Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

Gift band

Tribute bendovi i zašto ih volimo

Za manje novaca ponekad se može dobiti sve što očekujete – dobra glazba, odlična atmosfera i vizualno slični izvođači nalik onima koje tako jako želite poslušati

Piše: Tina Ozmec-Ban

Nema osobe koja na objavu turneje najdražeg glazbenika nije prekrižila prste i zamolila sve sile svijeta da se i njezina država/grad/selo nađe na popisu odabranih! Njihov koncert podrazumijeva stajanje (ili skakanje) u prvom redu, headbanganje, i naravno: plakanje na najdražu pjesmu. No, što ako je vaš najdraži bend sa svojim stalnim radom prekinuo još sedamdesetih godina, najdraži glazbenik umro ili baš nikoga ne zanimaju njihovi najveći fanovi na Balkanu?

Tribute bendovi, posebice oni dobri, mogu vas natjerati na razbacivanje i drapanje glasnica, a od silnog delirija nećete ni primijetiti kako ne slušate “original”. Vaš će novčanik, međutim, primijetiti razliku i ostat pun još nekoliko dana. Naime, za puno manju cijenu može se dobiti gotovo ista stvar – glazba koju volite uz nezaboravnu atmosferu.

Gift bend E, ‘AJMO BIT TRIBUTE
Postoje mnogi razlozi zašto se bendovi i glazbenici odlučuju na “tributiranje”. Hrvoje Jurković, basist The Doors tribute benda Crystal Ship kaže kako se, u njihovom slučaju, to dogodilo spontano.
“Potrefilo nam se da se svi znamo jako dobro, da imamo gdje vježbati, da svi slušamo strašno puno muzike (uostalom i Doorse) i da volimo raditi to što radimo”, kaže Hrvoje. Slučajno je nastao i najpoznatiji Rammstein tribute bend u regiji – Kein Engel iz Bjelovara. “Iako smo uvijek svirali autorske stvari, tek tu i tamo koji cover od Rammsteina, u jednom trenu su zamrli svi autorski projekti, i mi smo za jednu novu godinu na dočeku gladajući Rammstein DVD u šali rekli – ‘ajmo napraviti Rammstein tribute, pa Top (Željko Topić) ih pjeva u originalu”, rekao je Miroslav Čačija, gitarist Kein Engela.

GITAROM ZA KRUHOM
Nije tajna da glazbenici van estradne scene ne zarađuju puno. Kad bi svi manji autorski bendovi živjeli od prihoda s koncerata, za doručak, ručak i večeru bi konzumirali isključivo pivu koju bi i tankali u auto umjesto goriva. Vrlo je teško biti plaćen, i to dovoljno za svoj rad, probe i ostale troškove.

“Tribute bend je bio idealna stvar da ipak za trud koji se uloži budemo i dobro kompenzirani, nema ništa loše u tome”, kaže Hrvoje. Bez obzira na to, često je jedino zarada motiv svirki, premda je to također sasvim legitimno – zašto ne unovčiti vlastiti trud i talent? Jovan Matić, frontmen tribute banda Depeche Modea i David Bowieja – Gift, tvrdi kako treba postojati i puno više u tome od novaca – treba doista voljeti izvođača kojeg se kopira.
“Tržište je presudan faktor u svakom slučaju”, zaključuje Miroslav iz Kein Engela te nadodaje kako oni imaju sreće što Rammstein nije tako često “tributiran” na prostoru ExYu. Međutim, u svakoj većoj državi postoji barem jedan njihov tribute. “U Njemačkoj odakle je i “pravi” Rammstein ih ima nekoliko, ali tržište je toliko veliko da i ondje pune dvorane od nekoliko tisuća ljudi, usprkos tome što su i originali odandje.

Crystal Ship PUBLIKA DAJE PUNO
Sunčana, studenica Fakulteta političkih znanosti kaže da voli tribute bendove jer nema priliku gledati te iste bendove uživo. “U Vintageu sam slušala Gift – Depeche Mode tribute i oduševili su me – napravili su odličnu atmosferu i dobar posao”, rekla je. Jovan, vokal ovog novosadskoga benda, napominje kako je najteži dio posla upravo prvim pjesmama uvjeriti publiku u svoj nastup. Zagrebačka publika, iz njegovog iskustva, nagrađuje puno, ali samo one koji ulože trud i rad. “Mi jedva čekamo da nastupimo u Zagrebu svaki put, tu se osjećamo kao zvijezde!
“U slučaju tribute benda teško je znati sviđa li se njima naša izvedba neke poznate pjesme ili je to više nostalgija prema originalnom bendu”, kaže Hrvoje iz Crystal Shipa. Bez obzira na dilemu, zadovoljna publika je dobra publika!
“Ima ekipa iz Vodica koja dolazi na svirku kad god stignu!”, napominje Hrvoje. “Sviram u Vintageu i doslovce vidim njih u prvom redu, sviram u Zadru i opet gledam njih i to je nešto fenomenalno!”

NIJE STVAR U VIZUALNOM
Publika uvijek ima ulogu strogog suca – dijeli žute i crvene kartone na svaku primjetnu grešku na pozornici te za nedovoljno dobro stvorenu atmosferu. Od izvođača se očekuje da budu ne samo glazbeno, već i vizualno dosljedni originalu. Pravi primjer za vizualnu dosljednost sigurno je Kein Engel čiji nastup, odjeća, šminka i posebice nastup glavnog vokala vrlo su bitni u dočaravanju atmosfere. Rammstein je, među ostalim, poznat po vrlo osebujnom frontmenu – Tillu Lindemanu za čije je kopiranje potreban velik trud te raznim pirotehničkim efektima koje, na sreću, Kein Engel ne isprobavaju u zatvorenim klubovima. Bez obzira na izostanak eksplozija i zapaljenih zastora, i dalje osvajaju mnogobrojnu publiku, a među njima i Marka. “Oni su jako dobar Rammstein cover bend jer najbliže zvuče originalu i vrijedi ih čuti uživo”, kaže.

Ni Crystal Ship ne zaostaje za dočaravanjem atmosfere šezdesetih i sedamdesetih svojim dugim kosama i šarenim košuljama, dok u Giftu postoji ipak malo drugačija filozofija – nije stvar u vizualnom. Na jednom koncertu u Engleskoj uvjet za svirku bila je da Jovan nosi periku kako bi što više sličio Bowieju. Premda je pristao na to, pred kraj koncerta demonstrativno ju je skinuo i bacio na pod što nije imalo većeg utjecaja na publiku. Naposljetku, vizualno je samo šlag na vrhu torte, a uz glazbu je najvažnija- atmosfera. Kein Engel

COPY/PASTE/NEW FILE
Bez obzira na to što su poznatiji kao tribute bendovi, mnogo njih stvara i vlastitu glazbu. Razlog tome vrlo je jednostavan – vlastito izražavanje najbolje se realizira kroz stvaranje, a ne kroz kopiranje, koliko god ono bilo zabavno i profitabilno.
“Autorski rad je i najbolji oblik rada jer doslovce možeš raditi što hoćeš i to kako ti hoćeš – to je oslobađajuće”, objašnjava Hrvoje i nadodaje kako glazbenik koji ne radi autorske stvari nije glazbenik. Od tribute izvođača uvijek se očekuje reprodukcija stvari na određen način u kojem ne smije biti utjecaja vlastitog stila što povećava potrebu za autorskim radovima. Stvaranje vlastite glazbe briše zadane granice što daje velik prostor za otkrivanjem vlastitog stila.
I dok članovi Crystal Shipa i Kein Engela imaju autorske bendove i projekte “sa strane” (Subscale, Finska), Gift je jedan od onih čiji članovi zajedno rade i obrade i svoje stvari. Njihov prvi album “Dreamoscope” izašao je prošlog mjeseca. Utjecaj Depeche Modea i Bowieja se očekivano osjeti, ali bez obzira na dugu tradiciju “imitiranja” drugih, u novom materijalu osjeća se originalnost koja je, vjerojatno zbog orijentiranosti na obrade, čekala sve ove godine i napokon pokazala zube.

Single Ladies

DALEKO OD “GIRLY” PRIČE 
Danas postoji tribute bend gotovo svakog poznatijeg benda. Koji god glazbenik bio više ili manje svjetski poznat potencijalna je zarada ili je jednostavno zajednička točka glazbenika koji sviraju skupa. Zato uopće ne čudi da svijetom haraju brojne obrade starih ili mrtvih rokera ili onih koji su lijeni putovati. Svi su oni nekome bili inspiracija za početak glazbene karijere. Depeche Mode je primjerice bio jedan od većih uzora Rammsteinu.

Tribute bendovi pop legendama nisu toliko uobičajeni pa je svaki pokušaj već unaprijed obilježen kao kreativan, hrabar i vrijedan našeg vremena.

U Johann Frank danas dolazi R’n’B senzacija – Single Ladies, Beyonce tribute band. Ovaj bend iz Beograda čini šest djevojka koje su se ugledale na prateći bend pop dive Beyonce.
“Sve djevojke u bendu za muzičku pozadinu imaju jazz, funk, R’n’B kao i Rock’n’Roll muziku i nekako smo uklopile sve to u naš nastup”, rekla je klavijaturistica Marija te nadodala kako publika uglavnom zna sve najveće hitove, ali se i začude kada čuju pjesme koje iskaču iz pop žanra i više graniče sa punkom ili groove funkom. “To je daleko od neke girly priče gdje par slatkih curica izađe i fino izgleda na bini i možemo se mjeriti s bilo kojim rokerskim tribute bendom”, objasnila je.

IZ LJUBAVI I BEZ KOMPROMISA
Poput Hrvoja, Jovana i Miroslava, većina djevojaka također radi svoju autorsku glazbu, kako kažu “iz ljubavi i bez kompromisa”. Gitaristica Ivana Vukmirović (pseudonima Manivi) izbacila je soul album, a Marija trenutno priprema svoj autorski projekt. Lead vokal Iva također se bavi R&B i soul glazbom, dok ostatak benda stvara i u drugim autorskim bendovima. “Ono što nas izdvaja je to što smo jedini potpuno ženski bend koji uživo, bez matrica, svira pjesme od Beyonce, koja je također uvijek okružena glazbenicama“, istaknula je basistica Ana.

A kako Single Ladies zvuče možete i sami poslušati večeras u Johannu Francku s početkom u 21 sat!

Oznake: , , , ,