Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

ganz-novi-festival-2

Počinje 7. Ganz novi Festival u SC-u

Na 7. Ganz novom festivalu u SC-u, predstavit će se više od 70 umjetnika!

Alexander Roberts / Ásrún Magnúsdóttir / Anica Tomić / Jelena Kovačić / Saša Božić / Miran Kurspahić / Oliver Frljić / studenti Akademije dramske umjetnosti / Davor Sanvincenti / Hedvig Biong / Niko Hafkenscheid / Pablo Castilla / Inga Huld Hákonardóttir / Rósa Ómarsdóttir / Ivan Penović / Iva Peručić / Maja Subotić /(The) Lesser Men / Roberta Milevoj / Zagreb Green Film Fest / Žak Valenta

ganz-jumbo

Čovjek je jednako tako stanovnik vremena, kao što je i građanin države, i ako se drži neumjesnim, čak nedopustivim, isključiti se iz navada i običaja kruga u kojem se živi, zašto nam jednako tako ne bi bila dužnost izborom svoga djelovanja dati jedan glas potrebama i ukusu stoljeća?

U duhu Schillerove rečenice iz O estetskom odgoju čovjeka u nizu pisama 7. međunarodni festival razvojnog kazališta Ganz novi festival skače kroz vrijeme i sažima se u dva kazališna tjedna kako bi podržao dvije ganz nove inicijative. Družimo se od 21. do 24. rujna, te ponovno od 7. do 16. prosinca. Mjesto događanja je Studentski centar u Zagrebu, a ulaz na festival je besplatan. Ganz predstavlja kazališne i plesne umjetnike mlađe i srednje generacije, povezuje lokalne i međunarodne umjetnike i organizacije te prati i njeguje suvremene tendencije i nekonvencionalan pristup u izvedbenim umjetnostima.
Neopterećen žanrovskim okvirima, Ganz shvaća kazalište u najširem smislu riječi – kao medij koji balansira na rubovima književnosti, plesa, performansa, opere, aktivizma, filmske, likovne i medijske umjetnosti. Ganz nastoji biti društveno aktivan, zajednički prostor razmišljanja i djelovanja, a ovogodišnji je s obzirom na trenutnu situaciju na sceni, ponajprije radni prostor, prostor dijeljenja resursa te razmjene umjetničkih praksi, iskustava i znanja, naglasila je njegova umjetnička voditeljica, Silvija Stipanov.

U četiri dana rujanskoga Ganza, 70-ak umjetnika/ca i studenata/ica te 45 filmskih autora/ica predstavit će svoje projekte: plesne i kazališne predstave, multimedijalne instalacije, filmske projekcije i edukativne programe.

ganz-novi-festival-program

7. Ganz ima rekordan broj premijernih izvedbi (5) hrvatskih autora, od koje ćemo tri gledati u rujnu. To su Ivan Penović i njegov projekt Prijeđanje vublike 148 koja se bavi pitanjem kazališne publike, preuzimanjem aktualnih televizijskih i internetskih marketinških strategija, preispitivanjem pojma spektakla i načina na koji se takav događaj nosi s drugim, dominantnijim medijima te na koncu formiranjem specifične publike odnosno njezina gledišta. Koreografkinja i plesačica Roberta Milevoj u svojem najnovijem radu i dalje se bavi istraživanjem odnosa između prirodnog i umjetnog prostora, tragajući za načinima na koje je prirodna emotivna iskustva moguće transformirati u umjetne prostore izvedbe. Familija, kroz istraživanje životinjskog svijeta, na scenu postavlja problematiku subivanja u onom ljudskom, tragajući za novim značenjima aktivne prisutnosti u zajednici. Travelogue autora Žaka Valente počiva u susretu izvođačkog tima koji se sastoji od mladog i starijeg izvedbenog para. Su-postavljajući te dvije izvedbene kvalitete i snage (mladost nasuprot iskustvu), predstava otvara niz intrigantnih pristupa istraživanju plesnoga naslijeđa, kao i mehanizama pamćenja, pohranjivanja, ali i predviđanja budućnosti plesa. Rad je inspiriran poezijom Maka Dizdara. Makovim riječima: „Ti znaš da put od tebe do mene nije isto što i put od mene do tebe“.

Ganz novi festival donosi i 4 radionice. Narodni ples bez granica vodit će koreografkinja Ásrún Magnúsdóttir. Riječ je o narodnom plesu koji ne mari za naciju, boju i spol, dok će kustos Alexander Roberts u trosatnoj radionici predstaviti niz metafora koje, svaka na svoj način, postavljaju konceptualne temelje za promišljanje uloge kustosa u izvedbenim umjetnostima danas.
Cilj dvodnevne radionice Atrij je vrt je pozornica je atrij voditeljica Ive Peručić i Maje Subotić Šušak je osmisliti i izgraditi polifunkcionalni vrt u Atriju &TD-a. Spojit će kazalište (izvedbu) i konkretnu akciju s onim što je održivo, zdravo, društveno i lijepo u ono što kultivira i uzgaja – VRT.
Saša Božić, Oliver Frljić, Miran Kurspahić i Anica Tomić kazališni su redatelji/ice koji su sa svojim autorskim radom počeli upravo u Teatru &TD. Kroz radionicu Time is out of joint studentima ADU će prenijeti svoja znanja i vještine rada u kazalištu i izvan njega, ukazati na društvenost i političnost prakse, korelaciju s drugim medijima i neprekidne veze kazališta i svakodnevnoga života. Svaki mentor unutar radionice ima svoju temu i fokus rada. Oliver Frljić se fokusira na Akciju ispisivanja antifašističke poezije na Trgu maršala Tita i afirmaciju kulture sjećanja, Anica Tomić se fokusira na metodologije prevođenja značenja iz jednoga medija u drugi, Saša Božić na termine procedura i performing statement u susretu izvođača i publike, a Miran Kurspahić na javni performans kao čin umjetničke pobune na Trgu maršala Tita.

Roberta Milevoj - Slonovi Foto: Damir Žižić
Roberta Milevoj – Slonovi
Foto: Damir Žižić

Nova programska linija GANZ NOVE INICIJATIVE redefinira festival i kao svojevrstan start-up za nove projekte, pa u rujnu surađujemo s Udrugom za zaštitu okoliša i održivi razvoj – RIO Zagreb koji lansiraju Zagreb Green Film Fest. Premijerno izdanje festivala prikazat će 45 amaterskih kratkometražnih filmova koji kroz individualne redateljske pristupe govore o aktualnim ekološkim problemima te žele podići svijest građana o očuvanju prirode i samog okruženja u kojem živimo. U prosincu se spajamo s novim festivalom fokusiranim na suvremenu izvedbenu umjetnost i live art. Radi se o Dance Innu, mini pop-up festivalu i međunarodnom tematskom okupljanju u organizaciji kazališne skupine de facto.

Na Ganzu možete uživati i u najnovijoj hit predstavi autorica Anice Tomić i Jelene Kovačić Magic Evening, plesnoj predstavi The Valley, islandsko-flamanskoga koreografskoga dua koji čine Inga Huld Hákonardóttir i Rósa Ómarsdóttir, a umjetnički kolektiv Kevin Or Harry stiže nam s predstavom Syden, Songs From A Valley Of Love and Delight koja traži višedimenzionalnu reprezentaci­ju iskustva slobode, holističkoga mentalnoga prostora gdje ljudi upoznaju sebe, udaljeni od ograničenja svakodnevnog života.

Davor Sanvincenti Foto: Tjaša Kalkan
Davor Sanvincenti
Foto: Tjaša Kalkan

Multimedijalni umjetnik Davor Sanvincenti na Ganzu će predstaviti drugi dio instalacije Navijamo za Sunce. To je multimedijalni solarni sat, neovisna platforma za promociju suvremene glazbe i zvukovne umjetnosti te participativna instalacija trajno postavljena na krovu Atrija &TD-a. Pogonjen energijom samoga Sunca, pomoću solarnog panela napaja se platforma 4-kanalnih zvučnih kompozicija u trajanju od 490 do 507 sekundi, odnosno onoliko koliko treba Sunčevoj svjetlosti da stigne do našeg oka na Zemlji. Svaka kompozicija reproducira se 8 minuta prije svakog punog zemaljskog sata te tako na suptilan način naglašava i osvješćuje Zemljino gibanje oko Sunca, njezinu brzinu koja nam određuje i bilježi tempo doživljajnih sfera. Novi, drugi dio instalacije sastoji se od metalnog kotača, postavljenog na vanjskom zidu Atrija &TD, gdje će svaki prolaznik, u bilo koje doba, a moći okrenuti (navinuti) kotač i napuniti bateriju. Od tuda i naziv sata Navijamo za Sunce.

Svoj ganz novi album Bedrooms, eksperimentalna zagrebačka četvorka naziva (The) Lesser Men predstavit će u petak, 22. rujna, a na taj će dan album ujedno doživjeti i svoje prvo diskografsko izdanje. Specijalni gost te večeri je The Marshmallow Notebooks. Ostale festivalske dane, program zatvaramo plesnim karaokama ili Danceokama. Dođite, izaberite pjesmu i plešite poznate koreografije ispred velikih ekrana. Očekujte mash-up Beyoncé, Yelle, Marine Abramović, Mary Poppins. Ovo je vaš danceoke.
Sve o festivalu na ganznovisczg.hr i  na Facebook stranici.

Oznake: , , , , ,