Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

christmas3

Tri nova adventska eventa koja ne smijete propustiti!

Mnogi su već popisali sva događanja gdje ćete se moći odlično provesti, fino pojesti i popiti, ali se i dobrano rasplesati. Nas su zainteresirala tri nova eventa koja su uspjela izmigoljiti s mega adventskih popisa, a koja ne planiramo propustiti – ni pod razno

Piše: Matina Tenžera

Već smo ustvrdili da je ovogodišnji Advent u Zagrebu sadržajno bogatiji i dinamičniji od prošle godine – ako je to ikako moguće. Uz više od trideset adventskih lokacija na kojima će se održati sajmovi, koncerti, klizanja, priredbe, radionice ili naprosto društvena okupljanja zbog dobre vibre, pronašli smo tri događanja koja će upravo ove “zime” ugledati svjetlo (i noć) zagrebačkog Adventa.

1. TOČNO U PODNE

Osim već prokušanih koncertnih lokacija poput Trga bana Josipa Jelačića i Europskog trga, ali i pridruženih – platoa Gradec odnosno platoa Muzeja suvremene umjetnosti, hostel Swanky Mint razbio je predrasude da se partijati mora samo u večernjim satima. Tako je ekipa iz Swankyja organizirala četverotjedni ciklus koncerata “Točno u podne” koji će subotama započinjati s pucnjem Gričkog topa. Izvođači su, u najmanju ruku, pravo osvježenje.

Već 26. studenog ovaj adventski koncertni ciklus otvara vesela trojka iz Ljetnog kina, koja posjetitelje uspješno drži prikovanima za njihove medley nastupe koji se slobodno mogu nazvati neslužbenim izvorom obnovljive energije. Jer kad krenu, stanka se radi tek za gutljaj vode, a potom se još ‘jače’ nastavlje dalje sa set listom.

Nakon sjećanja na ljeto i tople dane koje ćemo zamijeniti toplim vinom, 10. prosinca će po Swankyjevoj terasi prašiti sastav koji svira zabavni blues i rock. Rekoše iz Swankyja da momci “ne sviraju tugaljivi blues”. Kaiser Blues Company će ovu najavu, vjerujemo, i potvrditi!

Na Badnju večer žene vode glavnu riječ! Iako djevojke imaju redovite nastupe, sigurni smo da postoje oni koji još uvijek nisu čuli njihove mile glasičke kako zaigravaju mnoge kukove. Gelato sisters uljepšat će prostor hostela 24. prosinca i pokazati da je pin-up kul tijekom cijele godine, ali i da je ovo godina prepuna glazbenih iznenađenja.

Nakon medley covera, bluesa, rocka, swinga i rock and rolla, večer se završava nešto modernijim ritmovima i to kod DJ-a Mirze nepredvidljivim valovima elektronike. Posljednji dan ove godine, 31. prosinca najprije će Mirza učiniti svoje, a tek nakon toga možete doma na pripremu za doček Nove godine.

Što je dakle ljepše, nego nakon ispijene kave na zagrebačkoj “špici” prošetati do hostela Swanky Mint i uživati na njihovoj terasi simpatična imena Swanky Monkey Garden uz vibrantnu atmosferu nekog od četiri izvođača koja će rado uveseliti vaše uši?

2. ART PULLOVER

Ne znamo kako bismo točno okarakterizirali ovo događanje koje će krenuti 1. prosinca, a na dnevnoj bazi nuditi nevjerojatnu šarolikost zbivanja do kraja mjeseca. Najbolje bi bilo nazvati ga ‘oazom umjetnosti’ kako i sami kažu, kako se ne bismo usmjeravali na pojam klasičnog sajma. Ondje će naime biti izložena djela brojnih mladih umjetnika koja će se moći pokloniti sebi ili dragim ‘drugima’ kao božićnu poslasticu. Osim toga će svi od umjetnika u nekom trenutku biti prisutni na “mjestu zločina” – u Branimir centru gdje ćete ih moći upoznati i doznati više o nastajanju samih radova. Organizatorica Nela Simić ovo je art događanje odlučila proširiti i na galeriju PIKTO u kojoj će se odvijati razgovori s umjetnicima.

artpullover3

Mislili ste da je ovo sve? Pazite ovo:

Ponedjeljci će biti rezervirani za japansku kulturu pa će svi koji su oduvijek htjeli osjetiti dašak Japana u Zagrebu doći na svoje radionicom origamija, degustacijom sushija, čitanjem haiku stihova i ispijanjem raznih vrsta čajeva.
Utorcima ćete vaša bogata znanja o svijetu moći sukobiti na kvizovima koje će voditi Mario Kovač.
Srijedama ćete i dalje puniti vaše frižidere kojekakvim namirnicama s Malog placa s Tavana, ali će ovaj put šestero izlagača biti na raspolaganju tijekom cjelokupnog trajanja Art Pullovera.
Svaki četvrtak ćete konačno pogledati remek-djela više od 50 mladih umjetnika ili se priključiti nekoj od radionica, razgovora i predavanja – ponuda je zaista impresivna.
Svaki petak će u vikend uvesti mladi glazbeni sastavi u programu Akustični petak.
Subotama će vas zagrijavati DJ-evi Ineskich, Mala Iv, Peter Posh i Josip Uremović, a nakon toga pravac – koktel party u casinu.

3. I ŽIVOTINJE VOLE ADVENT!

Sutra se po prvi puta do sada otvara adventski program u zoološkom vrtu, a koji će svoja vrata držati otvorenima do Božića. Kad ste posljednji put prošetali zoološkim vrtom, posebice od posljednjeg obnavljanja i proširivanja životinjskih nastambi? A sada bi vas Djed Mraz mogao povesti na turu koju nećete zaboraviti – bez brige jeste li u dobi od 7 ili 77 godina! Djed Mraz radnim danom u obilaske kreće u 11, a subotom i nedjeljom u 11 i 14 sati. Pronaći ćete ga u navedeno vrijeme u Božićnom selu preko puta nastambe s afričkim lavovima. Pa si vi mislite.

Nešto detaljniji program smo pripremili ovdje.

konjAko ste ‘preboljeli’ Djeda Mraza i čini vas se neozbiljnim da vas upravo on provede po zoološkom vrtu, uvijek možete i sami prošetati uokolo te prisustvovati nekoj od edukativnih prezentacija o tome kako postupati s pojedinim životinjama ili si naprosto proširiti već postojeće znanje o njima. Tako će jedno od simpatičnijih biti i kako razlikovati soba od jelena, odnosno tko sve spada u rogate životinjske skupine.

3+ VLAKOM  U DJETINJSTVO

Iako se ovo događanje nalazi daleko od Maksimira, bila bi šteta ne spomenuti ga – i ne posjetiti barem jednom do 8. siječnja 2017.! U Gundulićevoj 4 imat ćete prilike vidjeti najveću maketu željeznice jugoistočne Europe, Backo Mini Express. No, iako je ovdje naglasak na vlakovima, makete koje vas od sutra čekaju u centru grada, obogaćene su i ostalim javnim prometalima kako bi se dočarala autentična slika gradskih mjesta i prizora. Čak i ako ne volite makete, dopustite ostati ugodno iznenađeni onime što ćete ondje pronaći.

Nadamo se da smo vas zaintrigirali. Na vama je samo da proberete najzanimljivija događanja te budete dovoljno uporni i strpljivi – usprkos gužvama i nervozi koja s vremena na vrijeme zna progovoriti između pozitivnih blagdanskih vibracija. Sva ova događanja navući će vam osmijeh na lice. A ne kaže se bezveze da je – smijeh najbolji lijek.

Oznake: , , , , ,