Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

fc0f1dd9-f76d-4b31-a21d-fe83a74b545c

Van uz DiVan: Događanja koja završavaju s krajem rujna

Iako se pripremate za uzbudljive nove događaje koji nam stižu u listopadu, morate obići i neka mjesta koja do sada niste posjetili. Iznenadili biste koliko još toga ima, a još malo vremena vam je preostalo! Donosimo vam događanja koja traju do kraja tekućeg mjeseca

Preporučila: Emily Ema Sedlar

Ljeto u Zagrebu bilo je puno edukativnih, umjetničkih i kulturnih događanja za sve uzraste, a brojni ljudi su se zabavili na niz festivala, koncerata i izložbi koje su se odvijale svugdje u gradu. Sada se trebamo pripremiti i veseliti događanjima koja će se održavati u gradskim interijerima, te istražiti neotkrivena zagrebačka mjesta. Usprkos tome, postoji još mnogo toga što ste možda do sada propustili, a trajat će još samo ovaj mjesec! Donosimo šest top događanja koja u naredna dva tjedna uistinu ne smijete propustiti!

  1. Zagrebački vremeplov

marija juric zagorka

Foto: Ivan Klindić/Lice Grada

Ono čime se Zagreb može pohvaliti jest niz slikovitih , pitoresknih  ulica koje su lijepi primjeri vrhunske arhitekture i umjetnosti. Dobar način kako se te ulice i atmosfera prošlosti mogu bolje upoznati ,  je putem likova koji su jednom postojali ili su poznati u legendama koje su još uvijek žive. Imate mogućnost do 30. rujna na zagrebačkom Gornjem gradu prošetati nizom raznih  ulica te se upoznate s nekim od najvažnijih osoba naše povijesti i umjetnosti. Jedna od njih je i Marija Jurić Zagorka, prva hrvatska novinarka! Šetajući Gornjem gradom, moći ćete popričati s glumcima, te otkriti još neku tajnu o  likovima koje predstavljaju! Ovo sve možete iskusiti vikendima, subotom i nedjeljom od 17.00 do 20.00.

2. Kumice s Dolca- do 29. rujna!

kumica
Foto: Ivan Klindić/Lice Grada
Jeste li znali da jedna od naših najpoznatija tržnica u Zagrebu- Dolac, bio proglašen 1930. godine jedan od najvećih i najljepših tržnica u Europi? Istina je, te možete puno toga još otkriti petkom i subotom od 8.00 do 13 sati, u razgovoru sa ženama u prigorskoj nošnji koje oživljavaju kumice s pletenom košarom na glavi. Te su žene kroz povijesti bile prave heroje našeg lijepog Zagreba, a mnogo toga se može i naučiti prekrasnom šetnjom Dolcem.
3. Gaston slavi šezdeseti rođendan
GastonLike0

Ako do sada niste čuli za crtača stripa André Franquin, onda ćete ga moći bolje upoznati na izložbi „Gaston slavi šezdeseti rođendan“. Mnogima je Gaston ostao u sjećanju kao jedan osobit lik, čija je mašta nemjerljiva i trajna, a sama njegova  ličnost je puna humora i dobrote. Izložba, koja će se održati u knjižnici Vjekoslava Majera, trajat će sve do 28. rujna, a  svakako je preporučujemo svim mladim osobama koje  žele više naučiti o povijesti stripa u Europi.

4. Šezdesete u Hrvatskoj- Mit i stvarnost

sezdesete kosa

Sigurno se sjećate kako su u proljeće ove godine svi mediji i mnoge javne ličnosti pisali i govorili o nezaboravnoj izložbi „Šezdesete u Hrvatskoj- Mit i stvarnost“? Bez obzira  jeste li poznavatelj povijesti šezdesetih u Zagrebu, te možete li nabrajati povijesne i kulturne fenomene toga vremena ,ne smijete propustiti ovu jedinstvenu izložbu koja nudi niz radova iz područje arhitekture, književnosti, filma dizajna, fotografije, kazališta, glazbe i još mnogo toga neočekivanoga. Izložba proučava razdoblje od 1958. godine do 1971., a otkriva neke ključne događaje toga vremena poput seksualne revolucije, pojave rock n’ rolla, modernizacije ženske mode, te pojave vinil ploča. Izložbu možete pogledati u Muzej za umjetnost i obrt, a trajat će sve do 30. rujna.

5. Neopisivo -izložba

doccek vatrenih 2018

Foto: Ivan Klindić/Lice Grada

Još uvijek ste uzbuđeni što smo ušli u finale Svjetskog nogometnog prvenstva, te želite vidjeti kako je izgledao doček vatrenih? Jeste li znali da postoji izložba pod nazivom „Neopisivo“ koja je posvećena dočeku vatrenih? Imat ćete priliku i to vidjeti u Hrvatskom povijesnom muzeju, gdje će izložba trajati sve do 30. rujna. Sigurno će biti sasvim poseban osjećaj još jednom podsjetiti se  kako je veličanstveno bilo 16. srpnja  na Trgu!

6. Međunarodna izložba modela Lego kockica

lego

Postoje brojne mlade osobe koji su zauvijek, od djetinjstva entuzijastični oko lego kockica, a posebice kada se radi o izložbi koja je podijeljena u 12 tematskih područja! Imat ćete priliku i do kraja mjeseca, točnije do 30. rujna, posjetiti izložbu koja se održava na zagrebačkom Velesajmu. Glavna tematika izložbe jest Invazija Giganata, te neki radovi koje možete vidjeti. Primjerice, tu možete vidjeti Batmobile, Gotham City i Titanic. Ako imate mlađega brata/sestru ili dijete, postoji i zona za igranje, gdje djeca mogu stvarati modele od velikih lego kockica, te tako zajedno kreirati zabavu!

Oznake: