Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

kokice

Van uz DiVan: Idemo u kino Europa!

Odlaskom u Kino Europa ne možete pogriješiti. Ovdje ističemo samo neke od filmova koji će ovaj mjesec biti prikazani, a uz to postoji još mnogo filmova koji su najavljeni i koje s velikim zanimanjem iščekujemo

Preporučila: Emili Ema Sedlar

Nikada nije dosadno otići na zabavan izlazak u kino i kulturno se uzdizati, posebice kada se otkrivaju novi filmovi s originalnim pričama i zanimljivim likovima. Kino Europa, osim što organizira fantastične festivale i tribine, i ovog će rujna predstaviti nekoliko filmova koji su ove godine nagrađeni prestižnim nagradama u svijetu, a neki će se sljedeće godine natjecati i za nagradu Oscar. Ovdje ističemo samo neke od filmova koji će ovaj mjesec biti prikazani, a uz to postoji još mnogo filmova koji su najavljeni i koje s velikim zanimanjem iščekujemo.

  1. Svi znaju sve (2018)

Dobra drama s neočekivanim krajem sigurno ne može biti loš izbor, pogotovo ako je redatelj Iranac Asghar Farhadi, koji je majstor pričanja priča u filmovima. Farhadi je poznat po svojim nevjerojatnim filmovima poput Trgovačkog putnika, te Nadir i Simir se rastaju, oba nagrađena Oscarom. Svi znaju sve je originalna psihološka drama koja prati ženu Lauru dok sa svojom obitelji putuje u španjolski gradić da bi prisustvovala vjenčanju svoje sestre. Sve se čini normalno, dok njezina najstarija kćer nije oteta te se tada počinju otkrivati mračne tajne obitelji i samog grada. Ako ste obožavatelji Farhadijevih filmova koji mahom imaju iznenađujući kraj, onda je ovaj film definitivno za vas! Početak prikazivanja filma je 27. rujna.

  1. Srbenka (2018)

Dokumentarni filmovi sve su gledaniji u današnjoj popularnoj kulturi, upravo zato što postoji mnogo redatelja koji su obradili teme važne za suvremeni dijalog. Jedan od takvih filmova je Srbenka Nebojše Slijepčevića koji je ove godine nagrađen na Cannesu DocAlliance. Priča prati pripremu predstave Olivera Frljića o Aleksandri Zec, dvanaestogodišnjoj djevojčici ubijenoj 1991. u Zagrebu zbog srpske nacionalnosti. Film postavlja važna pitanja o današnjoj percepciji Domovinskog rata među mladima, te prati i pogled glumaca koji su angažirani u predstavi. Ako volite gledati dokumentarne filmove koji imaju snažne  priče i sudionike, svakako morate pogledati Srbenku, čija je premijera u kinu Europa 20. rujna.

  1. Krivnja (2018)

Nikada nije dosadno pratiti psihološke trilere koji nose neobične priče. Krivnja Gustava Möllera prava je napeta psihološka drama koja prati policajca Asger Holmaca koji prima poziv otete žene, a nakon toga slijedi  niz događaja koji ga povezuju s ostalim otetim ženama. Film je na Sundance film festivalu dobio nagradu publike. Šuška se i o Oscaru, no to ćemo, možda, vidjeti sljedeće godine. Možete film pogledati i sada u Kinu Europa!

  1. Foxtrot (2017)

Mnogi smatraju kako su filmovi o vojsci predvidljivi i dosadni, no ove godine mnogi su film Foxtrot proglasili sjajnim jer se radi o filmu apsurda, ironije i emotivne avanture bračnog para koji je izgubio sina vojnika. Film nije samo priča bračnog para i njihovog sina, on prikazuje i mnogo toga o vojsci, te na koji način ona utječe na osobe i zemlje u današnjem trenutku. Izraelski redatelj Samuel Maoz nagrađen je u Veneciji Srebrnim lavom, a prepoznat je i na brojnim svjetskim festivalima.

  1. Crni član KKKlana (2018.)

Volite proučavati američku povijest kasnog 20. stoljeća koja se bavi ne samo ljudskim pravima i solidarnošću svih osoba u borbi protiv mržnje i rasizma, nego i hrabrošću pojedinaca koji su se usudili napraviti promjenu u ime istine i pravde? Spike Leejev film BlacKkKlansman istinita je priča o hrabrom mladiću Ron Stallworthu, prvom afroameričkom detektivu koji radi u policijskoj postaji u Koloradu Springsu. On ima opasnu misiju koju treba ispuniti: istražiti djelovanje Ku Klux Klana. Prema memoaru Black Klansman Rona Stallwortha, film prikazuje situaciju SAD-a iz perspektive mladića i njegovih kolega koje se bore protiv ekstremističkih organizacija, te kako je tada bilo vrlo opasno pratiti organizacije koje su širile govor mržnje i ugrožavale sigurnost Afroamerikanaca. Ako volite biografske priče s dodatkom ljudskih prava i napetosti, sigurno ćete zavoljeti BlacKkKlansman.

Iako je njegovo prikazivanje bilo planirano u listopadu, imate sreće jer već od 27. rujna ovaj će se film naći na repertoaru kina Europa.

Oznake: