Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

kset

Mjesto koje podjednako vole i izvođači i posjetitelji

Bez obzira na to jeste li student FER-a ili ne, gotovo svi ponekad vole otići na nezaboravni izlazak u KSET u kojem će se 10. studenog ove godine ponovno održati brucošijada FER-a na kojoj ćete slušati 17 različitih izvođača

Divanila: Emily Ema Sedlar

Zagrebački klub KSET nosi sa sobom dugu i vrijednu povijest osebujnu i bogatu detaljima i anegdotama. Klub postoji još od 1969. godine, a otvoren je  zahvaljujući tadašnjem dekanu akademiku Hrvoju Požaru i njegovim suradnicima, prodekanu fakulteta Vladimiru Muljeviću i Berislavu Jurkoviću. KSET je godinama istaknut kao jedan od avangardnih klubova koji neprestano razvija svoje sadržaje i ponude ne samo za studente FER-a, nego i za sve obožavatelje alternativne rock, pop i indie glazbe, klasičnih filmova te underground umjetnosti. Danas, to je klub studenata volontera, a zahvaljujući njima uspješno djeluje devet kreativnih sekcija: disco, glazbena, računarska, dramska, tehnička, planinarska, video, foto, i bike. Osim što je poznat po osebujnim večernjim izlascima i slavljima, studenti se u KSET-u mogu družiti i tijekom dana kada između učenja i čitanja obveznih  tekstova mogu igrati remi i(li) popiti kavu. Prodivanili smo s PR-ovkom Marinom Borac i Lukom Zadro, voditeljem programa.

  1. Vidim da u KSET-u imate jako puno volontera. Koje su neke od aktivnosti koje trenutno volonteri rade u ovoj sezoni, te oko čega je najveća gužva?

Luka: Tako je, u KSET-u imamo oko 250 volontera koji funkcioniraju unutar naših 9 sekcija. Sve sekcije imaju neka osnovna zaduženja poput dežuranja na večernjim programima, a svaka sekcija individualno ima i neka zaduženja specifična svojoj prirodi. Tako fotosekcija i videosekcija dokumentiraju zbivanja u klubu, glazbena sekcija brine se o produkciji koncerata, disco sekcija odgovorna je organizaciju raznih programa i puštanje glazbe, dramska sekcija smišlja predstave, planinarska sekcija organizira razne izlete i školice, bike sekcija vožnje biciklima, dok se tehnička i računarska sekcija brinu o infrastrukturi kluba u svim pogledima.
Trenutno je najveća gužva u raznim aspektima organizacije 37. brucošijade FER-a na kojoj naši volonteri rade već više od pola godine. Kako se događaj bliži, broj zaduženja raste, pa se samim time i više volontera uključuje u provedbu.

Marina: Cijeli KSET organiziran je na volonterskoj bazi – od članova, preko voditelja svake od sekcija, pa sve do članova uprave. KSET-ovi članovi u jednoj godini imaju bezbroj aktivnosti putem kojih, osim znanja potrebnih za djelovanje u sekciji, razvijaju i vještine organizacije, komunikacije, planiranja i vođenja. Dva glavna događaja za članove KSET-a svakako su Job Fair koji se održava svakog svibnja, te nadolazeća brucošijada FER-a koja će se održati 10. studenoga na FER-u.

  1. Osim što organizirate glazbena događanja, imate i niz umjetničkih poput filmskih noći i plesa. Koliki je interes za te aktivnosti, te kako to da ste se odlučili na širenje sadržaja koji nisu nužno glazbeni, poput dramske sekcije koja je ponovno pokrenuta 2009. godine nakon pauze od 20 godina?

Luka: KSET nije nikada bio ograničen na samo glazbene događaje, zato i postoji veliki broj sekcija tako da svatko može naći nešto što ga zanima. Program kao takav je odraz interesa trenutnih članova pa zato i dolazi do raznih plesnih večeri, turnira u igricama, filmskih noći, večeri poezije, predstava, te raznih drugih projekata. Svaki motivirani član dobiva priliku organizirati nešto u okviru svojih interesa, a poučeni dosadašnjim iskustvom i neglazbeni programi prolaze izuzetno dobro. Dramska sekcija se 2009. godine ponovo pokrenula isključivo zbog motivacije članova ostalih sekcija koji su htjeli proširiti područje djelovanja kluba te se profilirati kroz dramsku umjetnost.

Marina: Svakako je važno spomenuti i radionice koje organiziraju članovi KSET-a, a koje su namijenjene baš svima, neovisno o tome jeste li student ili ne. Fotosekcija KSET-a ima svoj tečaj i svoju radionicu za koje se uvijek traži mjesto više. Radionica je jednodnevna, a sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela koji polaznike uvodi u osnove fotografije. Tečaj je, s druge strane, puno opširniji, sastoji se od mnogobrojnih predavanja na kojima se prolaze teme poput povijesti fotografije, kompozicije, analogne fotografije, digitalne fotografije i još mnogo toga, a polaznici uče razvijati fotografije u tamnoj komori i više o alatima za obradu fotografije. Po završetku tečaja polaznici polažu ispit te se organizira izložba njihovih fotografija u KSET-u. Također, Planinarska sekcija KSET-a ima svoju planinarsku školicu u kojoj se kroz četiri vikenda uči o planinarskoj opremi, prehrani, markacijama, orijentaciji i kretanju, kartografiji, meteorologiji, opasnostima i prvoj pomoći, biljkama, životinjama i još mnogo toga. Uz školicu su i organizirani izleti na kojima polaznici mogu u praksi primijeniti znanje stečeno na školici.

  1. Jeste li ikada razmišljali o tome da surađujete, primjerice, s Akademijom dramske umjetnosti, jer bi možda njihovi profesori mogli održavati mini predavanja o glumi i fotografiranju?

Luka: U svakom trenutku smo voljni sudjelovati s drugim ustanovama, udrugama ili pojedincima te su se često događale razne suradnje u vidu predavanja, školica ili većih projekata. Konkretno s Akademijom dramske umjetnosti još nismo stupili u kontakt, no to ne znači da nećemo u skoroj budućnosti!

Marina: Trenutno surađujemo s udrugom ZAMISLI koja će svim zainteresiranima ponuditi niz besplatnih radionica i edukacija, neke od kojih će biti održane upravo od strane članova KSET-a.

  1. Poznati ste i po tome što dajete šansu i mladim glazbenicima koji se žele probiti na glazbenu scenu. Koliko ima mladih osoba koji su zainteresirani za  šansu na pozornici?

Luka: Smatramo da postoji jako puno mladih glazbenika koji stvaraju kvalitetnu glazbu, no jednostavno još nisu imali sreće da ta glazba dopre do širih masa. Iz tog razloga trudimo se dati sve od sebe da im pružimo priliku da postignu upravo to. Najveći doprinos tome ima naš program za nezavisne bendove naziva “Čuješ?!” koji je nastavak nekadašnjeg Demonstratora. Veliki broj sada popularnih bendova svoje prve korake napravili su upravo kod nas te smo na to zbilja ponosni. Sreća s motiviranim mladim ljudima je da će sami sebi izboriti šansu te naći svoje mjesto pod suncem na ovaj ili onaj način tako da se ne bojimo za njih, a mi ćemo im uvijek pružati potporu.

  1. Koji događaji su Vam ostali u najljepšem sjećanju?

Luka: Puno je lijepih trenutaka i događaja bilo u zadnjih nekoliko godina tako da je teško nešto posebno izdvojiti, no meni se puno njih veže na sezonu kada smo 2016. godine slavili 40 godina postojanja te ugostili neka velika i osobno draga imena poput Edo Maajke, Bambi Molestersa, Muscle Tribea i mnogih drugih. Također, posebni su događaji kada mlađi bendovi napokon “eksplodiraju” pa kod nas naprave koncert karijere, a to nam se u zadnje vrijeme dogodilo sa Svemirkom, Porto Mortom, Them Moose Rushom, JeboTon ansamblom, JR Augustom, Lika Koloradom, From Another Motherom i tako dalje.

Marina: Uz sve koncerte koje je Luka nabrojao, najljepša sjećanja vežem i uz KSET-ove veće projekte na kojima se radi mjesecima unaprijed. Ispunjujuć je osjećaj prisustvovati realizaciji događaja u koji je uloženo toliko truda i vremena.

  1. I pitanje koje sve zanima: kako točno izgledaju pripreme za ovogodišnju Brucošijadu?

Luka: Pripreme za ovogodišnju Brucošijadu u punom su jeku! Mnogi ljudi ni ne znaju da mi jednu Brucošijadu praktički krenemo planirati čim završi prethodna, barem što se lineupea tiče, tako da smo na tome radili u prvoj polovici godine. Prije ljeta krenulo se intenzivnije s radom na konkretnijoj organizaciji, logistici i promociji. Trenutno smo objavili trećinu lineupa i spremni smo za posljednje tjedne. Naši volonteri u narednom razdoblju puno će vremena, truda i volje uložiti u promociju Brucošijade plakatiranjem po gradu, prodavanjem ulaznica, dogovaranjem logističkih detalja te konačnu realizaciju projekta. Organizacija kao takva sastoji se od puno aspekata, no naš sustav je uigran pa ne nailazimo na prevelike probleme i prepreke. Vjerujemo da će ovo biti još jedna Brucošijada za pamćenje tako da se vidimo 10. studenoga na FER-u!

Marina: Zanimljivo je vidjeti kako se hodnici jednog fakulteta preko noći pretvore u tri pozornice na kojima ćemo ove godine imati priliku gledati čak 17 različitih izvođača. Ove godine na Brucošijadi FER-a slušamo Vesnu Pisarović, Krešu Bengalku, Šajetu, Peru Defformera, Six Pack, Belfast Food, Smoke Mardeljana, J.R. Augusta, NLV, Antenat i mnoge druge. Posjetitelje na brucošijadi FER-a već tradicionalno očekuju i projekcije filmova u kinu te nezaboravni strani i domaći hitovi na KSET Caffeu.

Oznake: