Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

social icons2

Oprez! Neka i vaša djeca budu medijski pismena

Festival prava djece jedinstveni je festival usmjeren prema tematici medijske i filmske pismenosti putem edukativnih tribina, filmskih projekcija, okruglih stolova i radionica za djecu i mlade. Ovogodišnji festival počinje 9. listopada i trajat će sve do 26. listopada, a ulaz na sve festivalske sadržaje je besplatan!

Preporučila: Emily Ema Sedlar

S godinama se Festival prava djece etablirao kao jedan od najvažnijih festivala za mlade, posebice jer svake godine ugosti niz medijskih i filmskih stručnjaka koji potiču dijalog o suvremenim temama vezanim uz različitost, ljudska prava i problem nasilja u društvu. Ove godine možemo očekivati niz događanja koji će potaknuti mlade na razmišljanje, ali i na razgovor o filmovima koji će ih svakodnevno inspirirati. Na raznim zagrebačkim lokacijama, stručnjaci, školarci, studenti i ostali moći će više naučiti o suvremenim iskustvima medijske pismenosti, a DiVan donosi neke od iščekivanih programa!

FILMSKI PROGRAM

Od 11. listopada, u kinu Tuškanac imat ćete priliku pogledati hrvatski igrani film „Duboki rezovi“, koji se bavi nasiljem u  društvu iz dječje perspektive, te kako se odabrani protagonisti s time suočavaju i bore; samostalno ili s bližnjima. Film je omnibus tri priče: prva je “Trešnje”, priča o mladom dječaku Jakovu iz Dalmatinske zagore koji ima probleme u obitelji te tragediji koja će ga navesti na pobunu. Druga je “Smrt bijela kosti”, dramatična priča koja otkriva kako naivna dječja igra može postati vrlo opasno područje, dok se treći film “Predmeti koji tonu “bavi fizičkim nasiljem gdje se djevojka pred ocem pojavi s masnicom na licu. Projekcija filma počinje u 12:00 sati, a poslije filma bit će razgovor sa stručnjacima o prevenciji nasilja ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu.

Ako vas više zanimaju međunarodni filmovi koji u svojim pričama promiču pozitivne primjere o važnosti zajedništva, jednakosti i razumijevanja, u okviru programa „Dobre vibracije“, možete pogledati filmove „Moja žirafa“, „Raj ’89“, te „Lastavice i Amazonci“ u Cinestar-Avenue Mallu. „Moja žirafa“ emotivna je priča o prijateljstvu dječaka i žirafe i njihovom međusobnom potpomaganju u teškim trenucima. Film će se prikazati 12. listopada u 17:00 sati.

„Raj ’89“ je film snimljen po istinitim događajima koji su se dogodili  ljeti 1989. u Latviji, kada devetogodišnja djevojčica Paula govori o svome odrastanju u politički napetom vremenu. Film se bavi temama poput prijateljstva i samostalnosti te prenosi nekoliko važnih poruka o obitelji i međuljudskim odnosima. Film možete pogledati 13. listopada u 13 sati.

Napokon, „Lastavice i Amazonci“ film je o čistoj dječjoj avanturi i mašti, dok je stvarni svijet na rubu rata. Nevjerojatna je to priča koja otkriva dječju ličnost i volju kada su vremena teška. Film možete pogledati 14. listopada u 13 sati. Svakako se preporučuje svim ljubiteljima avanturističkih filmova sa simpatičnim i ljudskim elementima.

RADIONICE

Jedna od poznatih aktivnosti koje nudi Festival prava djece su, naravno, originalne i edukativne radionice uvijek pune iznenađenja. Od 19. listopada, počinje radionica Djeca susreću umjetnost, koja će se odvijati u prostorijama MSU-a od 9:30. Ove godine, u sklopu filmskog programa “Sedmi kontinent”, čiji je cilj prikupiti što više sudionika da zajedno gledaju i analiziraju film prisutni će moći pogledati kineski dokumentarni film “Web Junkie”, film o ovisniku o internetu. Treba posebno istaknuti kako je gost radionice nagrađeni filmski redatelj Nebojša Slijepčević, autor dokumentarnog filma “Srbenka”.

Za one koji su više zainteresirani za čistu filmsku tematiku, 20. listopada će se održati radionica “Izradi plakat omiljenog filma” u 4 sobe. Radionica počinje u 10 sati, te će sigurno mnogima biti zabavna aktivnost!

RADIONICE O MEDIJSKOJ PISMENOSTI

Jedna od vrućih suvremenih tema unutar medijske pismenosti jest i utjecaj reklama na mlade. “Deset malih tajni velikih majstora: Kako mediji i reklame utječu na nas?”, radionica koja je namijenjena učenicima srednjih škola, te se specifično bavi reklamama u 21. stoljeću i kako danas one negativno mogu utjecati na mlade. Radionica će se održati 24. listopada u maloj dvorani Kina Tuškanac, te će radionica trajati od 16:30 sati do 19:00 sati.

Sve u svemu, Festival prava djece danas može biti od velike pomoći studentima društveno-humanističkih studija koji imaju interes ne samo za festivalski sadržaj, nego žele otkriti i kako povezati filmske projekcije u suvremene tematike poput dječjih prava, medija i nasilja, utjecaja reklama na mlade te pozitivnih primjera prakse u filmovima i crtićima. Isto tako, ako tražite inspiraciju za znanstveni rad ili seminar, festival vam može biti izvrstan početak u istraživanju niza tematika koje nikako nisu dosadne!

Oznake: