Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

velesajam-kulture-2

Velesajam Kulture dolazi u SC

Kroz izložbu, tribine i, naravno, filmove ovogodišnji Velesajam bavi se pitanjem revitalizacije i prenamjene prostora kino dvorana te njihovih arhitektonskih zadatosti.

14. izdanje festivala održat će se od 19. do 21. listopada u Studentskom centru, a ulaz na sve programe je besplatan.
U predvorju Kina SC, u suradnji sa studentskim kustoskim kolektivom Kolektiv emge, bit će postavljena izložba Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kino dvorana, koja će obuhvaćati arhivsku dokumentaciju iz zlatnoga doba tradicionalnih kino dvorana, dokumentaciju njihova postupnoga propadanja i trenutačnoga stanja. Uvođenjem multiplexa kao vrhunskoga primjera posudbe amerikaniziranoga kapitalizma u suvremenoj umjetnosti, tzv. kvartovska kina izgubila su na popularnosti, a s vremenom i na funkcionalnosti.

„Temeljna nit vodilja velesajamske izložbe proučavanje je zgrada zagrebačkih kino dvorana iz arhitektonsko-antropološke perspektive s ciljem osvješćivanja građana o redefiniranju prostora, posebice namjene prostora, ali i povremenoga materijalnoga preoblikovanja.“ istaknuli su kustosi. Izložba ostaje otvorena do 1. studenog.

velesajam-kulture

Na dvjema tribinama osvrnut ćemo se na arhitektonski pogled na pitanje adaptacije prostora nekadašnjih kvartovskih kina te na film kao element popularne i masovne kulture. Razgovaramo s arhitektima Sašom Begovićem (3LHD) i Zdravkom Krasićem (Urbana tehnika) te etnografkinjom Sonjom Leboš.

Filmski program donosi četiri naslova koji se, svaki na svoj način, bave kinom kao prostorom osobnih uspomena, društvenih stupova i izumirućim dijelovima urbanoga tkiva. Dokumentarni film Filmski putnici (Cinema Travellers) Shirely Abraham i Amita Madheshiye o putujućim kinima koja jednom godišnje donose čaroliju filma u zabačena indijska sela, osvojio je posebno priznanje za najbolji dokumentarni film na festivalu u Cannesu 2016., dok rumunjski Cinema, mon amour u režiji Alexandrua Belca govori o borbi protiv gašenja lokalne kino dvorane, a prikazujemo ga u suradnji sa zagrebačkim Dokukino Kic. Film Kino Katerine Dude govori o trešnjevačkom kinu Triglav, a Kino Crvena zvijezda Silvestra Kolbasa portretira ruševine nekadašnjega kina u Vinkovcima i pronađene ostatke oštećenih filmskih vrpci.

A tradicionalni Kviz promjene u Klubu SC, u petak, 20. listopada nudi jedinstvenu poslasticu. Uz standardne teme opće kulture i trivije, velesajamski kviz donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti i one koji se tako osjećaju! Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do 5 članova.

Program se održava uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba.

http://sczg.unizg.hr/kultura


[RASPORED 14. Velesajma] kaže sljedeće:

19. 10., četvrtak

20:00, predvorje Kina SC

Izložba Kino 041 – pogled na prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana, otvorenje

Izložba Kino 041 – prošlost i sadašnjost zagrebačkih kinodvorana bavi se (re)upotrebom javnih prostora na primjerima arhitekture zagrebačkih kinodvorana. Dvojna priroda koncepta prezentirana je arhivsko-fotografskim materijalom koji komentira nekadašnju strukturu, a time i ulogu kina u urbanom tkivu grada. Suvremene fotografije i crteži tih lokacija, kontrastno, definiraju njihovo trenutno stanje. Adaptacije prostora kinodvorana tipološki su podijeljene – od još uvijek djelatnih do onih zauvijek nestalih – anticipirajući cilj izložbe: skretanje pozornosti na urbanističke promjene u gradu koje lako izmiču nezapažene.

*Izložba ostaje otvorena do 1. studenog 2017.

21:00, MM centar

Filmski putnici (Cinema Travellers), r. Shirley Abraham i Amit Madheshiya, IND, 2016., 96′

Poetski dokumentarac, ovjenčan nagradom L’Œil d’or za najbolji dokumentarni film u Cannesu 2016., portretira izumiruću tradiciju putujućih kina koja u udaljena indijska sela donose čaroliju sedme umjetnosti.

Projekcija se održava kao dio Kratkih slika, redovnog filmskog programa četvrtkom, koje pozornost posvećuju inovativnim filmskih strujanjima.

22:30 – 01:00, kafić Teatar Itd
DJ program

20. 10., petak

18:00, predvorje Kina SC

Tribina Grad kina: prenamjena zagrebačkih kinodvorana

Kinodvorane sastavni su dio urbanog tkiva i kao takve su relevantni vizualno-značenjski markeri grada. U isto vrijeme, prvotna namjena tih prostora, uglavnom zbog smanjene funkcionalnosti, zahtijeva njihovu revitalizaciju ili adaptaciju. U slučaju zagrebačkih kinodvorana većina je prenamijenjena u prostore koji su funkcionalni, ali ne nužno vezani uz prvotnu namjenu. Tribina bi se stoga pozabavila arhitektonsko-urbanističkim pogledom na pitanje adaptacije prostora kao i općom potrebom za obnovom gradskog tkiva uz komentar o postupcima adaptiranja, njihovoj primjerenosti kao i očuvanju i/ili modifikaciji duha prostora. Iako je arhitektura zagrebačkih kinodvorana na prvi pogled samo lokalni fragment, relevantno ju je smjestiti u širi kontekst europske arhitekture kulturne namjene, pa time i obuhvatiti širi spektar ideja o arhitektonskoj revitalizaciji grada.

20:00, Klub SC

Filmski kviz promjene

Tradicionalni Kviz promjene u SC-u ovaj petak nudi jedinstvenu poslasticu. Uz standardne teme opće kulture i trivije, velesajamski kviz donosi pojačane filmske teme za sve ljubitelje sedme umjetnosti i one koji se tako osjećaju. Prijave nisu potrebne, samo se pojavite s ekipom do 5 članova.

21. 10., subota

19:00, predvorje Kina SC

Tribina Pop-urbis: urbanizam i film

Kinodvorane svojevrsni su artefakti vremena koje, s obzirom na to da su arhitektonski sastavni dio urbanog tkiva, (uglavnom) nisu ostavljene praznima. Ipak, slojevitost prenamjena tih prostora i raznolika reupotreba otvara niz potpitanja – od odnosa prema kulturi – što onoj filmskoj, što svakom drugom vidu kulture, do antropološkog aspekta promjene percepcije pojedinaca i komentara o kolektivnoj memoriji upisanoj u prostor. Prisutnost kulture sastavni je dio jednog urbanog centra, a film i filmska umjetnost korespondira konstrukciji „globalnog sela“ u sve snažnijem ispreplitanju umjetničkih vrsta. Film kao element popularne i masovne kulture svakako korespondira s urbanim gradskim tkivom (možda najneposrednije upravo u kinodvoranama), pa je stoga nezaobilazno pitanje društvene kontekstualizacije adaptacije kinodvorana kao i percepcija tih prostora – kako iz perspektive struke, tako i građana.

20:30, MM centar

Kino, r. Katerina Duda, HR, 2014., 5′

Reminiscencije na popularno kvartovsko kino Triglav, smješteno u Okićkoj ulici na Trešnjevci, u čijem se prostoru danas nalazi isto tako popularna drogerija.

Kino Crvena zvijezda, r. Silvestar Kolbas, HR, 2014., 10′

Među ruševinama vinkovačkog kina, autor je otkrio ostatke filmskih traka s komadima filmova u produkciji bivše države. Raspadanje je dalo traci novu kvalitetu i stvorilo novu estetiku. Traka je ponovo pronašla svoj put do svoje publike.

Cinema, Mon Amour, r. Alexandru Belc, RO, CZ, 2015., 70′

Cinema, Mon Amour donosi priču o Victoru Puriceu – upravitelju, bivšem projekcionistu i dugogodišnjem ljubitelju filma te o njegove dvije zaposlenice u svakodnevnoj borbi za očuvanjem panoramskog kina Dacia u Piatra Neamţu – jednom od posljednjih kina u današnjoj Rumunjskoj.

Oznake: