Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

theatre impressive

Van uz DiVan: Kazališna petorka koja se NE propušta!

Lijepi dio jeseni pripada i radoznalosti za nove predstave koje će  ove sezone biti na repertoaru mnogih kazališta, a s obzirom da svako od njih ima bogati izbor predstava, odvojili smo TOP 5 predstava koje svakako trebate pogledati do kraja godine, pogotovo jer su priče posebne, a neke još mnogima nepoznate!

Preporučila: Emily Ema Sedlar

Lijepi dio jeseni pripada i radoznalosti za nove predstave koje će  ove sezone biti na repertoaru mnogih kazališta, procijeniti koji komad će biti pravi hit godine, te koja će biti tema mnogih rasprava s prijateljima i kolegama. Do sada se nikada nismo razočarali izborima velikih kazališnih kuća poput HNK, Gavelle, Kerempuha ili Komedije, te je svake  godine pravi užitak otkriti nove redatelje i glumce koji će pokazati svoje talente. No s obzirom da svako kazalište ima bogati izbor predstava, odvojili smo TOP 5 predstava koje svakako trebate pogledati ove godine, pogotovo jer su priče posebne, a neke još mnogima nepoznate!

  1. Mačka na vrućem limenom krovu, HNK Zagreb

U zadnjih nekoliko godina, HNK radi odlične predstave s vrhunskim glumcima i redateljima, te  njegov repertoar tako izgleda i za ovu kazališnu sezonu! Prva predstava sezone je Mačka na vrućem limenom krovu prema drami američkog klasika Tennesseja Williamsa koji je za ovaj komad dobio Pulitzerovu nagradu 1955. godine! Drama je o jednoj disfunkcionalnoj obitelji u kojoj sva lica imaju svoje mračne tajne i laži, te svaki je lik priča za sebe. U režiji velikoga Paola Magellija, ova drama sigurno  će vam se svidjeti ako volite  klasične američke drame koje sadrže bogate i žive likove koji su daleko od savršenih. Zrinka Cvitešić i mladi Filip Vidović igraju naslovne uloge u ovoj drami.

  1. Pijani, GDK Gavella 

Možete li zamisliti predstavu u kojoj su svi likovi pijani? E, pa i to postoji! Suvremeni ruski dramatičar Ivan Vyrypaev stvara svijet pijanstva koji je zapravo metafora, te svaki lik unutar predstave traži na individualan način soluciju za rješenje nekih problema. Zvuči izuzetno apstraktno, zar ne? No, svakako zvuči primamljivo! Ako volite predstave u kojima ne znate kuda ide priča niti kakvi su likovi, onda svakako morate pogledati predstavu Pijani, čija će premijera biti 13. rujna!

  1. Proba orkestra, ZKM

Jeste li znali da će ove godine na kazališnim daskama biti i predstava prema tekstu Federica Fellinija, velikioga talijanskio ereateljap poznatog po filmu  Armacord? Ove ćemo godine moći gledati predstavu u kojoj  je glazba glavna metafora političkoga kaosa koja se odvija na Zapadu, te je to predstava koja ispituje socijalna i politička pitanja u društvu. U režiji Edvina Liverića, sigurno će biti uzbudljivo pogledati ovu predstavu koja zvuči obećavajuće! Ako se želite i prije predstave malo više informirati o samoj priči, postoji Fellinijev film s istim naslovom !

  1. Blue Moon, Satiričko kazalište Kerempuh

Ako vas više zanimaju književni radovi hrvatskih pisaca, onda svakako trebate pogledati Blue Moon prema romanu Damira Karakaša, koji je prošle godine imao veliku i uspješnu premijeru u Gavelli, s predstavom Sjećanje šume. Blue Moon istinska je  i autentična priča predratnog stanja iz perspektive Čarlija, mladića čija glazba igra veliku ulogu u bijegu iz ličke provincije. U režiji Borisa Liješevića, predstava će se dotaknuti osjetljive hrvatske tematike koja je izuzetno važna i svakako će mnogima biti zanimljiva. U predstavi će igrati Rakan Rushaidat, Filip Detelić, VilimMatula, Jerko Marčić, Branka Trlin, Mirela Videk Hranjec, Marko Makovičić.

  1. Ciganin, ali najljepši, HNK Zagreb

Ako još niste pogledali Ciganin, ali najljepši u režiji Ivice Buljanasvakako si zabilježite dan na kalendaru za izlazak u HNK! Iako je to predstava koja je imala premijeru prošle godine, i dalje se o njoj govori, a nedavno je gostovala i na Brijunima u Kazalištu Ulysses. Fantastična je to priča o mladom Romu Sandiju i rastavljenoj ženi Mileni koji se zaljubljuju, te se iz njihove priče pojavljuju problemi današnjice koji se tiču društvene nepravde. Ova emotivna priča neće vas ostaviti ravnodušnima. Glumci Nina Violić i Filip Vidović dobili su velike pohvale za izvedbu, ali i nagradu Mile Dimitrijević za najbolje uloge ostvarene u sezoni.

Oznake: