republika), Grafprom Studio (Ukrajina), Armando Milani (Italija), Yue Chen (Kina/SAD), Elizabeth Resnick (SAD), Edel Rodriguez (Kuba/SAD), Bob Gill (SAD), Viktor Koen (Grčka), Brandt Botes (Južna Afrika), Tomato Košir (Slovenija), Parisa Tashakori (Iran/SAD), George Tscherny (SAD), Mehmet Ali Türkmen (Turska), Shino Suefusa (Japan), Gyula Molnár (Mađarska), Srdja Dragović (Crna Gora), Ed Fella (SAD), Jose Munoz (Argentina), Yuri Gulitov (Rusija), Marshall Arisman (SAD), Dejan Kršić (Hrvatska, EU)

Izložba plakata ispred MSU-a moći će se pogledati do 16.5.2018.

 

Oznake: