Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

ADU_brucosijada

Najbolje brucošijade tek stižu!

Taman kad je akademska godina uzela zamah, vrijeme je i za prve tulume… a gdje bolje divaniti, nego na – brucošijadama? Iako svaki fakultet
ima vlastito slavlje, samo su neka od ovih studentskih okupljanja stekla “kultni” status događanja kojemu se mora prisustvovati. Dok se dio brucošijada održao u listopadu, sukus studentskih “razbijanja” zbiva se u studenom, a tek nekolicina repove vuče do prosinca

Piše: Matina Tenžera

Donosimo vam TOP 5 +1 brucošijada/tulumčina/žurki/partijana koje su tek pred vama!

1. BruciFER 12.11.

Brucošijada FER-a odavno se prestala smatrati mjestom samo za studente Fakulteta elektrotehnike i računarstva. Već 35 godina njihov program dovlači nevjerojatan broj ljudi, a nerijetko se traži i karta viška, usprkos tome što je cijena ulaznice između 65 i 80 kuna. Brucoši ulaznice mogu dobiti za 40 kuna, no isključivo u KSET-u i to uz predočenje indeksa. Ferovski organizacijski tim svake se godine potrudi dovući što veći broj primamljivih izvođača. Naime, ova se brucošijada može smatrati povoljnim odlaskom na niz malih koncerata renomiranih, ali i vrhunskih “nepoznatih” izvođača.

brucosijada-fera

Ovogodišnji repertoar jednako je ambiciozan:

Main Stage
Pips Chips & Videoclips
Kandžija i Gole žene
Let3
High5
From Another Mother
JeboTon Ansambl

Second Stage
Otrovna Kristina
Sassja
Rochelle Rochelle
Kurve
ROLO
Plastic Knives

Electro Stage
Stereo Banana
Kotlovnica
Bipiem
BLAW:BLAW

2. Arhitektura, sredina studenog – “Tulum, a ne brucošijada.”

Af_tulum

Kad studenti Arhitektonskog fakulteta (Af) organiziraju tulum, to ne može biti loše. Naime, upravo njihove žurke jedine mogu parirati onoj Ferovskoj. Iako organizatori još uvijek pregovaraju glede točnog datuma ovogodišnje žurke, dobar provod će biti zajamčen. Budući da je riječ o partiju koji nije nužno usmjeren na brucoše, organizatori ga vole nazivati “tulumom“, a ne “brucošijadom”. Osim toga, riječ je o jednoj od rijetkih “brucošijada” koje se održavaju isključivo unutar fakultetskih odaja bez unajmljivanja (ili korištenja vlastitih) klupskih prostora.

“Svi bi definitivno trebali doći zbog dobre glazbe. Mi se nabrijemo na brucošijadu jer nam je to idealan ispušni ventil nakon cjelonoćnog rada za fakultet kad spavamo vrlo malo. Uglavnom se svi studenti pojave što mi je super jer se mogu zbližiti s kolegama koje samo vidim na hodnicima faksa! Istina, gužva je tolika da to bude pomalo frustrirajuće, ali s obzirom na pozitivno ozračje, na to se brzo zaboravi”, rekla je studentica četvrte godine Arhitektonskog fakulteta Lucija.

Iako Af nema live izvođače, nego DJ-eve, to nikoga nije spriječilo da se eventualno ne sjeća narednog dana. Be there or be square, što bi se reklo.

3. BADU 25.11.

ADU_brucocijadaFoto: Bruno Papić

Iako svi znaju za brucošijade FER-a i Arhitekture, “akademici” prednjače kreativnošću. Iako 90 posto posjetitelja čine upravo studenti Akademije dramske umjetnosti, to ne znači da zabave manjka. Osim toga, program varira iz godine u godinu što znači da brucošijada Akademije dramske umjetnosti nema prepoznatljivost koja bi ju “brendirala” među svekolikim hrvatskim pukom. Ipak, nestalnost programa svoje objašnjenje pronalazi u jednoj zanimljivosti. Naime, tradicionalno organizacija čitave brucošijade ovisi o brucošima prve godine preddiplomskog studija produkciješto znači da svake godine stiže nova garnitura organizatora s vlastitim predodžbama, očekivanjima i mogućnostima.

Na prošlogodišnjoj brucošijadi, glazbu je puštao Igor Šeregi, redatelj koji danas žari i pali hrvatskim kinima. Tko će stajati za DJ pultom ove godine, još uvijek nije poznato. Vrli studenti produkcije još uvijek vise na telefonima pa željno iščekujemo konačne detalje tuluma. Rekli su da “spremaju spektakl”, a otkrili jedino datum. Živi bili pa vidjeli!

4. ALU, početkom prosinca

ADU_brucosijada

Likovnjaci svoje brucošijade običavaju otvarati izložbama na Jabukovcu, a interijer dekorirati pompoznom scenografijom. Zato ne čudi da su im najavni plakati prava mala remek-djela. Iako okupljaju većinom “domaće” studente, nađe se dobrih, a još neafirmiranih bendova. I uz to se kulturno uzdignete….  dvije muhe jednim udarcem! Akademija likovnih umjetnosti, čini se, voli spajati ugodno s korisnim.

Zgodna ekskluzivica jest i prvi izvođač, a to je jedan od superfinalista Karlovačko Rockoffa – elektro pop bend Roppongi Red o kojem smo već pisali. Ako ih niste imali prilike čuti u Katranu, bez nervoze – prosinac vam se smiješi!

“Posjet brucošijadi nije samo glazbeni, nego i vizualni spektakl. To vam je kao da dođete na izložbu popraćenu zanimljivim i možda još neotkrivenim bendovskim zvukovima, što ni na jednoj od ostalih brucošijada nije moguće”, rekla je studentica četvrte godine slikarstva, Katrin, ujedno organizatorica.

Cijena ulaznice bit će 20 kuna, a ako ste kojim slučajem kupili prvi časopis ALU-a Skica, unići ćete na ovaj tulum – potpuno besplatno!

5. Fenomenalni Party Za 54 Godine – 9.11.

brucosijada-2

Foto: Ziher.hr

Za sve one koji su se umorili od mainstreama i “trendi” mjesta u gradu, Fakultet političkih znanosti (FPZG) tradicionalno nastavlja s underground bendovima. Ove godine se njihova brucošijada zove vrlo jednostavno – Fenomenalni party za 54 godine faksa. Pa si vi mislite.

Ulaznica je 20 kuna, a za brucoše FPZG-a 10. Budući da je ovaj tulum prvi na redu, prošećite do Saxa – čekaju vas Spleen G i Retrodukcija. Samo jako!

+1 Filozofski – Ne zna se gdje, kako, tko i zašto jer – “Filozofski je način života.”

open-air_ffzgFoto: Radio Student

Nažalost, Filozofski fakultet ove će godine ići obrnutom psihologijom – neće napraviti tulum na početku, nego na kraju godine. Dakle, ove godine će uzeti pauzu od brucošijade. Kako dobra stara izviđačka kaže da “izviđači najprije podižu šatore, a tek onda misle na igru i zabavu”, tako će i filozofi ugostiti mnogobrojne posjetitelje tek kad završe predavanja – u lipnju 2017., na već poznatom Open Air festivalu u organizaciji Kluba studenata Filozofskog fakulteta (KSFF) koji će ove godine doživjeti 16. izdanje. Vidimo se na parkiralištu ispred Filozofskog!

Oznake: , , , , , , , ,