Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

ZFF

Što pogledati na Zagreb Film Festivalu?

Četrnaesto izdanje Zagreb Film Festivala (ZFF) održat će se od 12. do 20. studenog na nekoliko gradskih lokacija. Osim što su ovogodišnje lokacije povećane za dva nova mjesta, u programskoj koncepciji došlo je do promjena

Piše: Matina Tenžera

“Ove godine imamo tematski i žanrovski najraznovrsniju filmsku ponudu koja uključuje komedije, drame, ali i dosad najveći broj trilera. Izuzetno nam je drago da čak četiri dugometražna igrana filma režijski potpisuju žene, što je također rekord u natjecateljskom programu”, rekao je direktor festivala Boris T. Matić. Osim što će na festivalu u tri termina biti prikazan filmski dugometražni prvijenac Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat, jedna od mnogih gošća festivala bit će i belgijska glumica Sara Vertongen koja u filmu Flamansko nebo glumi voditeljicu bordela Sylvie kojoj majka pomaže da “posao funkcionira”. No, to ne bi predstavljalo veliki problem da njezina šestogodišnja kći Eline vođena dječjom znatiželjom ne poželi istražiti što se zapravo ondje događa.

https://www.youtube.com/watch?v=EhAU2k93u8I

Kao i prethodnih godina, program Kockice u kojemu se mogu isprofilirati talentirani studenti Akademije dramske umjetnosti, ali i ini mladi filmaši okuplja godišnji sukus filmova kratkog metra. Iako će joj ovo biti treća ZFF-ovska godina za redom, novinarka Jasna Nanut upravo će na ovogodišnjim Kockicama prikazati svoj prvi profesionalni film Tanja. Kako je Jasna Nanut uspjela rasplesti jednu “minulu” ljubavnu priču kroz 25 minuta filma – uvjerite se sami u gledalištu kina Tuškanac. No, da se ne držimo samo “ljupke” tematike, moramo istaknuti i film Zvir prokušanog redatelja Miroslava Sikavice koji funkcionira kao kritika neplanske gradnje te betonizacije jadranske obale. Ovaj je film doduše van konkurencije, ali vam se pruža idealna prilika uhvatiti ga ako ste ga ranije propustili – ili u slučaju da se želite podsjetiti na građevinsku problematiku u Hrvatskoj.

Naposljetku ne možemo ne spomenuti da sigurno niste do sada gledali film koji je režiralo petnaestero redatelja. Da, petnaestero (15). Naime, svaki je redatelj tijekom tri godine snimio petominutni nastavak priče nakon pogledane samo posljednje minute one prethodne. Izvedivo ili ne? S kakvim uspjehom? Bez obzira na odgovore, ovo je filmsko ostvarenje svakako bio izazov za filmaše. Transmania će kao posebna projekcija biti prikazana 18. studenog u kinu Tuškanac.

Budući da je Zagreb Film Festival svoj identitet skrojio prikazujući debitantske filmove mnogih autora, organizatori su zaključili da je šteta ne biti u mogućnosti pratiti njihov daljnji razvoj s obzirom da bi se kosio s festivalskom koncepcijom – pa su osmislili novi program kako bi sami sebi stvorili “rupu u festivalskom zakonu”. Tako će od ove godine osvanuti program PONOVNO S NAMA u kojima će se prikazivati isključivo drugi, treći (četvrti, peti) filmovi ZFF-ovskih debitanata. Tako ćemo se i ove godine družiti s jednim od omiljenih mladih filmaša koji je prije sedam godina na ZFF-u odnio Zlatna kolica – Xavierom Dolanom. Dolan se i u svojem najnovijem filmu Samo je kraj svijeta bavi međuljudskom tematikom pa će tako prikazati pisca Louisea koji se nakon 12 godina odsustva vraća svojoj obitelji ne bi li im priopćio da boluje od teške bolesti – ne očekujući da se svatko od njih već bori s vlastitim “bolestima” svakodnevnog života. Da se ne zaboravi – u sklopu novog programa uvedena je i nova nagrada – Zlatni bicikl. Jer da bi probiciklirao, najprije moraš odležati svoje u (zlatnim) dječjim kolicima.

Svi znamo da ZFF misli na svakoga. Od najmanjih, preko studentarije i onih u krizi srednjih godina pa sve do osoba starije životne dobi. Što je sa srednjoškolcima? Oni su svoje mjesto pod festivalskim suncem dobili u programu PLUS koji prikazuje samo one filmove koji su srednjoškolci sami selektirali. Po završetku festivala, upravo će oni dodijeliti nagradu najboljem filmskom ostvarenju. Sada dolazi radostan trenutak i za sve ljubitelje Harryja Pottera čiji omiljeni likovi nisu bili Harry, Ron, Hermiona, Dumbledore ili Snape, nego – Luna Lovegood. Naime, upravo ona tumači glavnu ulogu filma Zovem se Emily koji će prikazati klasičan mladenački inat, ali pozitivno motiviran.

Osim filmskih “beba”, ovogodišnjem festivalskom tjednu pridružit će se i osebujan Španjolac Pedro Almodóvar s filmom Julieta kojim se vraća u razdoblje nekadašnje prepoznatljive filmske poetike. Ako nećete biti raspoloženi za dramu, moći ćete se nabrijati trilerom Elle u režiji nizozemskog, a jednako slavnog redatelja Paula Verhoevena. Vjerujemo da ove filmove ne treba dodatno predstavljati jer imena govore dovoljno za sebe, što potvrđuje i naziv programa u koji su smješteni – Velikih 5.

Najljepša promjena koju je ZFF uveo u svoj natjecateljski program jest uvođenje inkluzivnih projekcija u suradnji s udrugom ZAMISLI koja se zalaže za promicanje kvalitetnog obrazovanja mladih s invaliditetom. Tako će se prikazati dva filma koja će biti prilagođena osobama s oštećenjima sluha i vida – Ime: Dobrica, Prezime: Nepoznato i Trampolin.

Kako se u narodu kaže da je smijeh najbolji lijek, tako je od ove godine uveden još jedan novi program u selekciji filmske kritičarke Diane Nenadić – Mockumentarci. Inače, mockumentarci su dokumentarni filmovi koji parodiraju pojedine situacije/ljude/pojave, a svoju bazu imat će u Dokukinu KIC te u novom prostoru Akademije dramske umjetnosti u Frankopanskoj 22 (F22). Svakako je za pogledati kultni srpski film Balkanski špijun. A da se u preporukama držimo tematskih poveznica, spomenut ćemo i jugoslavenski film novog vala – Tito po drugi put među Srbima. Redatelj Želimir Žilnik početkom devedesetih proveo je svojevrstan društveni eksperiment. Na beogradske je ulice poslao glumca Dragomira Mićka Ljubičića ne bi li vidio kakve će biti reakcije ljudi. One su bile raznovrsne. Od žalopojki za minulim vremenima, preko sreće što je Tito “ponovno s njima” pa sve do svađa i zamjeranja koječega nekadašnjem jugoslavenskom vođi.

Kao šećer na kraju ostaje nam omiljeni dječji program Bibijada koji upravo ove godine slavi deset godina postojanja! Kako se s desetim rođendanom ne zafrkava, tako će i ekipa festivala za malenu publiku organizirati rođendansku proslavu – naravno, uz dobre filmove (Ema spava negdje drugdje), tortu i sokove. Iako je svih 11 filmova iz programa vrijedno pažnje, nas su razgalila dva jedanaestogodišnja momčića u filmu Cristianov dres koji kao veliki ljubitelji nogometaša Cristiana Ronalda, nakon što im roditelji to ne mogu priuštiti, sami kreću u potragu željene majice.

Nadamo se da vam je nešto zapelo za oko i uho te da se vidimo na jednoj od brojnih festivalskih lokacija: kinu Europa, kinu Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC te u dva nova prostora – Goethe institutu odnosno u F22 u Frankopanskoj 22. I još je zemlja partner Zagreb Film Festivalu Irska tako da će sve biti obojano zeleno i veselo. Probajte ne doći!

Oznake: , , , , ,