Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

jadranka fatur

Nova izložba Jadranke Fatur!

Izložba Potraga za stvarnošću predstavlja cjeloviti opus umjetnice Jadranke Fatur i stavlja ga u odnos spram nekih od najcjenjenijih umjetnika američkog hiperrealizma: Roberta Bechtlea, Malcolma Morleya, Roberta Cottinghama, Richarda McLeana i Dona Eddya, ali daje i uvid u revival hiperrealizma kod hrvatskih umjetnika mlađe i srednje generacije. Hiperrealizam, poznatiji kao umjetnost doslovnog realističnog prikazivanja po uzoru na fotografsko prikazivanje, formulirao se tijekom 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća. U hrvatskoj umjetnosti najznačajnija predstavnica hiperrealističkog pristupa upravo je slikarica Jadranka Fatur, koja je na hrvatskoj likovnoj sceni prisutna već više od 40 godina. Od samih početaka svog djelovanja, ona se izdvojila svojim jasnim, pronicavim i kritičkim pogledom, izrazite suptilnosti. Svoju osobnost profilirala je kroz iznimno poznavanje slikarskih tehnika, pri čemu je do izražaja došla njezina iznimna vještina koja ju je i odredila. Njezin opus, na granici fotografije i slikarstva, ovom izložbom dobit će kritički osvrt i evaluaciju minulog rada neviđen do sada na hrvatskoj muzejskoj sceni u ovakvom obimu i ovakve kvalitete u prostorima MSU-a.

Uz opsežan uvid u radove umjetnice, na izložbi će biti predstavljeni neki od najvrjednijih djela američkog hiperrealizma (fotorealizma) zbirke Ludwig bečkog muzeja MUMOK, kao što su primjerice Untitled (Volkswagen) Dona Eddyja ili pak Portrait of Esses in Central Park Malcolma Morleyja.

Koncept projekta obuhvaća i savjetodavni angažman umjetnice Jadranke Fatur kao stručne suradnice u promišljanju, odabiru i predstavljanju umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom segmentu svog rada odredili prema hiperrealizmu (odnosno hiperrealnom prikazu) kao načinu svog umjetničkog izričaja, gdje do izražaja dolazi i njihovo crtačko umijeće, a oni su: Mario Brakuza, Sebastijan Dračić, Martina Grlić, Janko Ivčić, Ivona Jurić, Goran Novaković, Pavle Pavlović, Patricija Purgar, Stjepan Šandrk, Zlatan Vehabović i Ivana Vulić. Također, međunarodno priznati street art umjetnik Lonac oslikat će novi mural u MSU kao dio cjelokupnog projekta. Umjetnici će biti predstavljeni i u zasebnom katalogu, popraćeni tekstovima Jadranke Fatur i Ane Škegro, kustosice tog segmenta izložbe.

Izložbu će pratiti monografski katalog, u kojima tekstove potpisuju: Sonja Briski Uzelac, Lada Čale Feldman, Suzana Marjanić, Tonko Maroević, Martina Munivrana, Susanne Neuburger, Krešimir Purgar, Žarko Paić i Leila Topić.

Autorica koncepta i kustosica izložbe: Martina Munivrana

Oznake: