Odosmo i mi u bijeli svijet ali samo virtualno :-)
Potražite nas na novoj međunarodnoj adresi: www.divan.fyi
Sve što tražite od sada je brže, bolje i preglednije!
Pronađite svoje mjesto! Na DiVanu ima mjesta za sve ;-)

Divan.hr

Infopult

zrinka cvitesic

Zrinka Cvitešić: “Ovo mi je najteža uloga u karijeri!”

Prvakinja Drame HNK u Zagrebu, Zrinka Cvitešić ove jeseni počinje sezonu naslovnom ulogom u drami Mačka na vrućem limenom krovu Tennesseja Williamsa gdje će glumiti nesigurnu i osjetljivu Maggie. Iako je Cvitešić imala posebno uspješnu godinu 2014. kada je u Londonu dobila nagradu Laurence Olivier za ulogu Ona u predstavi Once, izgleda da joj je i ova godina vrlo obećavajuća!

Divanila: Emily Ema Sedlar

Hrvatsko narodno kazalište ove je godine spremno otvoriti još jednu nevjerojatnu dramsku sezonu punu talentiranih glumaca i glumica – jedna od njih jest Zrinka Cvitešić. Glumicu pamtimo po nezaboravnim filmskim i kazališnim ulogama poput nagrađivanog filma Što je muškarac bez brkova? i njezine zadnje kazališne predstave Tko pjeva zlo ne misli gdje je utjelovila simpatičnu i karizmatičnu Anu Šafranek. Sutra otvara sezonu s dramom Mačka na vrućem limenom krovuvrhunski tekst 20. stoljeća.

macka na vrucem limenom krovu

  1. Tennesee Williams cijenjeni je pisac ne samo po  motivima u svojim komadima koji su temeljeni na njegovom životu, nego i po kompleksnim likovima, uključujući i Maggie, nesigurnu ženu koja je imala vrlo teško djetinjstvo i sada se bori za svoj brak. Kako je bilo otkrivati jedan tako kompleksan lik ?

Jako teško! Imam osjećaj da su sve uloge koje sam do sada radila u kazalištu bile tek neko zagrijavanje naspram ove. I ovo je Paolova Maggie, onako kako ju je Paolo iščitao kod Williamsa. Sa pregršt slojeva, dubina, preokreta, sa nekom nemjerljivom snagom i isto tako nemjerljivom ranjivošću. Ovakve uloge su one na kojima glumci i psihički padaju. Ili ne mogu izaći iz lika ili nakon procesa završavaju po institucijama. I najteže je zapravo bilo održavati tu zdravu granicu, dati liku da duboko uđe u tebe, a ostati pri tom zdrav i svoj.

  1. U filmu Mačka na vrućem limenom krovu mnogi pamte Elizabeth Taylor kao Maggie, a koja je 1959.  bila nominirana za Oscara za najbolju žensku ulogu. Prije nego što ste počeli s probama, jeste li se uopće referirali na način kako je Taylor glumila, te možda usvojili nešto od njezinog tumačenja lika kojega ćete uskoro donijeti na pozornicu HNK? 

Ne. Film sam zadnji put gledala davno, možda i prije dvadesetak godina. I onaj drugi, napravljen osamdesetih s Jessicom Lange i Tommy Lee Jonesom. Nikad ne želim ponavljati nešto što je već netko drugi napravio. Jer čar i je u tome da napraviš ulogu onako kako samo ti možeš, jer samo si ti jedna jedina takva na svijetu. I to i je ono najljepše, da se može roditi onoliko različitih Maggiea na svijetu koliko je i glumica!

  1. Imate vrlo bogatu biografiju, ne samo na filmu, nego i na hrvatskoj odnosno londonskoj kazališnoj sceni. Je li Vam Maggie najveći kazališni  izazov do sada? 

Mogu samo dodati da što je uloga dalja od tebe osobno, to te više i dublje krene razarati. Apsolutno, najveći izazov do sada, ali uostalom radi se o jednoj od najtežih ženskih uloga ikad napisanih.

  1. HNK ima novo glumačko lice: Filipa Vidovića, koji u predstavi glumi Vašeg muža Bricka. Kako ste se snašli kao glumački partneri?

To je na vama da procijenite!

  1.  Vjerujem kako je ovo prvi put da radite s Paolom Magellijem. Kako je bilo raditi s njim u stvaranju jednoga značajnog kazališnog čina?  

Paolo je jedan od posljednjih teatarskih magova. I jedan od najvećih psihologa u radu s glumcima, svakom od nas je pristupio različito. I točno onako kako je trebao! I čovjek koji glumca voli!

Oznake: