Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

licegrada-pod-starim-krovovima

Kultni kafić u kojemu mnogi i danas rado drmnu gemišt

Postoji mnogo kafića u Zagrebu, no tek rijetke poznaju i mladi i stari. Kafić Pod starim krovovima proslavio je jedan od najvećih hrvatskih klasika Tko pjeva zlo ne misli. Ovaj je ‘pajzl’ od 1830. ispričao mnoge priče, a mi vam donosimo neke od njih

Divanila: Emili Ema Sedlar

Jeste li znali da na mističnom i romantičnom Gornjem gradu postoji najstariji zagrebački kafić koji je otvoren 1830. godine? Isto tako, možda ćete ga prepoznati iz filma „Tko pjeva zlo ne misli“, gdje su nezaboravni gospodin Fulir i Šafranek ispijali gemište i filozofirali o životu. Poslije tog filma, kafić je postao jedna od najpopularnijih destinacija mnogim Zagrepčanima koji su htjeli obići mjesta s nezaboravnim kulturnim i povijesnim potpisom, te su ondje mogli osjetiti pravu umjetničku i jedinstvenu atmosferu. Pod starim krovovima se nalazi u Basaričekovoj ulici. U toj se ulici nalaze kuća te poznati vrt iz filma „Tko pjeva zlo ne misli“! Bez obzira što stranci uglavnom ne znaju za ovaj sjajni film, ipak su mnogi od njih upravo ondje pronašli predah od razgledavanja grada.

Osim što ima boemski duh i štih, u ovom kultnom mjestu redovito se organiziraju izložbe, večeri poezije i tribine s mnogim suvremenim umjetnicima i intelektualcima, a nerijetko se nađu i zabavne jazz večeri. Kafić je popularan i ljeti i zimi, te uvijek ima nove inovativne ideje kako zadržati umjetnički duh nekih prošlih vremena. Porazgovarali smo s organizatorom tamošnjih događanja Domagojem Markovićem.

  1. Možete li za DiVanovce ispričati povijest Pod starim krovovima?

Priča Starih krovova zapravo počinje u susjednoj zgradi na kućnom broju 7 gdje je postojao dućan koji je u sklopu imao i točionik za pivu te de facto radio promet dućanu pa se u jednom momentu oko 1830. godine on”premjestio” na današnju lokaciju u Basaričekovoj ulici 9 koja je do tada bila privatni prostor za druženje vlasnika kuće. Od tada kontinuirano radi na istoj lokaciji. Stari krovovi su bili i ostali zagrebački/ gornjogradski pajzl koji je svoju popularnost najviše stekao zahvaljujući Kreši Goliku i Željku Senečiću koji su u lokal smjestili dio radnje kultnog zagrebačkog filma Tko pjeva zlo ne misli. To nije jedini film sniman u Starcima, naime, Senečić i drugi scenografi u Starce su smjestili i radnje nekih drugih filmova i serija! Primjerice Tomo Bakran (film), 12 žigosanih (serija), Tin (dokumentarni film), Servus Krleža (dokumentarni film), Stella (TV serija), BloodRayne: The Third Reich (film)… Naravno da sve nije moglo biti savršeno pa su Stari krovovi u kratkim razdobljima bezuspješno pokušavali biti riblji restoran ili vajnšmekerski džez klub, no posljednjih šest godina su ponovno u prvobitnoj funkciji “običnog” zagrebačkog pajzla.

  1. Kakve događaje organizirate ljeti , a kakve zimi?

Tijekom sezone od rujna do početka srpnja svake subote točno u podne smo domaćini Jutru poezije, najstarijoj svjetskoj poetskoj tribini. Osim toga, zidove Staraca redovito krase slike/fotografije/grafike eminentnih izlagača (Marija Braut, Željko Koprolčec, Tibor Arva, Rodoljub Jovanović, Boris Štromar…). U kulturnu ponudu Staraca spadaju i nastupi raznih glazbenika jazz, blues i rock “orijentacije” koji se održavaju tijekom cijele godine. U ljetnom razdoblju svake nedjelje nas prije službenog nastupa posjećuje Kravat pukovnija koja tradicionalno drmne gemišt dok gosti i turisti hrane konje.

  1. Imate li sada više gostiju nego prije? Kakve dojmove imaju vaši gosti?

Otkako su Starci ponovno “obični” pajzl, vraćeni svojoj prvobitnoj funkciji i naravno zahvaljujući filmu, gosti ponovno prepoznaju šarm prave birtije s domaćom atmosferom. Etiketirani filmom i oznakom najstarije zagrebačke birtije goste – kako domaće tako i strane privlačimo u sve većem broju te nam se brojni i vraćaju povlačeći  sa sobom i  prijatelje. Naše goste oduševljava izvorno uređenje koje daje dašak boemije.

  1. Je li stresno organizirati neke umjetničke evente?

Organizacija evenata nema pravila. Naime, neke od njih organiziramo i planiramo mjesecima unaprijed, dok se neki spontano dogode.  Do sada je sve prolazilo u najboljem redu uz neizostavnu dozu treme.

  1. Koji su Vama osobno najdraži eventi koji ste do sada organizirali i čemu se radujete u budućnosti?

Među većim događanjima istaknuli bismo prikazivanje filma Tko pjeva zlo ne misli uz druženje s glumcima Reljom Bašićem i Mirjanom Bohanec te scenografom Željkom Senečićem, koji su nam tom prigodom pričali o dogodovštinama sa seta. Ogranizirali smo i izložbu fotografija Rodoljuba Jovanovića, making-off filma Tko to tamo peva na čijem otvorenju su gosti bili Neda Arnerić, Slavko Štimac i Slobodan Šijan. S Jutrom poezije ugostili smo Arsena Dedića, Enesa Kiševića, Zdenku Kovačićek, Maju Perfiljevu, Špiru Guberinu i mnoge druge. Povodom dvadesete obljetnice Rundekovog  albuma Apocalypso (koji je napisan u Starcima) Darko Rundek  promovirao reizdanje ploče i početak turneje. Svoj skriveni koncert (prije prepunog kazališta Gavella) održao je bend Psihomodo-pop.

  1. Vrlo ste poznati i po umjetničkim eventima, gdje mnogi umjetnici čitaju poeziju ili dijelove knjiga. Koliko je taj koncept popularan među mladima i starijima?

Jutro poezije je najstarija svjetska poetska tribina, a održava se svake subote s početkom točno u podne i okuplja kako profesionalce tako i amatere. Ono što nam je kao i voditeljima Jutra poezije drago je da Jutro sve više posjećuju mladi – srednjoškolci i studenti. Koncept Jutra ostao je nepromijenjen od 1963. kada je nastalo u Tingl-tanglu. Jutro je podijeljeno u dva dijela. U prvom dijelu gost po izboru voditelja čita svoju ili poeziju po izboru, dok mu u drugom dijelu okupljeni pjesnici uzvraćaju svojom poezijom.

  1. Koliko često vam dolaze turisti i kakve komplimente najčešće dobivate?

Turisti su gosti na dnevnoj bazi, naravno najviše ljeti. Oduševljava ih štih starog Zagreba, jedinstvena ponuda pića i blizina turističkih atrakcija te se mnogi od njih redovito vraćaju, neki toliko da su postali stalni gosti.

 

  1. Od svih događaja koji ste organizirali, na koje ste najponosniji?

Na sva događanja koja smo organizirali smo podjednako ponosni i jednako su nam draga, no projekciju filma uz glumce iz Tko pjeva zlo ne misli, izložbu fotografija iz Tko to tamo peva i izložbu fotografija Dečki s Krešimirca izdvajamo iz razloga što nikad prije nigdje nisu održane.

  1. Koji su Vam budući planovi za birc?

Planove za ovu i nadolazeće sezone za sada ćemo držati u tajnosti, a za detalje pratite našu Facebook stranicu! 🙂

 

*Pajzl je vrsta ugostiteljske institucije čija razina kvalitete u ovim krajevima usko prati razinu moći austro-ugarske monarhije. Pajzl, to jest, bečki Beisl je mjesto gdje se moglo dobro sjesti, popiti, pojesti i porazgovarati. Jeftino, bez pretencioznosti modernih restorana, ali zasitno i uvijek podjednako fino.

Oznake: