Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

tricky

TRIP HOP: “Imao sam ludu sreću upoznati Trickyja!”

Hoće li ljubitelji trip hopa prije dočekati Dinamov gol u Ligi prvaka nego nastup nekoga od velikana žanra koji kombinira elektroniku i hip hop do neprepoznatljivosti?

Piše: Tibor Trupec

“A kaj ti je to?”, pitanje je koje gotovo uvijek slijedi nakon što me netko pita koji glazbeni žanr preferiram. Ubrzo potom nalazim se u problemu jer, objasniti trip hop nekome tko ga nikad nije čuo baš i nije tako jednostavno kao što je recimo političaru s mandatom pokrasti državu. A ne, ne… to je puno teži zadatak. Na to pitanje uvijek mogu odgovoriti s time da je riječ o glazbenom žanru s elementima elektronike i hip hopa koji se kombiniraju do svoje neprepoznatljivosti, a korijene pronalazi u bristolskim klubovima u vremenu ranih devedesetih. Još kada je Britney bila šmrkavica, a Ronaldo Brazilac, a ne porculanska lutkica koja ne zna proslaviti gol bez da zažvali kameru (Sorry fanovi).

Ali vratimo se mi na trip hop. Ako već imate tu nesreću da volite tip glazbe koji ćete u prosječnom klubu čuti rjeđe nego što ćete vidjeti papagaja kako na šanku pleše valcer, onda možete razumijeti radost koja se pojavljuje kada se dogodi da imate priliku poslušati dva velika imena trip hop scene u istom gradu u kojem većina vaših sugrađana ne zna kako se zove cijeli tjedan jer Justin Bieber ima ili je imao koncert. Oni koji do sad nisu prestali čitati jer toliko vole trip hop da im do sad nije pozlilo od mojeg hejtanja sigurno znaju da se referiram na koncerte koje je udomila Tvornica Kulture. Najprije je Tricky nastupao sa svojim Skilled Mechanicsima, a prošli vikend je Tvornicu ispunio glas Skye Edwards koji podsjeća na toplu deku (službeni poetski opis frendice koja se vozila sa mnom u autu i slušala Morcheebu).

skye_ross

Čašica tequile i čašica razgovora

Trickyja sam poslušao. Prvi put uživo nakon što sam propustio prošlogodišnji nastup u Močvari i kajao se do dana koncerta u Tvornici, a Morcheebu sam slušao zadnji put u Zagrebu jer sam ovaj put pogreškom otišao na Advent kao i 5965267 Zagrepčana i sad opet imam razloga kajati se i do dugo u noć promišljati svoje životne odluke. No dobro, ionako čujem da ovaj put Skye nije poslala bocu Tequile u publiku kao prošlog puta. Također, Morcheeba nije bila kompletna kao što vrlo vjerojatno više nikad neće ni biti nakon odlaska Paula Godfreya iz londonskog benda, ali se zato Skye & Ross često vraćaju u Lijepu Našu s kojom ih povezuju Šibenik, Zagreb, Sara i Danijel te singl Light of Gold.

Tricky, za razliku od Morcheebe nije bio toliko oduševljen svim hrvatskim gradovima pa je tako u Splitu prekinuo koncert jer su neka dvojica brbljala u publici. Nisu li vas u školi naučili da ne pričate, već da slušate?

Zagrebački koncert je mr. Thaws odradio od početka do kraja, a mogu reći i da je, na moje zadovoljstvo, bio jedan od dužih koncerata koje sam imao prilike slušati u životu. Mora se priznati da je bristolski glazbenik upotrijebio to produženo vrijeme koncerta kako bi se “ušemio”, ali čovjeku nije za zamjeriti ako uzmemo u obzir da se bliži pedesetoj godini života. Pjesme je izvodio uz svoj signature move navlačenja potkošulje kao dijete kojem ste u trgovini odbili kupiti slatkiš. To je art i mi to ne kužimo. Nakon koncerta, imao sam ludu sreću upoznati Trickyja glavom i bradom i usprkos tome što nismo puno razgovarali jer se trip hop pionir unio u neke dubioze o životu i muško-ženskim odnosima, ovaj element mi je zaista zaokružio cijeli događaj i pretvorio ga u nezaboravno iskustvo. Ništa manje niti ne očekujem od trip hop koncerata. Eto, da ne kažete da hejtam cijelo vrijeme.

tibor_i_tricky
Gdje po dozu trip hopa?

Zagreb je ovim donekle nadoknadio ono što okorjelim ljubiteljima trip hopa kao glazbenog izričaja nedostaje u njemu. Ipak, mislim da će Dinamo prije zabiti u Ligi prvaka nego što ćemo ponovno u metropoli imati prilike čuti Massive Attack, Portishead, Martinu Topley-Bird ili čak Lamb. Do tada nam preostaje da trip hop dijelimo s rijetkim ljubiteljima žanra, posjećujemo slušaonice i nadamo se najboljem. Svoju ljubav prema žanru možete zadovoljiti već iduće srijede u Vintage Industrial baru gdje između ostalih nastupa BLKPRNT, multimedijalni projekt iz Zagreba koji uz trip hop zvuke kombinira i future jazz te hip hop elemente. Mic drop!

Oznake: , , ,