Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

kafici

Van uz DiVan: U ovim kafićima nas često možete sresti

Obišli ste sve moguće noćne klubove, no za promjenu želite otići na jutarnju kavu ili popodnevni čaj? Možda tražite mjesta gdje vam je ugodno učiti  ili gdje možete u miru pročitati novu knjigu? Ne brinite, Zagreb je pun alternativnih kafića s velikim izborom čajeva i kave uz, jasno, originalni dizajn koji će vam se sigurno svidjeti – posebice ako ste veliki ljubitelj umjetnosti i fotografije

Preporučila: Emily Ema Sedlar

Kada se priča o zagrebačkom turizmu, možemo mirne duše reći kako su danas mnogi turisti izuzetno fascinirani našom navikom pijenje kave te kako nam nikada nije dosta sjediti vani i pričati o svemu što se događa u našim životima. Iz godine u godinu sve se više pojavljuju kreativni vlasnici i organizatori koji se trude napraviti kafiće koje će svima biti pamtljivi. Dok neki kreiraju kafiće u kojima se pušta alternativna glazba, drugi po svojim zidovima vješaju filmske plakate koji promoviraju nezaboravna klasična djela sedme umjetnosti. Neki su obožavatelji prirode i životinja, pa otvaraju i pet friendly kafiće! Iako nije jednostavno odlučiti koje mjesto najprije posjetiti, svakako  treba uzeti u obzir što naši kolege i prijatelji vole, pa ih prema njihovim (ali i našim) afinitetima treba odvesti na neko od posebnih zagrebačkih mjesta. Evo našega popisa sasvim posebnih  kafića!

  1. Booksa

Pratite sve najvažnije i najapstraktnije književne trendove i volite ispijati niz egzotičnih čajeva koji dolaze iz različitih dijelova svijeta? Vama i vašim prijateljima nikada nije dosta intenzivnih razgovora o književnosti, filozofiji i etici? Booksa je definitivno kafić za vas ako uz čaj ili kavu volite razgledati niz knjiga koje imaju u ponudi, ali i mjesto vrlo ugodno za učenje i čitanje. Smješten u simpatičnoj Martićevoj ulici, Booksa je posvećena književnosti. Na njihovim stranicama možete pratiti književne kritike, vijesti o novim knjigama, aktualne novinske kolumne te iduće događaje gdje će Hrvatska ugostiti poznate svjetske autore. Od nadolazećih događanja, ako poslije čaja želite poslušati neko predavanje o specifičnom romanu ili književnoj tematici, imat ćete priliku 26.9. uz gruzijskog književnika Aka Morchiladzea i hrvatskoga novinara te književnika Gordana Nuhanovića koji će održati tribinu o književnosti u tranzicijskim zemljama.

  1. KIC Klub

Iako je Kulturno informativni centar (KIC) zanimljiva javna ustanova budući da djeluje od 1984. godine, to je i vrlo popularni kafić upravo zbog svih događaja koji se ondje organiziraju. Jasno, zanimljiva je i ponuda knjiga koje možete pronaći na prvom katu. Knjige koje su na raspolaganju idu od suvremenih romana do teorija filozofije i medija, a uvijek su ondje i simpatični djelatnici koji su vam spremni dati dobru preporuku što izabrati. Najljepše je sjediti na prvom katu i biti okružen knjigama, a istovremeno promatrati ljude kako prolaze zagrebačkom špicom – ljeti odijeljen samo niskom staklenom pregradom. Iako još nije izdan kompletan program događanja za listopad, svakako se isplati otići u KIC, posebno ako tražite i volite mjesta koja uz piće nude i razgledavanje knjiga.

  1. Art Kino Grič

Svi pričaju kako je kino Europa izvrsno mjesto za kavu i gledanje filmova nakon toga, no malo tko spominje kultno kino Grič koje ima vrlo zanimljivu povijest. Sigurno ne znate da su u vrijeme socijalizma ondje prikazivali erotske filmove u kasnim večernjim satima, te da je nekoliko puta taj prostor mijenjao ime! Tako je prvi naziv kina bio Rex, a kasnije, od 1941. do 1945. godine, zvalo se  Klek. Za vrijeme socijalizma, kino se zvalo Kosmaj gdje su, osim erotskih filmova prikazivali i kung-fu filmove te špageti vesterne. Ako ste u žurbi, a negdje u blizini Trga bana Josipa Jelačića i Jurišićeve te hoćete malo sjesti i popiti dobar sok ili kavu onda svakako otiđite u kino Grič.

  1. Swanky Monkey Garden

Sigurno poznajete nekoga tko vam je detaljno ispričao priču o Swanky Monkey Gardenu i koji stalno  inzistira upravo ondje idete na cugu. Da,  svakako trebate, tako da sljedeći put poslušajte svog prijatelja! Lociran u Ilici 50, Swanky je izvrstan odabir ako želite popodne predahnuti od posla i učenja ili pak u opuštenoj atmosferi popiti kavu, prirodni sok i šarolike koktele. Osim toga, ako vam je važan i ambijent u kojem ste okruženi, ne brinite: Swanky Monkey Garden ima prekrasno uređenu terasu prilagođenu ljetu i zimi, gdje uskoro će nam se pripremiti Winter Garden za hladnije dane!

Ako niste znali, ne postoji samo Swanky Monkey Garden. Ondje možete prepoznati i Hostel i Travel, dva programa prilagođena turistima koje žele više toga otkriti u Zagrebu i o njemu. Ipak, svako otkrivanje počinje upravo u Swankyju. Prema tome – tko ne bi htio vidjeti o čemu je riječ?

  1. Najgora kava u gradu

U Prolazu sestara Baković mogu se naći svakakvi alternativni dućani i kafići pod inovativnim imenima, a jedan od njih je Najgora kava u gradu! Zar nije ime primamljivo i originalno? Uređen u vintage stilu, ovo mjesto je smješteno baš u centru koji je zvučno izoliran od ulične buke i gužve, te uvijek sadrži originalnu ponudu koja će se svidjeti svim kavoljupcima. Osim što u ponudi imaju niz zanimljivih i inovativnih kava, imaju i limunadu s okusom jagoda, mente i đumbira, kao i krastavca! Ako uz kavu volite probati i malo sladoleda, kod njih se može dobiti i medenko sladoled!

  1. Melin

Treba nešto izabrati i  u Tkalčićevoj ulici, zar ne? Osnovan 1987. godine, i danas je jedan od popularnijih kafića u koji mnogi vole otići i ljeti i zimi ponajviše zbog dizajna prostora. Uređen u staromodnom stilu gdje su detalji važni i istaknuti, poput starih televizora, pisaćih strojeva, barskih stolica i lampi, Melin je svima ostao u toplim sjećanjima, te mu se mnogi rado vraćaju.

  1. Cat Caffe Zagreb

Mjesto gdje se možete družiti i socijalizirati s mačkama? I to postoji! Cat Caffe Zagreb nalazi se u Kušlanovoj ulici, ima jednostavni i posebni koncept u koji svi ljubitelji mačaka mogu doći, piti kavu ili sok i igrati se s mačkama. Prostorija je uređena tako da kad uđete, možete vidjeti niz igračaka s kojima se mačke igraju, a možete pronaći i mačje detalje poput minijaturnih figurica, plišanih igračaka, fotografija i slika. Više o tome što mačke rade i dojmove gostiju možete pronaći na Facebook stranici Cat Caffea.

Oznake: